"A színház ne legyen gömbölyű" - László Zsolt a Radnótiba szerződik

A Nemzeti Színház után László Zsolt a székesfehérvári Vörösmarty Színházban töltött három évadot. A napokban aláírta a szerződését a Radnóti Színházhoz, ahonnan annak idején indult. A színész a 168 Órának nyilatkozott.

 

Arról, mi az, ami bő két évtized után visszahúzta a Radnótihoz, László Zsolt elmondta: “Székesfehérvár nincs messze, de az ingázás még így is pusztító. Öt gyerekem él Pesten. Másrészt nagyon érdekel: a direktori pozícióban Bálint Andrást váltó Kováts Adél - mint nő, mint szenzitív személyiség - miként tudja aktuálissá tenni a színházat, ahogy azt tervezi. A színházak kilencven százaléka ugyanis muzeális, márpedig engem az élő témák érdekelnek. Ahogy a közönséget is. Ezt megtapasztalhattam Alföldi Róbert vezetésének utolsó három évében a Nemzetiben. (…) A színház ne legyen gömbölyű, finomkodó. Az sem baj, ha egy-két előadást botrányosnak talál néhány néző. Lehiggadva talán elkezdenek gondolkodni. Impulzusok hatására könnyebb” – vélekedett László Zsolt.

 

zsoltl

 

“A Nemzeti Színház esetében azért is tisztelem Alföldit, mert képes volt előremenekülni. Tett arra, mit várnak el tőle. Gazdaságilag sem tudták ellehetetleníteni, mert a másik oldaltól akkor még sikerült némi támogatást kapni. Ma elsősorban a függetleneknél van lehetőség műhelyeket működtetni. Ideig-óráig. (…) Színházak élén inkább a hatalomnak való megfelelni vágyás dominál. A rendszer az öncenzúrára épít: "Találd ki, mit gondolhat a fenntartód." Vannak kivételek, de kőszínháziak számára is ijesztő, amit a függetlenekkel művel a hatalom. Miközben a kőszínházakba az alternatívoktól szivárog be a haladó szemlélet is. Lényeg, hogy a színházakat ugyanolyan félelmek hatják át, mint az egészségügyet, oktatást, bármit. Mindnyájan ugyanabban a mocsárban tapicskolunk” – tette hozzá a színész, aki arról is beszámolt, nehezen vált, de az ember ezt abban a reményben teszi, hogy jobb helyzetbe kerülhet. “Önmagától, a szokott viszonyok között senki nem tud megújulni. Márpedig egy színész számára ez alapvető” – fejtette ki László Zsolt, aki arról is beszélt, hogy Kováts Adél a fiatalokhoz fordul.

 

“Jövőre négy darabból kettőt friss diplomás rendező állít színpadra. Csak a fiataloktól jöhet bármiféle új hang, bátorság. Meglátjuk, mire jutunk” – összegzett a színművész.

 

A teljes interjút a 168 órában olvashatják.

 

süti beállítások módosítása