Harminchatok - Ismét látható a Stereo Akt előadása

Május 11-én a Mu Színházban látható a STEREO Akt és a Füge előadása Boross Martin rendezésében.

 

Az alkotók ajánlója:

 

Egy legenda szerint harminchat igaz ember hordozza vállán a világ egész súlyát. Külsőleg semmiben sem különböznek, sokszor maguk sem tudják, hogy kiválasztottak. Ha csak egy is hiányozna közülük, az emberiség egy óriási kiáltással megfulladna. Kiszámíthatatlan, hogy balsors, vagy szerencse lépdel egy igaz férfiú nyomában…

 

Messiás-váró idők közepette egy fiatal idegen érkezik, aki a Harminchatok körüli hiedelmet kihasználva, ártatlannak induló játékaival hisztériát kelt, és felforgatja az őt befogadó közösség életét. A zenészekből, színészekből és civil résztvevőkből álló alkotóközösség kabbalisztikus színházi játékra hívja a nézőket. Egy péntek esti rituálé keretében, a nézők aktív jelenléte által elevenednek meg Lyuta messiásváró lakói és a harminchatok körüli titkok, amelyek feltárásra várnak.

 

 Harminchatok 1

 

„A Harminchatok c. előadáson résztvenni olyan, mintha egy filmben statisztálnál. Közösségi esemény, krimi, rituálé, mítosz, gyönyörű zsidó zenékkel. A nézők hol falugyűlés, hol bírósági tárgyalás, hol szertartás résztvevői, az ő segítségükkel próbálunk rájönni, hogy főhősünk egy a 36 igaz ember közül, vagy egy világraszóló csaló” - mondta Boross Martin rendező.

 

„Kabbalisztikus színházi előadás a Harminchatok: a zsidó legendárium kiválasztottainak történetét eleveníti meg. De a Harminchatok több a kabbalánál: nem csupán egy tanulságos történetet mesél, hanem a folyamatosan jelenlevő zene, humor, misztikum és a közösség erejébe vetett hit által a zsidóság esszenciáját is adja. Nemcsak az értelemre, hanem a zsigerekre hat – és, lássuk be, az ilyesmit szokták színháznak hívni. A Harminchatok kérdez. Nehéz kérdéseket tesz fel. Azt kérdezi például, hogy lehet-e Igaz, akit elbuktat a környezete. (...) Azt kérdezi, hogy voltaképp ki a gonosz: az, aki annak látszik, vagy az, aki birka-mód hallgat. Azt kérdezi, hogy hallgatunk-e, ha van mit mondanunk. Azt kérdezi, hogy feladjuk-e az álmunkat, hitünket, büszkeségünket, vagy kitartunk saját igazságunk mellett. És a Harminchatok kérdéseire lehet válaszolni.” (Csodaszínház – ellenfenyonline.hu 2012.10.11., Sztrókay András írása)

 

 Harminchatok 8

 

 

A STEREO Akt és a Füge bemutatja:
Boross Martin:
Harminchatok - Egy álmessiás története
kabbalisztikus játék

Készült André Schwarz-Bart és Jiří Langer történeteinek, valamint valós események felhasználásával.

 

Szereplők:

Kárpáti Pál, Bánki Gergő, Szabó Zola, Czakó Julianna, Tóth József,

Keserű Imre, Kárpáti Péter, Tucker András, Fischer Balázs, Kollányi Irén, Zsalakovics Anikó

Zene: Ajtai Péter, Darvas Kristóf, Vázsonyi János
Konzultáns: Kárpáti Péter
Díszlet kivitelezés: Boros Lőrinc, Fischer Balázs
Grafika: Fischer Balázs, Téri Gáspár
Fény: Kocsis Gábor, Dézsi Kata
Dramaturg: Sebők Borbála
Látványtervező: Boros Lőrinc
Producer: Rácz Anikó

Rendező: Boross Martin

 

 

süti beállítások módosítása