A POSZT bemutatja... avagy irány a Kodály Központ!

Június 9. és 18 között immár 16. alkalommal kerül sor a Pécsi Országos Színházi Találkozóra, melynek keretében 8 produkcióval: színházi, operett- és könnyűzenei előadásokkal a Kodály Központ is várja a közönséget. Mit tartogat a POSZT bemutatja című sorozat? Erre adunk választ!

poszt logo weba

 

Pár szóban az idei POSZT-ról:

 

Az idei évben Kiss B. Atilla, Kossuth-díjas operaénekes és Sólyom András filmrendező válogatta a Versenyprogramba kerülő előadásokat: 2015 márciusa és 2016 márciusa között több száz színházi előadást tekintettek meg, ezekből választották ki azt a tizenhatot, amelyek az ide Pécsi Országos Színházi Találkozó Versenyprogramját alkotják. Idén tíz nagyszínházi és hat kamaraszínházi produkciót választottak ki, amelyek június 9. és 18 között, a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházi termében, illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban kerülnek bemutatásra. 

 

A Kodály Központban zajló POSZT bemutatja sorozat a színházi találkozó új programstruktúrájának része. Annak érdekében, hogy senkinek ne okozzon gondot eljutni a belvárostól a helyszínig, a Pécsi Nemzeti Színház és a Zsolnay Negyed között ingyenes fesztiválbusz közlekedik majd.

 

POSZT 2016

 

 

Milyen program vár a Kodály Központban?

 

CSEH TAMÁS TÖRTÉNELEMKÖNYVE:

Az esemény időpontja: 2016. június 9. csütörtök, 19:00 

  

Cseh Tamás dalaiból összeállított, múltidéző koncertet ad a Vodku fiai zenekar, közreműködő zenészekkel, illetve neves színművészek előadásában a kort idéző díszletek között.

 

csehtamas

 

Az előadásra kiválasztott dalok és azok sorrendje egy sajátos „zenés történelemkönyvként” felvázolja Magyarország elmúlt 40 évét a Kádár-korszak közepétől egészen a kétezres évek első évtizedig. A produkció létrehozóinak meggyőződése szerint a dalokra felfűzött történelmi utazás olyan sajátos képet rajzol majd fel Magyarország elmúlt évtizedeiről, amely a mindannyiunk számára ismert korszakot és eseményeket újszerű megvilágításba helyezve tanulságokkal, valamint művészi élménnyel szolgálhat azok számára, akik megélték a korszakot és azoknak is, akik azt csak tankönyvekből vagy elbeszélésekből ismerik.

A létező szocializmus hétköznapjai, a fővárosi lét, az értelmiségi sors, a szerelem, a család, a hazaszeretet, a vívódó lélek mélységei, majd a rendszerváltás, az új demokráciába vetett hit, majd annak elvesztése. A magyarság és a közép-európaiság kérdései, a nemzeti öntudat és annak ellentmondásai, a szomszédos népekhez fűződő viszony, és a gyakori közvetett vagy közvetlen közéleti utalások csak néhány szín arról a széles palettáról, amelyet a dalok szerzői felhasználtak ennek a sajátos Magyarország-képnek a megfestéséhez. A koncertsorozat létrehozói ezt a képet szándékoznak a közreműködő zenészek és színművészek segítségével, korabeli újságcikkek, feljegyzések, naplórészletek és egyéb kordokumentumok felhasználásával, az adott kort megidéző díszletek között újraélni.

JEGYVÁSÁRLÁS

  

 

 

LAJKÓ FÉLIX LEMEZBEMUTATÓ KONCERT: 

Az esemény: 2016. június 10. péntek, 19:00

 

A citerával 10 éves korában, 1984-ben ismerkedett meg, míg a hegedűvel hatodik osztályos korában került közelebbi kapcsolatba. Aszabadkai zenei középiskolát elhagyva, Budapestre utazott, ahol a Dresch Quartet tagja lett.

 

Számos ismert zenésszel dolgozott együtt, mint Szabados György, Boris Kovac, a francia Noir Désir zenekar, Alexander Balanescu, Boban Marković.

Színházi és filmzenéket komponál, számos lemeze megjelent már. 2008-ban, a 39. Magyar Filmszemle Arany Orsó díját Mundruczó Kornél Delta című filmje kapta, melyben főszerepet játszott. A 2016-os POSZT-on nagyzenekarral kísért, egész estés lemezbemutató koncertet ad a Kodály Központban.

