Opera, operett, musical, komédia, kortárs és klasszikus is vár Miskolcon - 16 bemutatót terveznek

16 bemutatóval készül 193. évadára a Miskolci Nemzeti Színház, ahol a 2016/2017-os szezonban egyaránt színre kerül opera és operett, musical, komédia, kortárs és klasszikus dráma, görög tragédia, balett és bohózat - hangzott el a teátrum sajtótájékoztatóján pénteken.

    

Béres Attila, a színház igazgatója elmondta: Miskolcnak mindig fontos volt a színház, ezt bizonyítja az is, hogy csaknem kétszáz évvel ezelőtt a miskolci polgárok úgy döntöttek, hogy magyar nyelven játszó színházat akarnak. Ez nem akármilyen színház, ez Magyarország legrégebbi, első kőszínháza - jegyezte meg. 
    

Mint mondta, a következő szezonra jelentős szerzők műveiből válogattak, olyan sokszínű műsort állítottak össze, amely minden miskolci színházszeretőnek vonzó.
    

A direktor szerint az évad kiemelten fontos nagyszínházi bemutatója lesz Madách Imre klasszikusa, Az ember tragédiája Keszég László rendezésében. A darab újbóli színpadra állításával az 1956-os forradalomra és szabadságharcra is emlékezik a teátrum. Hatvan éve, 1956 októberében a mű bemutatására készültek, ám arra akkor nem került sor.

 

GMS 7942 kis

 

Szólt arról is, hogy a Budapesti Operettszínházzal szorosabbá fonták kapcsolatukat, ennek köszönhetően a Viktória című darabot is elhozzák Miskolcra.
    

Musicalbemutatókkal is készül az évadra a színház, a La Mancha lovagját szintén Keszég László viszi színre, a musicalslágerekből összeállított Téli musical gálát pedig Szőcs Artur rendezi.
    

A teátrum Kamaraszínházában láthatják a nézők Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című színművét Béres Attila rendezésében, Rusznyák Gábor pedig Móricz Zsigmond remekét, a Kivilágos kivirradtig című darabot rendezi.

 

GMS 7925 kis

 

A négy évvel ezelőtt megalakult balett-társulat egyebek mellett az Anna Kareninát táncolja majd.
    

Mint az igazgató elmondta: az új évadban is megrendezik a Határtalan Napok Fesztivált, valamint a Színművészeti Egyetemek Miskolcon (SZEM) fesztivált, és két új bérletet is bevezetnek, amelyek a színház nemrég elhunyt kiváló művészei, Bősze György és Csapó János nevét viselik.

    

Kiss Gábor, a város alpolgármestere a sajtótájékoztatón azt mondta: a Miskolci Nemzeti Színház mindig is különleges volt, minőséget képviselt, a miskolci közönség pedig legalább ennyire különleges, minőségi, kevés olyan hely van, ahol a közönség ennyire szereti színházát.


GMS 7960 kis

 

A bérletek árusítását május 7-én kezdik, ezúttal a Déryné-kertbe várják az érdeklődőket, ahol elkészítik az Évad tortáját. Délelőtt a gyerekeké lesz a főszerep: arcfestés, jelmezpróba, kakaókoncert és mesesarok várja a kicsiket. Este pedig látványos épületfestés és örömkoncert vár Dolhai Attilával és a társulattal. Az esti koncert közönségét megajándékozzák az évad karkötőjével is.

 

Ezen a napon számos kedvezménnyel és ajándékkal várják a jegyvásárlókat: egy szerencsés nyertes visszakapja bérlete árát, míg az első 10 bérletvásárlót ajándékcsomaggal jutalmazzák a Libri jóvoltából. 

 

süti beállítások módosítása