Proust fényképeit, ritka kéziratait árverezik el Párizsban

Marcel Proust francia író fényképeit, ritka kéziratait, leveleit árverezi el május végén Párizsban a Sotheby's aukciósház.

    proust

 

Az árverésen mintegy 120 tételre lehet majd licitálni az Eltűnt idő nyomában szerzőjének személyes archívumából. A relikviákat Patricia Mante-Proust, az író 41 éves dédunokahúga bocsátja áruba - közölte hétfőn a Sotheby's.
    

A szakértők szerint a teljes gyűjtemény 520-740 ezer euróért (162-230 millió forintért) kelhet el.
    

A személyes fotókon Proust, családja és közeli barátai, szerelmei, Lucien Daudet és Reynaldo Hahn láthatók. Az egyik, Daudet-vel készült közös fotó különösen érdekes, mivel az 1896-ból származó képet az író szülei kompromittálónak ítélték, és ezért Proustnak minden előhívott másolatát vissza kellett szereznie.
    

Azt a híres portrét is meg lehet vásárolni a május 31-i párizsi aukción, amely a 17 éves Proustról készült és amelynek hátuljára Daudet azt írta: "az én drága Marcelemnek".
    

A Proust-rajongók az aukción láthatják az Eltűnt idő nyomában második, a Bimbózó lányok árnyékában című kötetének javított kéziratát.
    

A regényt eredetileg 1914-ben adták volna ki, ám az első világháború kitörése miatt elhalasztották a megjelenést, így a szerzőnek módja nyílt arra, hogy változtasson a kéziraton.
    

A hétkötetes regényfolyam 1913-ban publikált Swann című nyitó kötetének első kiadása is megvásárolható az árverésen.

    

A regényíró apjának írt három ismert levele közül kettőt is eladásra kínálnak. Az egyikben, amit 1893-ban küldött, azt ígéri apjának, aki haszontalan dolognak tartotta az írást, hogy felkészül egy külügyi szolgálattal kapcsolatos felvételi vizsgára.

süti beállítások módosítása