ARTatlan - Programsorozat a gyerekkori szexuális bántalmazásról a Katonában

A gyermekkori szexuális bántalmazás a témája az ARTatlan kiállításnak, amelynek megnyitóját május 4-én tartják a Katona József Színházban.

 

A Katona József Színház meghívója:

 

„8 év körüli voltam, amikor egy éjjel arra ébredtem, hogy a pizsamafelsőmet a nyakamig felgyűrve, a nadrágomat a bokámig letolva hanyatt fekszem az ágyon, apám a két kezemet csuklónál összefogva a fejem fölött az ágyhoz szorítja, ő pedig meztelen testtel fekszik rajtam.”


A szervezők – az UNICEF Magyar Bizottság és a Beszélj róla! projekt – szeretettel várják az érdeklődőket a kiállítással egybekötött rendezvényeken is.

 

 

Gyermekkori szexuális abúzus – háttér


A szexuális abúzus szexuális visszaélést, bántalmazást jelent. Sok formája lehet, a szexualizált légkör megteremtésétől a valódi közösülésig. Az elkövető minden esetben hatalmi pozícióban van a gyermekkel szemben, és ezzel a hatalommal él vissza.


Nemzetközi statisztikák szerint minden hatodik-hetedik lány és minden tízedik fiú válik szexuális bántalmazás áldozatává 18 éves kora előtt.
A gyermekkori szexuális abúzus áldozatainak körülbelül 90 százaléka ismeri az elkövetőt. A bántalmazás elkövetője a legtöbbször férfi ismerős: vér szerinti apa vagy nevelőapa, más férfi hozzátartozó, családi barát, szomszéd.


Az abúzus súlyos és tartós károkat okoz. A leggyakoribbak: depresszió, szorongás, poszttraumás stressz szindróma, antiszociális viselkedés, egyéb pszichés zavarok.

 

ARTatlan

 

A programokról:

 

Május 4., szerda
17.00: Megnyitó (Kantin kávézó, Katona József Színház)
A kiállítást megnyitja D. Tóth Kriszta, az UNICEF Magyar Bizottság nagykövete és Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója


18.00: Felolvasóest (Sufni, Katona József Színház)


A Katona József Színház színészei olvasnak fel a www.beszeljrola.hu történeteiből. Közreműködik: Bezerédi Zoltán, Dankó István, Dér Zsolt, Fekete Ernő, Jordán Adél, Kiss Eszter, Kocsis Gergely, Rujder Vivien, Tasnádi Bence, Tóth Anita


Az eseményre a belépés díjtalan.

 

„Később nem csak éjszaka molesztált. Amikor fürödtem, bejött, az ajtón nem volt zár, csak bámult... Rettegtem tőle... Amikor anyum elment otthonról, reszkettem, hogy mikor ér hozzám. Rendszeressé váltak a zaklatásai.

 

Május 7., szombat
16.00: A gyermekkori szexuális bántalmazás – a szakemberek szemével (előcsarnok, Katona József Színház)
Résztvevők: Dr. Herczog Mária szociológus, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagja, a Eurochild elnöke; Monostoriné Vass Anikó, az ORFK család-, gyermek- és ifjúságvédelmi kiemelt főelőadója; dr. Somogyi Zoltán kúriai bíró; Víg Sára pszichológus, a www.beszeljrola.hu alapító tagja. A beszélgetést moderálja: dr. Lux Ágnes, az UNICEF Magyar Bizottság gyermekjogi igazgatója.

Az eseményre a belépés díjtalan.

 

„Négy és hat év körül lehettem, amikor a nagybátyámnak kedve támadt rám. Az emlékezetemben nincs kezdet, nincs idő és nincsenek hangok, csak képek, amik bevillannak.”

 

Május 25., szerda
18.00: Kötetlen beszélgetés – nem csak áldozatoknak (Sufni, Katona József Színház)
Résztvevők: Lénárd Kata pszichológus, Víg Sára pszichológus, Berkesi Zsuzsanna és Pócs Balázs, a www.beszeljrola.hu alapítói
Az eseményre a belépés díjtalan.

 

 

süti beállítások módosítása