JEGYVÁSÁRLÁS

 

ajko

 

BUDAPEST KLEZMER BAND KONCERT: 

Az esemény időpontja: 2016. június 11. szombat,  19:00

 

Az immár 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

 

A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, - kilépve a liturgikus környezetből - sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot. Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett „Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, "Purim, avagy a sorsvetés” című produkciójában szintén élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét. Ezzel a produkcióval Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben és Németországban, Londonban, Szlovákiában Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel. 

 

 

A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözetét is, művelve az évezred rendkívül divatos zenei formáját, a "crossover"-t.  A kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődésben, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy egy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a "Klezmer Szvit", amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is előadják mindig újabb tételekkel kibővítve. Végül a tíz tételre bővült műből a Magyar Rádióban CD-felvétel készült. 2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; emellett az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.

 

klezmerband

 

JÁVORI FERENC "FEGYA"  zeneszerzőt,  előadóművészt,  érdemes művészt,  a Budapest Klezmer Band  zenekarvezetőjét a  "magyar zenei kultúra szerves részét képező klezmer stílus nemzetközi népszerűsítéséért" , valamint  kiemelkedő zeneszerzői és előadóművészi pályája elismeréseként 2014. március 15 -én KOSSUTH DIJBAN részesítették. A zenekart 2015-ben a "Magyar Zeneművészet" kategóriában Prima dijjal tüntették ki. A  Közönség Prima Primissima 2015 díját a Budapest Klezmber Band nyerte el.

JEGYVÁSÁRLÁS

 

 

Gaetano Donizetti: DON PASQUALE: 

Az esemény időpontja: 2016. június 12. vasárnap, 19:00 

 

Don Pasquale az operairodalom egyik legismertebb bohózata, filmvígjátékokat is megszégyenítő helyzetkomikumával, színpompás jellemeivel, sziporkázó humorával. Zenéje különösképpen virtuóz, Malatesta doktor és Don Pasquale híres kettőse minden idők egyik legkedvesebb gálaszáma. Ugyanakkor, ha kicsit jobban elmerülünk a történetben, láthatjuk, hogy valójában örök emberi vágyakról, csalódásokról és illúzióvesztésekről van itt szó: egy társ után sóvárgó öregemberről, jó életre vágyó szerelmesekről, egymásban nem bízó rokonokról.

 

donp

 

Káel Csaba rendezése a téma örökérvényűségét hangsúlyozza, megmutatva a látványos szituációk mélyén rejlő drámai tartalmat, a magánytól való félelmet, a szerelem sokféle arcát.

JEGYVÁSÁRLÁS

 

 

Kiscsillag - SEMMI KONFERENCIA: 

Az esemény időpontja: 2016. június 14. kedd, 20:30

 

A Kiscsillag, az ország legnépszerűbb art rock zenekara idén újszerű, színházi elemeket, látványt felvonultató - a zenekar vezetője, Lovasi András meghatározása szerint 'koncertszínház' - irányba indult el.

 

"Mikor dalokat írok, mindig képeket, alakokat látok sürgölődni a dalok körül, de ezeket csak én látom. Amikor az "Idáig tudom a történetet" sorozat elkezdődött 2011-ben, az volt a cél, hogy legyen egy olyan dramaturgiai szál, amire felfűzhetjük az esteken elhangzó dalokat, hogy más is lássa, egy sztori fénytörésében hogyan csilloghatnak. A Semmi konferencia ennek a történetnek a folytatása, de egy régi terv megvalósulása is, hiszen a történet alapsztorija kb. 10 éve megvan a fejemben, sőt anno dalok is készültek hozzá (Menetszél, Tűkön táncol). A megvalósításban nagy szerepet vállalt a feleségem, Földes Eszter, aki a darab egyik szerzője és rendezője is lett egyben. Fontos mérföldkőnek gondoljuk ezt a Kiscsillag zenekar életében, nagyon izgalmas próbafolyamaton vagyunk túl, reméljük, legalább annyi örömet okozunk vele a közönségnek, mint amennyit nekünk eddig adott." L.A. 

