Utoljára látható az évadban a Mentőcsónak osztálytermi előadása

A Mentőcsónak Egység diákcsoportjának foglalkozássorozatát és Pokolra kell annak menni című osztálytermi előadását május 12-én láthatja utoljára a közönség a Jurányi Inkubátorházban.

 

A Mentőcsónak ajánlója:

 

MI A TEHETSÉG SORSA MAGYARORSZÁGON?

Te örülnél egy posztumusz Kossuth-díjnak?
És mit csomagolnál a festményeidbe?
Melyik színdarabot rendeznéd meg a hadifogságban?
Bezúzott életművek, munkatáborok, zárt osztály, menekülés az ismeretlenbe, meghiúsult Nobel-díj, magyar géniuszok.
Szerinted el lehet nyomni a tehetséget?

 

A produkciót Czeizel Endre kutatásai ihlették, aki azt vette észre, hogy háromszáz évre visszamenőleg a magyar tehetségek 90%-a külföldön kamatoztatta a tehetségét, illetve azt, hogy tragikusan sanyarú sorsuk volt. Ez a helyzet azóta nem nagyon változott. Vajon mi kell ahhoz, hogy ezt a tradíciót felszámoljuk? A Pokolra kell annak menni című produkcióban olyan fontos kérdéseket kívánnak feltenni a fiatalok, mint pl. a tehetség és a társadalom egymásra gyakorolt hatása. Vajon a tehetség képes-e utat törni magának egy olyan közegben, ami korlátozza? Mi a jövője annak az országnak, ami nem értékeli saját tehetségeit? 


Az előadás a teljesség igénye nélkül dolgozza fel a magyar géniuszok életének hányattatott szakaszait. A csoport diákjai választják ki az egyes életutak egy-egy drámai pillanatát, amiket összefűzve saját jelenkori dilemmáikkal, személyes félelmeikkel, kétségeikkel mutatnak meg.

 

Játsszák: Bíró Gergely, Borbás Gergő, Boznánszky Anna, Nyáry Pál, Stangl Franciska, Szepes Anna. Asszisztens: Tési Dóra. Csoportvezető: Pass Andrea.

  

pokolra

 

A Mentőcsónak Egységről:


A csapat 2014-ben, a Szputnyik Hajózási Társaságon belül kelt életre a társulat két tagja, Fábián Gábor és Pass Andrea szakmai vezetésével. A Mentőcsónak eddigi – Szociopoly, Újvilág – és új programjaiban is olyan aktuális társadalmi kérdéseket vizsgál, mint az előítéletek, a magyarországi mélyszegénység, a rasszizmus, a menekültkérdés és a kivándorlás problematikája. Fontosnak tartják, hogy a toleranciát és a szolidaritást erősítsék nézőikben, különösen a fiatalokban. Programjaik egyszerre bírnak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben közös gondolkozásra, vélemények ütköztetésére, aktív társadalmi jelenlétre bátorítják a résztvevőket. Hisznek abban, hogy munkájuk társadalomformáló erővel is bírhat. A diákcsoport foglalkozásainak témája a tehetség és a tehetséggondozás.


A Mentőcsónak állandó tevékenységei közé tartoznak az Egység ifjúsági csoportjának tartott foglalkozások is, az egész évadon át tartó program fókuszában a tehetséggondozás áll, valamint a kérdés: Mi a tehetség sorsa Magyarországon? A foglalkozások vezetője Pass Andrea.


A diákcsoport tagjai mindannyian elmúltak 18 évesek, egyetemre, főiskolára járnak, emellett dolgoznak is. Sokuknál a pályaválasztáskor a művészet háttérbe szorult, mégsem tudtak ettől az ambíciótól megválni, keresik a helyét az életükben, és a bizonyosságot, hogy jó úton járnak-e? Dilemmáik, bizonytalanságuk, vágyuk a határozott döntésekre és arra, hogy képességeikre ráleljenek, majd azt kamatoztatni is tudják, a középiskolából kilépő diákok számára is ismerős érzések. Nemcsak a géniusznak kell pokolra menni, de azoknak a fiataloknak is, akik fel akarják kutatni magukban értékeiket és megtalálni a talentummá válás útját.


A diákcsoport résztvevői a színészi gyakorlatokon túl dramaturgiai, írói, rendezői, drámapedagógiai feladatokat is kapnak, miközben aktuális dilemmáikat, nehézségeiket dolgozzák fel, másrészt magyar géniusz sorsokból kiindulva hoznak létre jeleneteket. A foglalkozásokra minden hónapban tehetséges fiatal alkotókat is meghívnak, akikkel interjút készítenek, ezek a beszélgetések a Mentőcsónak honlapján olvashatók a Most a diákok kérdeznek! című interjúsorozatban.

 

A csoport az októbertől márciusig tartó program eredményeként egy osztályterem színházi előadást hoz létre. Azt, hogy „Mi a tehetség sorsa Magyarországon?”, a felsőoktatásba lépett diákok szemszögén keresztül vizsgálják, azoknak a fiataloknak a tapasztalatait használva, akik túl vannak már egy nagy döntésen és most szembesülnek annak következményeivel.

 

 

süti beállítások módosítása