Jelentősen nő jövőre az MMA támogatása

Jelentősen nő jövőre a Magyar Művészeti Akadémia támogatása, a Müpa pedig az ideihez hasonló összeggel gazdálkodhat a kormány által benyújtott költségvetési törvényjavaslat szerint.

 

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) az idei 6,63 milliárd után jövőre 10,57 milliárd forintos állami támogatással gazdálkodhat. Kutatóintézetére 229,4 millió, titkárságára 4,05 milliárd forintot költhet, a Pesti Vigadó művészeti programjaira 13 milliót, a Nemzeti Szalon programjaira 64 milliót, az MMA végleges elhelyezésére szolgáló irodaház rekonstrukciójára pedig 4,8 milliárd forintot.

 

mma


A nagyobb intézmények közül nem változna a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. támogatása (5,1 milliárd forint), miközben filmszakmai közvetett támogatások mozgókép törvény szerinti kiegészítő finanszírozása címen 3 milliárd forint van elkülönítve a törvényjavaslatban. Jelentősen csökkenne a Balassi Intézet költségvetése, amely az idei 4,43 milliárd helyett 2017-ben csak 2,94 milliárddal gazdálkodhat, 508 millió forintos tervezett működési bevétel mellett.


A Nemzeti Kulturális Alap - zömében a játékadó NKA-t megillető részéből származó - tervezett bevétele 11,82 milliárd forintot tesz ki, szemben az idei 10,85 milliárddal.

 

A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatására 31,2 milliárd forintot irányoz elő a tervezet, ez hasonló összeg, mint a tavalyi 31,02 milliárd.


Felére csökken a Kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatok ellátásának támogatása gazdasági társaságok részére című tételnél (Miniszterelnökség fejezet) szereplő támogatási összeg: a 2017-es tervezetben 857,5 millió forint szerepel, szemben az idei 1,65 milliárddal.


MTI

 

süti beállítások módosítása