Határtalan POSZT - A környező országokból is érkeznek Pécsre

A POSZT Fesztivál keretében határon túli előadások is érkeznek Pécsre. Az alábbiakban kiderül, kiket láthatnak az érdeklődők a Határtalan POSZT sorozatban bemutatkozni. (X)

poszt logo weba

 

Pár szóban az idei POSZT-ról:

 

Az idei évben Kiss B. Atilla, Kossuth-díjas operaénekes és Sólyom András filmrendező válogatta a Versenyprogramba kerülő előadásokat: 2015 márciusa és 2016 márciusa között több száz színházi előadást tekintettek meg, ezekből választották ki azt a tizenhatot, amelyek az ide Pécsi Országos Színházi Találkozó Versenyprogramját alkotják. Idén tíz nagyszínházi és hat kamaraszínházi produkciót választottak ki, amelyek június 9. és 18 között, a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházi termében, illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban kerülnek bemutatásra. 

 

2016-tól a Pécsi Országos Színházi Találkozó három alappillérre épül: a Versenyre, a POSZT bemutatja rendezvénysorozatra, illetve a POSZT Fesztiválra.

A POSZT Versenyprogramjának előadásai a Pécsi Nemzeti Színházban (illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban), a Fesztiválprogramok pedig a Zsolnay Negyedben, illetve a Kodály Központban kerülnek megrendezésre. 

 

Annak érdekében, hogy senkinek ne okozzon gondot eljutni a belvárostól a helyszínig, a Pécsi Nemzeti Színház és a Zsolnay Negyed között ingyenes fesztiválbusz közlekedik majd.

 

POSZT 2016

 

1

 

Mit kínál a HATÁRTALAN POSZT programsorozat?

 

JÚNIUS 9., 18 óra, Zsolnay Negyed E78: SIMON GRABOVAC ­ SURÁNYI SÁNDOR: FURCSA HUROK ­- K​OSZTOLÁNYI DEZSŐ SZÍNHÁZ, SZABADKA

 

Kosztolányi Dezső Mások, Chris Cutler There must be something, Ernst Jandl My own song című műve, valamint Bernard Montaud,G.I. Gurdjieff és P.D. Ouspensky gondolatai alapján.

 

„Minden alkalommal, amikor jót mondasz és jót gondolsz magadról, békében vagy önmagaddal, és a világ összes békéjének ősi hordozója vagy. Minden béke, minden háború a világon a mellkasodban kezdődik." 
(Bernard Montaud)

 

RENDEZŐ: Döbrei Dénes

SZEREPLŐK: Nagyabonyi Emese, Czumbil Orsolya, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek, Varga Heni

ZENESZERZŐ: Milan Nenin
DÍSZLET: Pesti Emma
FÉNY: Boris Butorac

 

guppi

 

JÚNIUS 11., 21 óra, Bóbita Bábszínház: GUPPI – Ú​JVIDÉKI SZÍNHÁZ

 

Vaszilij Szigarjev Guppi című drámája az új orosz vagy poszt-szovjet dráma vonulatába sorolható, az arisztotelészi hármas egységnek megfelelő játék a komédia és a tragédia határán (tragédia vagy komédia – írja maga a szerző). Az író kedves témája a Szovjetunió széthullásával létrejövő új,  a Birodalom társadalmi függvényeinek leképezéseivel létrejött társadalmi osztályok vizsgálata. A Guppi az átlagnő szerepével fogalalkozik, az érzelmi kizsákmányolás jelenségével, amelyet gyilkos iróniával, végletesen ábrázol. Hernyák György előadása a főszereplők (Crnkovity Gabriella, Pongó Gábor, Balázs Áron) mély, precíz játékával, a helyzetek aprólékos elemzésével operál, a szerzői instrukciókat egy ógörög(ös) kórussal teszi játszó szöveggé és így emeli az elnyomott nő történetét magasabb, szakrális regiszterbe. 

 

Szereplők:

Tamara Crnkovity Gabriella
Pása Pongó Gábor
Ljonya Balázs Áron, Sterija-, Pataki Gyűrű-, Jászai Mari-díjas

 

Alkotók:

Kórus: Figura Terézia, Giricz Attila, Kőrösi István, László Judit
Díszlet és jelmez Saša Senković, m. v.       /      Zene Klemm Dávid, m. v.
Fordította Radnai Annamária      /     Dramaturg Lénárd Róbert
Súgó, ügyelő, rendezőasszisztens Lovas Csilla      /     Fény Majoros Róbert
Plakátterv Lénárd Róbert      /     Fotó Srđan Doroški
Rendező Hernyák György, m. v.

 

nyina

 

JÚNIUS 16., 20 óra 30, Zsolnay Negyed: NYINA​­ MAROSVÁSÁRHELYI SPECTRUM SZÍNHÁZ

 

A Nyinával Visnec a legjelentősebb mai Csehov­kritikus lett azáltal, hogy a kritikát egy drámairodalmi művel helyettesítette. A Nyina nem más, mint Csehov Sirályának felülvizsgálata, újraértelmezése és újrajátszása. Nyina visszatérése Kosztyához 15 év moszkvai tévelygése után, melyeket Trigorin bűvkörében töltött el, a nézők legromantikusabb, legdédelgetettebb álmait valósítaná meg. Hiszen minden annyira igazságtalannak tűnt a fiatal és tehetséges Kosztyával szemben, hogy szinte szükségszerű, hogy Nyina visszatérjen és az őkarjaiba vesse magát. Csehov ezt az elégtételt nem adta meg nekünk, nézőknek, amit Visnec álnok módon megtesz. Kosztya nem hal meg és a szerelmi háromszög újra együtt van a régi szerelem helyszínén....

Ez lehetne a paradicsom, a purgatórium, vagy a pokol...

 

tunderi

 

JÚNIUS 17., 21 óra, Bóbita Bábszínház: TÜNDÉRI ​­ ARADI KAMARASZÍNHÁZ – MASZK EGYESÜLET – BÉKÉSCSABAI JÓKAI SZÍNHÁZ ELŐADÁSA

 

A Tündérin nevetünk, mert tele van poénnal és a három színész kítűnően használ ki minden lehetőséget, látszik, jól érzik magukat a szerepükben, tökéletesen egymásra hangolódtak, és ez a közönségre is átsugárzik. A nevetés mögött azonban ott bujkál a torokszorító félelem a nagy ismeretlentől. Hiszen saját kételyeinkre ismerünk, önmagunk bezártságát, elveszettségét, hitét és hitetlenségét látjuk viszont a színpadon. A Tündérit rendező Tapasztó Ernő értő kézzel nyúlt a darabhoz. A humor csak eszköz a megfoghatatlan és megismerhetetlen valóságossá tételéhez. A Tündéri eredetileg prózai darab, telitalálat a megzenésítése. Az, hogy a dalok több nyelven hangzanak el, tovább fokozza a valóságtól való elrugaszkodás élményét. A zenekar Borsos Pál, Éder Enikő és a végén Cosmin Harbei pedig nemcsak passzív résztvevői az előadásnak. 

 

Szereplők: Harsányi Attila, Tege Antal, Zsíros Linda

Fordította Nótáros Lajos
Zenész Éder Enikő
Zenész Borsos Pál
Koreográfus Zsíros Linda
Rendezőasszisztens Fekete Réka
Rendező Tapasztó Ernő

 

 

Jegyvásárlás és tájékozódás a POSZT további programjairól itt!

(X)

 

 

süti beállítások módosítása