 

kiscsillag

 

Az előadást Földes Eszter rendezi, a Kiscsillag szolgáltatja a zenét, mellettük pedig olyan vendégelőadók lépnek fel, mint Péterfy Bori, Falusi Mariann, Pásztor Anna (Anna and the Barbies), Varga Livius (Quimby), Likó Marcell (Vad Fruttik), Busa Pista (Irie Maffia). A Semmi Konferencián először hallhat a közönség a 2016 őszén megjelenő új nagylemez dalaiból. 

JEGYVÁSÁRLÁS

 

 

Ray Cooney: PÁRATLAN PÁROS:

Az esemény időpontja: 2016. június 15. szerda, 19:00

 

John Smith londoni taxisofőr, hétköznapi ember, különös ismertetőjele nincs, szorgalmasan fuvarozza saját kocsiján az utasokat, olykor túlórázik és munka után siet haza, szerető feleségéhez. Valószínűleg békés nyugalomban élné le életét, ha egy este nem keveredne bele egy verekedésbe, amikor is egy idős hölgyet véd meg két huligántól. A támadók elmenekülnek, John azonban megsebesül, mert a hölgy őt is támadónak véli és leüti a táskájával.

 

John fejsérülését ellátják a kórházban és reggel egy rendőrfelügyelő szállítja haza. És ekkor különös dolog derül ki. John más címet mondott be a rendőrségen és mást a kórházban. Elkezdődik a kétségbeesett magyarázkodás, amelybe a felső lakó is bekapcsolódik. És ettől kezdve elszabadul a pokol! John Smithről, erről az átlagemberről a legelképesztőbb titkok kerülnek napvilágra. Két szomszédos kerületben két lakása van, s az egyikben Mary, a másikban Barbara nevű feleségével él együtt. A leleplezéstől való rettegés Johnt hihetetlen helyzetekbe sodorja.

 

raycooney

 

Az előadást 1985-ben mutatták be Budapesten. A Madách Színház produkciója 31 éve folyamatosan színpadon van, és ezzel a legtöbbet játszott prózai darab Magyarországon. A Páratlan páros méltán szerepel a POSZT "Futnak még!" programcsomagjában, amely műsorsorozat olyan produkciókat kínál a színházszeretőknek, amelyek évtizedek óta futó repertoárdarabként már több száz estén bizonyítottak!

JEGYVÁSÁRLÁS

 

operett1

 

Budapesti Operettszínház: MÁGIKUS OPERETT - Operett gála a POSZT tiszteletére:

Az esemény időpontja: 2016. június 16. csütörtök, 19:00 

 

Részletek Kálmán, Lehár, Ábrahám, Jacobi, Szirmai és Huszka legnépszerűbb műveiből

 

A Budapesti Operettszínház POSZT tiszteletére bemutatott gáláján különböző hangulatok követik egymást. A „Bécsi pezsgőzés" részben Strauss Denevércímű művéből és a Cigánybáróból hallhatunk slágereket. Részesei lehetünk a „Párizsi élet" korabeli hangulatát idézik fel a Víg özvegy vagy a Madame Pompadour dalai. Az „Egzotikus" című részben a mesés Indiába kalauzol bennünket egy látványos táncbetét, és az „Ez Hungarikum!" című összeállítás segítségével a magyar virtusból is ízelítőt kaphatunk.

 

operett

 

Fellépők: Fischl Mónika, Bordás Barbara, Lévai Enikő, Boncsér Gergely, Dolhai Attila, Vadász Zsolt, Dancs Annamari, Szendy Szilvi, Peller Anna, Kerényi Miklós Máté, Peller Károly, Kocsis Dénes

JEGYVÁSÁRLÁS

 

 

VIRTUÓZOK:

Az esemény időpontja: 2016. június 17. péntek, 19:00 

 

A Virtuózok című tehetségkutató műsor idei és tavalyi szériájának legjobbjainak nagyszabású gála koncertje!

 

A Virtuózok, Magyarország első komolyzenei tehetségkutató műsora 2014-ben debütált a közmédiában. A műsorban a hagyományos tehetségkutatókkal szemben kizárólag a klasszikus zenei képzettség és tehetség számít. A tehetségkutatás mellett a Virtuózok továbbra is azt tartja alapvető céljának, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a klasszikus zenét a nézőkkel. 

JEGYVÁSÁRLÁS

 

 

A POSZT további programjairól itt tájékozódhat.

(X)

 

 

 

süti beállítások módosítása