Színház, tánc, irodalom és zene a MASZK Tavaszi Kollekciójában

A szegedi MASZK Egyesület újra kinyitja a Régi Zsinagógát, amely az idén is változatos és különleges programokkal, színházi előadásokkal, tánccal, zenés esttel és neves művészekkel várja a szegedi közönséget.


A nyitóestén, május 5-én és május 6-án este fél nyolctól az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE koprodukciójában készült Egyasszony című előadás lesz látható Szegeden. A Péterfy-Novák Éva megrázó őszinteségű önéletrajzi könyvéből Paczolay Béla rendezésében színpadra állított történetet Tenki Réka előadásában láthatja a közönség. Az Egyasszony olyan sokakat érintő témákkal foglalkozik, mint a családon belüli erőszak, a női szerepek, az egészségügy helyzete. Az előadás a MASZK Egyesület „Szólóban 2016” programsorozatának nyitó darabja, amelyre elővételben az összes jegy elkelt.

 

kokoschka doll ea 01 domolky daniel PRINT 009 kicsi

Kokoschka babája (fotó: Dömölky Dániel)

 

Május 18-án Gergye Krisztián Társulatának fantasztikus képi világú előadása, a Kokoschka babája mutatkozik be a Régi Zsinagógában. A „világra szóló szerelmi történet” a 20. század történelmén átívelő utazásra invitálja nézőit, élethű bábokkal megidézve egy legendás szerelmi történet alakjait: a zeneszerző zseni Gustav Mahlert, a festőóriás Kokoschkát, és a Múzsát, a "Femme Fatale" Alma Mahlert. A színpadon Gergye Krisztián mellett Gloria Benedikt osztrák balerina és Barabás Anita lesz látható, csodálatos zenék, többek között Mahler, Wagner és Sztravinszkij muzsikái, és a Szegeden is jól ismert művészházaspár, Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós képei kíséretében.

 

ady petofi 14 kicsi

Ady/Petőfi

 

Május 30-án Kovács Krisztián mint Petőfi, Katona László mint Ady térnek vissza Szegedre a két költőóriást nem szokványos eszközökkel bemutató előadásban, amelyet Sorvezető beavató színházi nevelési programjuk részeként középiskolás diákoknak és tanáraiknak is szívből ajánlanak a szervezők. A Scherer Péter rendezésében színpadra állított előadás után Szálinger Balázs költő segít még közelebb hozni a nagy elődöket, hiszen "ők is csak hús-vér emberek voltak, mert az is fontos, hogy mi van a verseken, költeményeken túl”.

 

dobrei bolygo 1

 

Május 31-én Yoko Higashi Lyonban élő japán butoh táncos, koreográfus, zenész és Döbrei Dénes vajdasági táncos, koreográfus Bolygó hangja című új előadásának magyarországi bemutatójának helyszíne lesz a Régi Zsinagóga. Az előadás képi világa Nicholas Roerich orosz festő, filozófus organikus képeit, míg a festmények harmonikus szín- és formavilága által megteremtett lebegő jelenséget a két alkotó tánca idézi. Az előadás premierje május 26-án Ljubljanában, a kortárs táncosok és zenészek közös produkcióit bemutató Neforma programsorozat keretében lesz.

 

Boomerang Baby Fullajtar Andrea

 

Június 6-án a Katona József Színház Jászai Mari-díjas művésznője, Fullajtár Andrea az 1920-30-as évek berlini éjszakáiba kalauzolja közönségét a Boomerang Baby – Marlene Dietrich ABC című zenés estjén. A 20. század egyik legnagyobb hatású bálványa, Marlene Dietrich dalaival, személyiségével nem csak a fronton harcoló katonákat, de az egész világot meghódította. Világnézetét, dinamizmusát, a férfiakról és nőkről alkotott igen markáns véleményét, a pacifistát, a bátor és esendő, nagybetűs Nőt idézi meg, világhírű dalait tolmácsolja Fullajtár Andrea sok humorral, háromfős jazz-zenekar kíséretében. Az esten részletek hangzanak el a Dietrich ABC című műből, és természetesen megszólalnak a legnagyobb slágerek is: a Fallin' in Love Again, a címadó Boomerang Baby, a Sag mir wo die Blumen sind és a kihagyhatatlan Lili Marleen. A kort idéző jelmezek a szegedi jelmeztervező, Papp Janó munkái, az estet Novák Eszter rendezte. Ezzel a zenés produkcióval zárul a MASZK Egyesület tavaszi programsorozata a Régi Zsinagógában.


MASZK Egyesület

 

süti beállítások módosítása