Először nyomoz magyar színpadon Maigret felügyelő

Georges Simenon Fej nélküli holttest című krimijét Vörös Róbert rendezésében, Kaszás Gergővel a főszerepben mutatja be a Pinceszínház május 13-án.

fej nelkuli 03

Kaszás Gergő, Szatory Dávid, fotók: Pinceszínház

A Pinceszínház ajánlója:

 

Korábban hazai színház soha nem tűzött még műsorra a legendás detektívről szóló művet - miközben a világszerte közkedvelt belga író 75 regényében és 28 novellájának kulcsszereplője a nyomozó. A műveket minden nagyobb nyelvre lefordították, többől film is készült.

 

"Megérteni, nem pedig elítélni!" - ez a felügyelő életbölcsessége. A Fej nélküli holttest története egy Szajna-parti bisztróban játszódik, ahol Maigret és segédje, Lapointe nyomoznak. Gyanúsítottjuk a titokzatos Aline Calas, a tulajdonosnő, akinek váratlanul eltűnt a férje.

 

 Fej nelkuli3

Kaszás Gergő

 

Georges Simenont író kortársai nagyon nagyra becsülték a Maigret felügyelős történekért, míg a szerző munkásságának melléktermékének tekintette a krimisorozatát. Valójában nem csak jó bűnügyi történetek ezek, hanem az élet sokszínű gazdagságáról is tudósítanak, akár egy Csehov vagy Maupassant novella. A Fej nélküli holttestben miközben egy gyilkosság feltárása történik, Maigret felügyelő szemén keresztül megismerkedünk a gyanúsítottakkal, egyre mélyebbre jutunk az életükben. Végül már nem is a bűnügy felderítése jelenti a legnagyobb izgalmat, hanem az elkövetők személyének és indítékainak feltárása.

 

A felügyelő ballonkabátját a Pinceszínházban Kaszás Gergő ölti magára, segítőjét Szatory Dávid, a titokzatos gyanúsítottjukat, Aline Calas asszonyt Egri Márta alakítja. A produkcióban fellép Székely B. Miklós, Hábermann Lívia, Széll Attila és Csákvári Krisztián is, az előadás rendezője Vörös Róbert.

 

 Fej nelkuli1

Egri Márta, Szatory Dávid, Kaszás Gergő

 

Georges Simenon a XX. század egyik legtermékenyebb írója volt, naponta akár 60-80 oldalt is papírra vetetett, 1,4 milliárd példányt nyomtattak műveiből. Mairget felügyelő összesen 103 művében bukkant fel, először az 1931-ben megjelent Pietr, a lett című regényben, utoljára az 1972-es Maigret és Monsieur Charles-ban. A bűnügyi regényeket minden nagyobb nyelvre lefordítottak, többet meg is filmesítettek közülük.

 

Fej nelkuli4

Székely B. Miklós, Kaszás Gergő

 

A szerző fiatal korábban dolgozott a Gazette de Liege nevű újságnál, ami lehetőséget nyújtott számára arra, hogy megismerje a város sötétebb oldalát, beleértve a politikát, a szórakozóhelyeket, az olcsó szállodákat, ugyanakkor bűnügyeket, rendőrségi nyomozásokat is. Eljárt hallgatni Edmond Locard kriminológus rendőrségi technikákról szóló előadásait is. Amikor Párizsba költözött, az éjszakai élete csak tovább fokozódott: prostituáltak, részegség és mulatozás jellemezték. Felfedezte magának a bisztrókat, az olcsó szállókat, a bárokat és az éttermeket, s ami még fontosabb, megismerte az egyszerű dolgozó párizsiakat.

 

 Fej nelkuli7

Egri Márta, Kaszás Gergő

 

Georges Simenon: Fej nélküli holttest
színmű 2 részben

 

Maigret felügyelő   Kaszás Gergő
Lapointe felügyelő   Szatory Dávid
Aline Calas, a bisztrótulajdonos felesége   Egri Márta
Lucette Calas, a lánya   Hábermann Lívia
Antoine Cristin   Csákvári Krisztián
Dieudonné Pape szállítási ellenőr   Széll Attila
Canonge közjegyző   Székely B. Miklós

 

ügyelő: Pogács Zsuzsa
rendezőasszisztens: Tóth-Gábor Anna
jelmez: Vörös Róbert
jelmez: Bozsik Ágnes
díszlet: Ondraschek Péter
hang: Tichy Ádám
világítás: Czeglédi Kornél
kellékes: Borsos Mónika

rendező: Vörös Róbert

 

Bemutató: 2016. május 13.
Pinceszínház

 

süti beállítások módosítása