A munka gyümölcse - Fiatal koreográfusok estje Szegeden

A munka gyümölcse címmel a társulat két fiatal táncos-koreográfusa - Hegedűs Tamás és Czár Gergely - egy-egy darabját mutatja be a Szegedi Kortárs Balett május 11-én.

munka gyumolcse

 

A produkció célja, hogy az együttes táncosai is bemutathassák koreográfusi tehetségüket a közönségnek - mondta Juronics Tamás az előadás keddi nyilvános próbáján, hozzátéve, hogy 1990-ben maga is hasonló módon kezdte koreográfusi pályáját az akkor Imre Zoltán vezette társulatban.


Néhány éve Harmadik műszak címmel játszották a szegedi Kisszínház balett-termében a társulat táncosainak rövid koreográfiáit - idézte fel a Kossuth-díjas művész.

 

 Czar

Fotó: szinhaz.szeged.hu


Czár Gergely, akinek Doboz című munkája egyben vizsgadarabja is a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán, elmondta: a személyes ihletésű mű saját élményeiből táplálkozik, igyekezett azonban megtalálni azokat a pontokat, amelyekhez mindenki tud kapcsolódást találni saját életéből. A történet egy férfi-női kapcsolat emlékrendszeréről szól, párok jelennek meg a színen, akik múltjukban megszakadt kapcsolataikkal találkoznak újra.


A Harangozó-díjas táncművész számára különleges feladat, hogy koreográfusként maga is szereplője a műnek. Mint mondta, a koreográfia jelentős részét úgy készítette, hogy a zenét elindítva, szemét becsukva lépésről-lépésre elképzelte a mozdulatokat.

 

 hegedus tamas


Hegedűs Tamásnak kihívás volt felállni a táncosok közül és koreográfusként dolgozni, de kollégái partnerek voltak a munkában. Elmondta, Flash című munkája az emberi személyiség sokszínűségét mutatja be. A darab egy férfi kapcsolatait ábrázolja a nőkkel, egyaránt megjelennek benne a szereplők jó és rossz énjei.


A produkció nem csak a táncos-koreográfusoknak kínál bemutatkozási lehetőséget: a látványvilágért, jelmezekért és díszletekért Bianca Imelda Jeremias négy tanítványa, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves hallgatói felelnek.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása