Litera-túra - Költők és kötelezők a Bartók Kamaraszínházban

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) közös, felső tagozatosoknak szóló produkciójában

klasszikus és kortárs kötelezőkkel, illetve az iskolai tananyagban nem szereplő művek segítségével kerülhetnek közelebb az irodalomhoz és a báb műfajához is a 10-14 évesek.

 

A Bartók Kamaraszínház ajánlója:

 

Ritkán szeretjük azt, ami kötelező. Ezért aztán fel sem merül bennünk, hogy egy-egy iskolai olvasmányunk megírása is kínkeserves kötelességet jelenthetett valakinek, annak idején. Eszünkbe se jut, hogy a költő élete sem feltétlenül könnyebb, mint a miénk. Pedig sokszor pont annyi kedve van verset írni, mint egy tanulónak iskolai fogalmazást. Őt is húzza az ág, piszkálják a barátai, kerüli a múzsa, gyötri a nátha – nem is sejtjük, mi mindenen kell keresztülmennie, mire verséből kötelező olvasmány lesz. Amit ritkán szeretünk…

 

Bartok Litera Tura 20160506 0022

 

A Litera-túra nem titkoltan pedagógiai céllal készült. „Az irodalmi művekkel folytatott aktív párbeszéd révén jön létre a kapcsolat múlt, jelen és jövő között. A jelentős művek szembesítik a befogadót az élet alapvető kérdéseivel, biztosítva a kultúra folytonosságát és megújulását. Segítenek az emberi és társadalmi problémák megértésében, átélésében, saját és más kultúrák megismerésében, az én és a másik közötti különbség megfogalmazásában” – áll a Nemzeti alaptantervben.

 

Az előadást rendező, és annak szövegkönyvét összeállító Blattner Géza-díjas Kolozsi Angéla ennek megfelelően olyan prózai műveket és verseket választott, amelyekkel könnyen azonosulhatnak a 10-14 évesek, az ő problémáikat dolgozza fel. Babits Mihály, József Attila, Kosztolányi Dezső, Petőfi Sándor és Radnóti Miklós költeményei mellett a gyerekirodalmi klasszikussá vált Janikovszky Éva és Lázár Ervin regényei, illetve Kiss Ottó, Takács Zsuzsa, Varró Dániel versei segítségével az előadás rendkívül szórakoztató formában kerül párbeszédbe a tanórákon feldolgozott anyaggal.

 

Bartok Litera Tura 20160506 0028

 

A Litera-túra azonban nem pódiumest vagy rendhagyó irodalomóra, nem Rájátszás kamaszoknak, hanem teljes értékű színházi előadás, amelynek témáit a kamaszokat általában foglalkoztató kérdések, köztük az önértékelés, az iskolai és családi kapcsolatok, a barátság, a gyerekkorból a felnőttkorba történő átlépés vagy a hazaszeretet adják; a báb adta korlátlan lehetőségek pedig az illusztrativitást elkerülve, tele humorral képpé alakítják a szavakat.

 

Három színes iskolapad, egy képkeret, három kicsi és egy nagyobb fehér, arc nélküli báb, sok apró, hátizsákban és padban rejtező kellék (látvány: Sipos Katalin) és három fiatal színész, a dunaújvárosi Csadi Zoltán, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem két színész-bábszínész szakos hallgatója, Pájer Alma és Kovács Domokos játékossága segíti a nézőket abban, hogy közelebb kerüljenek az irodalomhoz, újra felfedezzék a báb műfaját, és elkötelezett színházlátogatókká váljanak.

 

 Bartok Litera Tura 20160506 0035

 

 

Litera-túra – avagy a Költők és a Kötelezők

A Bartók Kamaraszínház és az ESZME közös előadása

 

Látvány: Sipos Katalin

Zene: Laun László

Rendező: Kolozsi Angéla 

 

Játsszák: Csadi Zoltán, Kovács Domokos e. h., Pájer Alma Virág e. h.

 

Az előadás kötelezően ajánlott írói és költői:

Ady Endre, Babits Mihály, József Attila, Havasi Attila, Janikovszky Éva, Kiss Ottó,

Kosztolányi Dezső, Lázár Ervin, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Takács Zsuzsa, Varró Dániel

 

Bemutató: 2016. május 9.,

Bartók Kamaraszínház (Dunaújváros)

 

 

süti beállítások módosítása