Rangos díjakat nyert Schilling Árpád litvániai rendezése

Tavaly szeptemberben mutatta be a vilniusi Litván Nemzeti Színház Schilling Árpád rendezésében A nagyszerű gonosz (Didis Blogis / The Great Evil) című előadást.

Schilling Marius Ivaškevičius kortárs litván drámaíróval és egy 12 fős színészgárdával közösen hozta létre az előadást, amely egy új háború lehetőségének a gondolatával foglalkozik, valamint olyan félelmek után kutat, amelyek ott vannak mindannyiunkban, de legszívesebben nem adnánk hangot nekik.

Hogyan befolyásolja egy háború az emberek gondolkodásmódját és mindennapi életét? Mivé lesz az európai identitás, ha háború fenyeget? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések foglalkoztatták Schillinget az előadás létrehozásánál.

 

great1

 

Annyit törjük magunkat, hogy olyanná váljunk, amilyenné szeretnénk. Továbbtanulunk, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy azzá a valakivé váljunk, akit elképzeltünk magunknak – tanárrá, tudóssá, mérnökké vagy akár színésszé. Csak egy esélyünk van, és annak a lehetősége, hogy elbukunk, óriási. De a sors néha egészen más kihívások elé állít minket: előfordulhat, hogy választanunk kell, mivé szeretnénk válni egy háborúban. Ebben az esetben pedig nincs hibalehetőség – győztes leszel vagy meghalsz. – Áll az előadás színlapján.

 

great

 

Schilling Árpád rendezése az elmúlt hetekben több jelentős díjat is nyert Litvániában.

 

great2

 

Az Arany Színpad Kereszt-díj az ország legrangosabb előadó-művészeti elismerése. A díjat, melyet a litván kulturális minisztérium ítél oda, 1992 óta adják át 17 kategóriában minden év március 27-én, azaz a színházi világnapon. Schilling előadását öt díjra is jelölték: legjobb díszlet, legjobb női főszereplő, legjobb női mellékszereplő, legjobb férfi főszereplő és nemzeti dráma kategóriákban. Utóbbi két kategóriában nyerni is tudott. Valentinas Masalskis a legjobb férfi főszereplő díját, Schilling és Ivaškevičius pedig a legjobb nemzeti dráma megírásáért és színpadra állításáért adható nemzeti dráma-díjat nyerték el.

Ezen kívül a múlt héten zajlott Kaunasban a Litván Színházak 38. Tavaszi Fesztiválja, amelyen a fesztiválzsűri A nagy gonosz-nak ítélte oda a legjobb előadásnak járó díjat.

 

 

fotók: Dmitrij Matvejev 

forrás: Litván Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása