Ők a Magyar Táncművészek Szövetségének díjazottjai 2016-ban

A fiatal pályakezdők, az érett táncosok, a táncpedagógusok, az alkotók és a legendák elismeréséül szolgáló szakmai díjak átadásával egybekötött gálaműsorral ünnepli péntek este a Müpában a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház a tánc világnapját.

Idén Erdélyi Tibor koreográfus fogalmazta meg a világnapi köszöntőt, kiemelve, hogy egy táncos életében nincs annál nagyobb öröm, felemelőbb pillanat, mint amikor előadás közben eljut a nézők szívéhez a gondolat, az érzés, és látja a szemekben, érzi a szívük dobbanásában, hogy közösen részesei a csodának.

 

Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke a gála napján tartott budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy minden évben a táncművészet egy kiválósága rendezi a gálaműsort. Az idei az első alkalom, hogy Dimény Levente, a Nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének művészeti igazgatója személyében határon túli művész rendezi a gálát.
    

A hagyománynak megfelelően a műsorban az előző év díjazottjai lépnek színpadra. Közreműködik a Nagyvárad Táncegyüttes, amely a Közép-Európa Táncszínházzal közös produkcióval érkezik, a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Balett, a Góbi Rita Társulat, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola, valamint a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola.
    

A gálán adják át a szövetség szakmai díjait, egyebek között az évad legjobb női, férfi és pályakezdő táncművészének járó kitüntetést, a táncművészet legendáit elismerő életműdíjat és a legjobb alkotónak járó trófeát. Kiosztják továbbá az Imre Zoltán-díjat, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait és a Fülöp Viktor ösztöndíjakat.
    

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a 2016-2017-es évadban három nagyhírű helyszínnel bővítik alternatív játszóhelyeik számát. Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Táncszínház jövőbeli otthonául szolgáló Millenáris Teátrum átépítéséig a Nemzeti Színházzal, a Zeneakadémiával és a Millenáris parkkal készülnek együttműködni, miközben a MOM Kulturális Központban, a Várkert Bazárban, a Bethlen Téri Színházban, a Marczi Közösségi Térben és a Müpában továbbra is rezidens intézményként működik a táncszínház.
    

Az elmúlt hónapok eseményeiből szemezgetve az igazgató kiemelte az idén - hagyományteremtő céllal - új időpontban, február vége-március eleje között megrendezett Budapest Táncfesztivált, amely hatalmas sikernek örvendett. Kiemelte, hogy a 2016-2017-es évadban is számos bemutatóra és budapesti premierre készülnek, mások mellett a Győri Balett (Rómeó és Júlia), a Szegedi Kortárs Balett (Enrico Morelli-koreográfia), a Pécsi Balett és a Bozsik Yvette Társulat közreműködésével. A táncszínház ismét megrendezi a tavaly debütált, és idén már 16 naposra bővült nyári programsorozatát, a Táncbazárt a Várkert Bazár Öntőház udvarán, és szakmai programként a keszthelyi Táncpanorámát.
    

Kiss János, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke, a Győri Balett igazgatója a következő hónapok legnagyobb szakmai eseményei és fesztiváljai közül kiemelte a 7. Nemzetközi Monotánc Fesztivált, A Tánc fesztiválját, a XII. Magyar Táncfesztivált, az V. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, a X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek XII. Találkozóját, a 2. Infinite Dance Festivalt és az V. Sissi Őszi Tánchetet.
    

A sajtótájékoztatóval egy időben foglalták el a Margit híd déli járdáját a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola, valamint a Bailart TáncStúdió diákjai, hogy a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös szervezésében egy tízperces táncakcióval lepjék meg a járókelőket. A tánc világnapját ünneplő Pas-De-Bridge - Táncolj hídon! elnevezésű villámcsődület keretében legalább nyolcvan tütü forgolódott a hídon.

    

Az alábbiakban a szervezők tájékoztatása alapján közöljük a díjazottak listáját.

 

tancosokk

 

    A Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai:
    
    Az évad legjobb végzős növendéke díj:
    Gláser Márton, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium Táncművészeti tagozatának végzős növendéke
    Jurák Bettina, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Tánctagozatának végzős növendéke
    Papp Tamás, a Magyar Táncművészeti Főiskola Táncos és Próbavezető szak divattánc szakirány végzős hallgatója

 

    Az évad legjobb pályakezdő táncművésze díj:
    Balázsi Gergő Ármin balettművész, Magyar Nemzeti Balett
    Maurer Milán táncművész, Frenák Pál Társulat
    Pirók Zsófia táncművész, FlamenCorazonArte Táncszínház

 

    Az évad legjobb férfi táncművésze díj:
    Leblanc Gergely balettművész, magántáncos, Magyar Nemzeti Balett
    Sánta Gergő András táncművész, Magyar Nemzeti Táncegyüttes
    Vati Tamás táncművész, Bozsik Yvette Társulat

    

    Az évad legjobb női táncművésze díj:
    Melnik Tatiana balettművész, első magántáncosnő, Magyar Nemzeti Balett
    Ujvári Katalin táncművész, magántáncos, Pécsi Balett
    Ürmösi-Incze Mária-Terézia táncművész, Háromszék Táncegyüttes

 

    Az évad legjobb alkotója díj:
    Velekei László Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett művészeti vezetője

    

    A táncoktatásért díj:
    Brieber János főiskolai tanár, Magyar Táncművészeti Főiskola

    

    A tánctudományért díj:
    Ratkó Lujza, a néprajztudomány kandidátusa, főiskolai docens, Jósa András Múzeum - Nyíregyháza

    

    A táncművészetért díj:
    Bombicz Barbara táncművész, koreográfus, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója

    

    Életműdíj:
    Molnár Ferencné Mák Magda táncművész, balettmester

 

    Imre Zoltán-díj:

    Hód Adrienn Lábán Rudolf-díjas táncművész, koreográfus, a Hodworks művészeti vezetője

 

    Az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány a Táncművészetért díjai:
    A nagy alakításért-díj - Popova Aleszja Kossuth-díjas, érdemes művész, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa
    A nagy alakításért különdíj - Guti Gerda főiskolai hallgató, Magyar Táncművészeti Főiskola táncművész BA klasszikus balett szakirány VIII. évfolyam

 

    A gálaesten emellett átadják a Nemzeti Táncszínház által kezelt Fülöp Viktor-ösztöndíjakat is. 

 

Forrás: Nemzeti Táncszínház

 

 

süti beállítások módosítása