Dörner György újra pályázni fog az Újszínházra

Dörner György, az Újszínház igazgatója a Magyar Nemzetnek nyilatkozott. Elárulta azt is, hogy újra pályázik az igazgatói posztra.

 

A felvetésre, miszerint művészeti programjának meghirdetésekor a színházat egyértelműen politikai alapokra építve képzelte el, 2015 őszén a Hír TV-nek ugyanakkor már azt nyilatkozta, hogy a művészeti intézményeknek nem feladatuk a politikai helyzetekbe beleállni, Dörner elmondta: "Engem kizárólag személyes és nem politikai célok vezéreltek, amikor megpályáztam az Újszínház igazgatói posztját. Soha nem vállaltam politikai szerepet. Kinevezésem után otromba habverés és aljas hazugságdömping folyt ellenem, és persze Csurka István is benne volt ebben vastagon" - nyilatkozta az igazgató, aki arról is beszélt, miért hívta meg Kerényi Imrét több ízben is rendezni.

 

dornergyorgy

 

Annak kapcsán, hogy az évadok összeállításánál a vígjátékokra koncentrálnak, elmondta: "A nemzeti sorskérdések nem zárják ki a vígjátékot, a szomorújátékot vagy a szatírát. Minden előadással kapcsolatban az foglalkoztat, hogy a közönségnek olyan élményt tudjunk nyújtani, amit máshol nem kap meg. Ha egy előadás után a néző jobb emberré válik, akkor már szinte el is értük a törekvésünket. Ezért is hoztuk létre a Keresztény Színházi Fesztivált, mivel a szakralitás garancia arra, hogy a nézők lelkéhez tudjunk szólni, hogy más dimenziókat nyissunk meg előttük. Nem szabad azt képzelni, hogy az egyetlen valóság az ember maga, és hogy az anyagi gyarapítás vezet a boldogsághoz. A szeretet, a gondoskodás, a szánalom, a jóérzés, a jó ízlés, az ősök tisztelete kell hogy boldogságot szerezzen".

 

Dörner szólt az Újszínház nézettségéről is: "Az első évadunkban kemény harcot kellett folytatnunk a nézőkért, hogy ne félve tegyék be a lábukat a színházba, mert el kellett oszlatni azt a tévhitet, hogy én vagyok a fekete ördög. Évről évre egyre jobbak a mutatóink, folyamatosan 90–100 százalék között teljesítünk, húsz vagy tán még több darabunk van a repertoáron. Ebből is kitűnik, hogy megszerették a magyar szerzőket a nézők. Boldogan állunk pótszékekkel a rendelkezésükre. De vannak olyan színészeink, akik baromi gyorsan futják a százat, akik remekül pingpongoznak, nagyszerűen teniszeznek, valószínűleg ez sokkal érdekesebb lehet egy újságolvasónak, mint az, hogy adott időpontban hány nézője van a színháznak. Ez nekünk, színházcsinálóknak fontos. (…) Persze, előfordult, hogy ahol nem volt megfelelő a nézőszám, azt levettük, de ebben nem vagyunk különlegesek a többi színházhoz képest". 

 

A kérdésre, miként alakult az igazgatása alatt az Újszínház anyagi támogatottsága, úgy felelt: "Ezt én nem tudom magának megmondani. Ezek egzakt dolgok, utána lehet nézni. Magának a színház lényegének nem lehet utánanézni, azért vagyok én, hogy ezt elmondjam".


A teljes interjút itt olvashatja.

süti beállítások módosítása