Bábok a manézsban - Négy ország bábjai varázsolnak cirkuszt a Trafóból

Cirkusz és báb találkozása négy országból, négy térben, három délutánon át a Trafóban. Május 11. és 13. között "négy apró, ám annál pezsgőbb" produkció vezeti be a közönséget az erőművészek mindennapjaiba, a papírfiú történetébe, vagy mutatja meg egy éppen lepottyanó akrobata hangjait a cirkusz- és a bábművészet eszközeivel.

cm

 

A Trafó ajánlója:

A magyar Tintaló Társulás automata bábszínházat varázsol a teraszra, Laurent Bigot zenés tárgyszínházat költöztet a klubba, a nagyteremben megelevenedik a Teatro delle Briciole kihajtós mesekönyve, a kávézóban pedig az amerikai Alexander Caldernek, a mobil szobrok ősatyjának minicirkuszáról szóló filmje tekinthető meg.


A produkciók két turnusban látogathatóak – a nézők egyik fele a nagyteremben kezd, és elmélyül a papírfiú történetében, majd a klubban kerül egy igazi barkács varázslat hatása alá, a másik fele pedig ugyanezt fordított sorrendben teheti meg. A két program előtt és után pedig bárki elidőzhet a minicirkuszi installáció ablakain bekukucskálva a teraszon, vagy visszautazhat a század első felébe egy bábfilmmel a kávézóban.

 

 

A magyar Tintaló Társulás alkotásának segítségével a publikum bepillantást nyerhet egy miniatűr vándorcirkusz csöppet sem monoton hétköznapjaiba. Kiderül, szokott-e pihenni a cirkuszigazgató, melyik sarokban üldögél a láthatatlan ember, vagy hogyan sziesztáznak az akrobaták. A Tintaló Társulás minicirkusza 2009 óta turnézik, porondjukon pedig folyamatos a változás.

 

A francia Laurent Bigot cirkuszi témájú bábelőadásában apró mikrofonok alakítják zenévé a játékok mozgását és súrlódásait, a hangrezgések pedig mozgásba lendítik a gépezetet. Az előadás a hangok cirkusza, a tárgyak színháza, páratlan formában komponált anekdota. Aki beleunt a high-tech vívmányokba, az különösen élvezni fogja a Le Petit Cirque kézzel készült varázslatát. Az előadás már 21 országot elkápráztatott, keresztül-kasul turnézott Európában, Izraelben, Argentínában, Amerikában és még sorolhatnánk.
 

laurent bigot 

 

A Teatro delle Briciole új vízióval állt elő a gyerekszínházban: újra felfedezte a kihajtós könyvet; a felbukkanó figurákat a színpadon bábszínészek arckifejezései teszik elevenné. A papírtörténetekből a szavak ugyan hiányoznak, de nincs is rájuk szükség – a színek, a figurák, a ritmus és a hangok magukért beszélnek a produkcióban. A régi kétdimenziós játék és az új ötlet találkozik a mesterfokon mesélő produkcióban.

 

Alexander Calder a ’20-as években kezdte képzőművészeti munkásságát. Mozgó szobraiért olyan avantgárd hírességek rajongtak, mint Jean Cocteau, Joan Miró vagy André Kertész. A londoni Tate Modernben most zárult a neki szentelt látványos kiállítás, a Trafó pedig híres minicirkuszi előadásának 1961-es felvételét vetíti le a kávézóban. A film nemcsak cirkusztörténeti alapmű, de káprázatos is: dugóhúzóból lett artisták, kézzel készült zsonglőrök, kisállatok, bohócok mutatnak benne igazi mutatványokat. Az előadás, amiből a film készült a ’30-as években Párizstól New Yorkig bejárta a világot. 

 

 

Bábcirkusz 4in1


2016.05.11-13. 18.00 órától és 18.45 órától
Trafó Kortárs Művészetek Háza 

Laurent Bigot (FR): Le Petit Cirque
Alkotó és előadó: Laurent Bigot
Produkció: L’OISIVERAIE

Teatro delle Briciole (IT): Pop-up
Alkotók: Giovanni Guerrieri, Giulia Gallo (I Sacchi di Sabbia)
Együttműködött: Giulia Solano
Előadók: Beatrice Baruffini et Serena Guardone
Könyvek: Giulia Gallo
Fény: Emiliano Curà
Díszlet: Paolo Romanini

Tintaló Társulás (HU): Circus Mechanicus
Alkotók: Sipos Katalin, Sisak Péter, Rumi Zsófi

Calder’s Circus (1961)
A film rendezője: Carlos Vilardebó

 

süti beállítások módosítása