Futnak még! - POSZTol a Centrál és a Madách is

Futnak még! címmel évek, sőt, évtizedek óta futó előadások érkeznek az idei POSZT-ra. Az újonnan induló POSZT Fesztivál programsorozat otthont ad többek közt a Centrál Színház, a Madách Színház, a Katona József Színház és Mikó István előadásának is. (X)

 poszt logo weba

 

Pár szóban az idei POSZT-ról:

 

Az idei évben Kiss B. Atilla, Kossuth-díjas operaénekes és Sólyom András filmrendező válogatta a Versenyprogramba kerülő előadásokat: 2015 márciusa és 2016 márciusa között több száz színházi előadást tekintettek meg, ezekből választották ki azt a tizenhatot, amelyek az ide Pécsi Országos Színházi Találkozó Versenyprogramját alkotják. Idén tíz nagyszínházi és hat kamaraszínházi produkciót választottak ki, amelyek június 9. és 18 között, a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházi termében, illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban kerülnek bemutatásra. 

 

2016-tól a Pécsi Országos Színházi Találkozó három alappillérre épül: a Versenyre, a POSZT bemutatja rendezvénysorozatra, illetve a POSZT Fesztiválra.

A POSZT Versenyprogramjának előadásai a Pécsi Nemzeti Színházban (illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban), a Fesztiválprogramok pedig a Zsolnay Negyedben, illetve a Kodály Központban kerülnek megrendezésre. 

 

Annak érdekében, hogy senkinek ne okozzon gondot eljutni a belvárostól a helyszínig, a Pécsi Nemzeti Színház és a Zsolnay Negyed között ingyenes fesztiválbusz közlekedik majd.

 

POSZT 2016

 

 

Milyen program vár a POSZT Fesztiválon? - A Futnak még! programsorozat előadásai:

 

JÚNIUS 11.: S.Ö.R. ​– CENTRÁL SZÍNHÁZ - 1994 óta:

Helyszín: Zsolnay Negyed

  

2 évtized,­ több, mint 600 előadás,12 Jászai-­díj jelölés , 43 orvosi beavatkozás (1 sikeres), 17 jegyszedőnyugdíjazás,­ 2 színház bezárás, Shakespeare összes művei 2 óra alatt Kálid Artúrtól, Kálloy Molnár Pétertől és Gáspár Andrástól.! Rekordkísérlet 2 évtizede töretlen sikertelenséggel! Garantáltan minimum 70% kötelezőtananyag koncentrátum!

„Aki szereti Shakespeare műveit, s ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy valamennyit megismerje, ám úgy ítéli meg, hogy élete hátralévő része valószínűleg nem lesz elegendő ehhez, cseppet se búslakodjon. Jöjjön el a Centrál Színházba, s bízza rekeszizmai működtetését a »Nem Komplett Shakespeare Művek« három jókedvű, vagány munkatársára" - így ajánlja a 7óra7 a produkciót.

Az előadás időtartama: 1 óra 55 perc szünet nélkül

Videofilm:  Pajer Róbert, Jelmez: Ruttka Andrea
Konzultáns: Kern András, Fordította: Kálloy Molnár Péter, Nyelvi lektor: Domonyi Rita
Játékmester: Kálloy Molnár Péter, Mesterjáték: Kálid Artúr

svejk

 

JÚNIUS 12.: SVEJK VAGYOK! ​– Mikó Istvánnal - 1987 óta:

Helyszín: Zsolnay Negyed

Zenés sörözgetés egy derék katonával egy részben.

Nagy idők nagy embereket kívánnak. Vannak szerény, fel nem ismert hősök, akiket nem dicsőít a történelem, mint Napoleont. Jellemrajzuk el- homályosítaná még makedóniai Nagy Sándor dicsőségét is. Manapság, a prágai utcákon járva, találkozhattok egy ütött-kopott férfival, aki maga sem tudja, milyen jelentős szerepet játszott a mostani nagy idők történeté- ben. Szerényen megy a dolga után, nem zaklat senkit, és őt sem zaklatják interjúért az újságírók. Ha megkérdeznétek, hogy hívják, egyszerűen és szerényen így felelne: Svejk vagyok.

Svejk: Mikó István, Palivec, kocsmáros: Suha Kálmán, Poldi, harmonikás: Rusz Milán

 

 

JÚNIUS 15.: PÁRATLAN PÁROS​ - MADÁCH SZÍNHÁZ - 1985 ­óta:

Helyszín: Kodály Központ 

 

John Smith londoni taxisofőr, hétköznapi ember, különös ismertetőjele nincs, szorgalmasan fuvarozza saját kocsiján az utasokat, olykor túlórázik és munka után siet haza, szerető feleségéhez. Valószínűleg békés nyugalomban élné le életét, ha egy este nem keveredne bele egy verekedésbe, amikor is egy idős hölgyet véd meg két huligántól. A támadók elmenekülnek, John azonban megsebesül, mert a hölgy őt is támadónak véli és leüti a táskájával. John fejsérülését ellátják a kórházban és reggel egy rendőrfelügyelő szállítja haza. És ekkor különös dolog derül ki. John más címet mondott be a rendőrségen és mást a kórházban. Elkezdődik a kétségbeesett magyarázkodás, amelybe a felső lakó is bekapcsolódik. És ettől kezdve elszabadul a pokol! John Smithről, erről az átlagemberről a legelképesztőbb titkok kerülnek napvilágra. Két szomszédos kerületben két lakása van, s az egyikben Mary, a másikban Barbara nevű feleségével él együtt. A leleplezéstől való rettegés Johnt hihetetlen helyzetekbe sodorja.

Az előadás hossza: 2 óra egy szünettel.
Az előadást 12 éven aluliak csak szülői felügyelet mellett  tekinthetik meg.

portugal

 

JÚNIUS 14.: PORTUGÁL​ - KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ -1998 óta:

Helyszín: Zsolnay Negyed

 

A fordulatos, nagyon mai vígjáték másfél évtizede tartozik a Katona és a magyarországi színpadok legsikeresebb előadásai közé.

Egy tér (falu: Irgács), melyben látszólag megtörténnek a dolgok jelentős amplitúdó nélkül. A hétfő hétfő, a nyár nyár, a kocsma – kocsma, s ez így lesz akkor is, ha elmúlik az élet, tehát a hétfő története hétfői, a nyár csúcspontja a céllövölde, szabadsága a strand, a kocsma, a sör, a foci, az ismétlődő dialógok szegényes változatai... stb. A fordulatos, nagyon mai vígjáték másfél évtizede tartozik a Katona és a magyarországi színpadok legsikeresebb előadásai közé.

 

SZEREPLŐK:

Masni  Pelsőczy Réka      Bece  Keresztes Tamás

Kocsmáros  Csuja Imre m.v.     Retek  Lengyel Ferenc

Pap  Takátsy Péter/Mészáros Béla      Csipesz  Bán János

Asszony Szirtes Ági       Sátán  Varga Zoltán m.v.

Feleség  Jordán Adél/Ónodi Eszter       Bittner   Kása Gyula

 

ALKOTÓK: 

Díszlet/ Ágh Márton, Jelmez/ Salamon Eszter, Zene/ Vajdai Vilmos, Asszisztens/ Tóth Judit, Rendező/ Lukáts Andor

 

 

 A POSZT további programjairól itt tájékozódhat.

 (X)

 

 

 

süti beállítások módosítása