Átadták az idei Lábán Rudolf-díjakat

Az Artus társulat Cseppkánon - Hogy vagy Hérakleitosz? című produkciója, valamint Marcio Canabarro és Molnár Csaba Tropical Escape című előadása kapta a 2015-ös év legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjakat.

 

A díjazottak kedd este a Trafóban megrendezett ünnepségen vehették át az elismerést. A díjjal járó emlékplakettet Urbanovits Krisztina színésznő és Forgách András író adta át a győzteseknek.


Az Artner Sisso újságíró, kritikus, Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus, Halász Tamás tánckritikus, szerkesztő, Králl Csaba tánckritikus, Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész és Török Ákos tánc- és színházkritikus alkotta kuratórium a Magyarországon tavaly bemutatott táncelőadások megtekintése után nevezte meg azt a hét produkciót, amelyet méltónak tartott a díj elnyerésére.

 

 cseppkanon

Cseppkánon (fotó: Artus)


A testület közvetlenül a díjak átadása előtt, titkos szavazással döntött arról, hogy az Artus társulat Nemzeti Táncszínházzal közös Cseppkánon - Hogy vagy Hérakleitosz? című produkciója, valamint Marcio Canabarro és Molnár Csaba Tropical Escape című előadása kapja meg a 2015-ös év legkiválóbb táncelőadásának járó elismerést.


A Goda Gábor rendezte és koreografálta Cseppkánon az 1985-ben alapította társulat művészi munkája során felmerült és körbejárt kérdéseit, aforizmáit, toposzait és mítoszait értelmezi újra. Molnár és Canabarro közös munkája színes fantáziavilág King Kongtól a brazil szappanoperákig: az előadás a másságot mint alternatívát mutatja be.


A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház 2005 őszén alapított szakmai díjat a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére. Az elismerést a 20. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról nevezték el.

 

(MTI)

 

süti beállítások módosítása