Akár 700 ezer fontért is elkelhet egy Mozart-kézirat Londonban

Akár 700 ezer fontért (276 millió forintért) is elkelhet Mozart egy hatoldalas kézirata a londoni Sotheby's aukciós ház árverésén május végén.

mozart

    

A könyveket és zenei relikviákat eladásra bocsátó aukción az érdeklődők Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző 1788-as rövid zenekari műve, a La Bataille című kontratánc kéziratára licitálhatnak. A mű értékét 500-700 ezer fontra (197-276 millió forintra) becsülik.

    

Georg Nikolaus von Nissen egykori zenetörténésznek, Mozart egyik első biográfiájának írójának tanúsítása szerint az oldalak Mozarttól származnak, az ő kézírása szerepel a lapokon. A kézirat Stefan Zweig legendás Mozart-gyűjteményének részét képezte egykor.
    

Az aukciósház szerint legutóbb huszonöt éve kínáltak eladásra hasonló Mozart-kéziratot.
    

Május 24-én megvételre kínálnak Londonban néhány első kiadású Mozart-művet, egy, a zeneszerzőről és családjáról készült kézzel festett metszetet, valamint Lehár Ferenc, Liszt Ferenc és Richard Strauß kéziratait is. 
    

A Tobias és Carl Haslinger vezette bécsi zenei kiadó 250 levelet és szerződést tartalmazó iratmappájára is lehet licitálni az árverésen. A dokumentumok között szerepel idősebb és ifjabb Johann Strauss és Carl Michael Ziehrer aláírása is. Az 1825 és 1875 közötti időszakból származó iratok értékét 15-25 ezer fontra becsülik.

 

süti beállítások módosítása