Rekordszámú jelölést kapott a Tony-díjra a Hamilton című musical

Rekordot döntött a Hamilton című musical: a darabot kedden 16 kategóriában jelölték Tony-díjra, a Broadway világának legrangosabb elismerésére.

Az eddigi rekordot a Producerek és a Billy Elliot című darabok tartották 15 jelöléssel.

Lin-Manuel Miranda főszereplő-író műve az Egyesült Államok történetét meséli el hiphopot és dzsesszt ötvözve. A darabot többek közt a legjobb musicalnek járó díjra is jelölték.

 


A Hamilton a Broadway legnagyobb sikere az elmúlt években, előadásaira 2017 elejéig már minden jegy elkelt. Lin-Manuel Miranda több díjat, köztük Pulitzer-díjat is kapott a musicalért.

 

A Shuffle Along című musicalt is több kategóriában jelölték Tony-díjra: az azonos című, 1921-es dzsesszmusical sikerét elmesélő mű tíz kategóriában esélyes az elismerésre. A legjobb musicalnek járó elismerésre a Hamilton mellett a Shuffle Along, a Bright Star, a School of Rock és a Waitress című darabokat is jelölték.


A legjobb színdarab kategóriában Tony-díjra jelöltek között van a libériai polgárháborúról szóló Eclipsed, a nyugdíjas táncosról mesélő The Father, az amerikai középosztály életét bemutató The Humans és a King Charles III. című darab is, amelyben katasztrofális következményekkel jár, hogy Károly herceg a trónra kerül.


A díjátadót június 12-án, a New York-i Beacon Theaterben tartják.

 

12036769 1223251501035058 7389760182587362890 nHamilton

 

A Tony-díjat összesen 21 kategóriában osztják ki, kizárólag a Broadwayen bemutatott darabok között, a színházi évad után, több száz színművész, illetve újságíró ítélete alapján. A díjat egy színházművészeti szolgáltató intézmény, az American Theater Wing alapította: 1947-ben ítélték oda először, a díjazottak közt volt akkor Arthur Miller író és Ingrid Bergman színésznő is.

 

Az elismerés nevét Antoinette Perry színésznőről kapta, aki az intézmény elnöke volt egykor. Az idei gála műsorvezetője James Corden lesz.

 

Forrás: MTI, Színház.hu

Fotó: facebook.com/HamiltonMusical

 

süti beállítások módosítása