Ezúttal Weöres Sándor versei köré épül a Vendéghang klubja

A „Zene és irodalom” című rendezvénysorozat negyedik eseményére kerül sor április 29-én, 19 órától a TEMI-FMH-ban.

 

A Vendéghang zenekar tematikus esteken, közreműködő vendégek segítségével, saját dalokkal állít színpadra és mutat meg egy-egy apró részletet a líra gazdag tárházából. Az alkotók szándéka szerint az estek inkább szerkesztett színpadi előadások, mint koncertek. Szintén szándékolt az alkalmak kísérletező jellege, az előadási formák és műfajok vegyítése.

 

Weöres életműve közismert, verseit sokan és sokféleképpen dolgozták fel. Ezúttal szorosan egymás mellé kerül két nagyon különböző interpretáció: klasszikus zene és szavalat. Farkas Ferenc zeneszerző a költő tizenkét (mára nagyon népszerű) verséből (pl.: Száncsengő, A tündér, Ládika) a megjelenésük után nem sokkal komponált tizenkét dalt énekhangra és zongorára, Gyümölcskosár címen. Később a ciklus néhány darabjából Fodor Ferenc készített gitárátiratokat. A klubban Budavári Anna tolmácsolásában hangzanak el részletek a műből, zongora, illetve gitár kísérettel. Az énekesnő a Weiner Leó Konzervatóriumban Lax Évánál tanult énekelni, jelenleg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, a klasszikus ének tanszéken Mohos Nagy Éva tanítványa. A verseket szavalatként Barna László, többszörösen díjazott versmondó szólaltatja meg.

 

vendeghang


A továbbiakban Vendéghang zenekar tolmácsolásában hangzik el a címadó kompozíció, Weöres Barbár dala és Táncdala alapján, valamint a költő első és utolsó szimfóniája. Weöres tizenkét szimfóniát írt, az első négy tételes, az évszakok állnak az egyes részek fókuszában, a tizenkettedik az „alma” kulcsszó köré épülő összegzés. Az alkotók szándéka, hogy a műfaji keresztezésekkel tűzdelt sokszínű előadás hű lenyomatot adjon az anyanyelvvel és ritmussal magabiztosan bánó költő változatos életművéből.


Hogy mindez tényleg sikerült-e, az megnézhető/meghallgatható a TEMI-FMH-ban (régebbi és közismertebb nevén a Fehérvári úti művházban).

 

Zenészek:
Balaska Rebeka – zongora / ének
Füri Rajmund – hegedű / ének
Kása Kata – ének
Osváth Gábor – gitár / basszusgitár
Osváth Georgina – ének / djembe
Rózsa László – ritmushangszerek / ének
Tarcsai Péter – ének
Tari Viktória – fuvola / ének
Tóth Sándor Péter– mandolin / bendzsuki

 

TEMI-FMH (Fehérvári úti művház)
(1119 Budapest, Fehérvári út 47.)
2016. április 29. (péntek) 19:00

 

süti beállítások módosítása