"Az előbújásért" - Kézfogó flashmob a STEREO Műhely szervezésében

Kézfogó Flashmob az előbújásért és az LMBTQ jogok melletti kiállás ösztönzéséért május 17-én, a homofóbia és transzfóbia ellenes világnapon.

„Figyu! Itt állok a buszmegállóban és velem szemben állnak kézen fogva, meg se mozdulnak, de hallod, ez két csávó. Várjál, ott van még egy pár. Nem, kettő. Azok meg csajok. Azt hiszem. Figyelj, ezek rohadt sokan vannak. Mi ez itt? Hallod, ez nagyon kemény. Gyere ide, ezt látnod kell!”

 

Idén második alkalommal, több száz ember részvételével kerül megrendezésre a Kézfogó flashmob Budapest belvárosában a STEREO Műhely szervezésében.

 

stereo

 

7 perc utópia, élő szoborcsoport - A STEREO Műhely közleménye:

 

A Kézfogó Flashmobot hagyományteremtő céllal, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel, az „előbújás”, illetve a meleg- és transzjogok melletti kiállásra való ösztönzésként hirdetjük meg. A tavalyi évben 220 résztvevőt megmozgató, játékos flashmob célja, hogy a homofóbiát, transzfóbiát, kirekesztést és megkülönböztetést elutasító, toleráns és befogadó attitűdöt kifejezni kívánó embereknek látványos eszközként szolgáljon, amellyel kifejezhetik szolidaritásukat. Az akció egyik fontos üzenete, hogy az emberi jogok melletti harc a többségi társadalomnak is felelőssége.

 

Az akció: a résztvevők azonos nemű kézfogó párok láncolatát alkotják egy 1 km-es körben, amivel egy utópisztikus világ kimerevített állóképét hozzák létre. Eszközünk mindössze egy hétköznapi gesztus: a kézfogás. A végeredmény egy tömeges élő installáció, ami rögtönzött mini-felvonulássá válik. Betekinthetünk abba, milyen lenne a világunk, ha magától értetődő, természetes dolog lenne, hogy azonos nemű párok nyilvános terekben is felvállalják szerelmüket.

 

Az akcióba mindenkit várunk! Hozd el apádat, húgodat, fiadat, haverodat, párodat, bárkit, aki csak a pillanatra várt, hogy szolidaritást vállalhasson az LMBTQ közösséggel.

 

A kezdeményezők hite szerint csak akkor élhetjük meg saját szabadságunkat és önazonosságunkat, ha minél többen véget vetnek a kellemetlen bujkálásnak, ha minél többen vállalják nyilvánosan is szerelmüket, nemi identitásukat. Magától azonban nem történik meg a változás!

A flashmob előzményeként fotópályázatot hirdetünk kézfogás-láthatóság témában. A beküldött fotók legjobbjait kiállítjuk az Ankertben. A nyertes kép kerül rá az idei akció hivatalos kitűzőire az esemény szimbólumaként.

 

A szexuális orientáció és a nemi identitás nem döntés kérdése, ahogyan a szerelem sem.

 

 

Ha egyetértesz, csatlakozz, találkozzunk május 17-én, és légy része a 2016-os Kézfogó flashmobnak!

 

Találkozó, eligazítás: 18:30, Ankert (Paulay Ede u. 33.)

A flashmob a környékbeli utcákon zajlik, kb. 20 perc alatt.

Esemény: https://www.facebook.com/events/441295246066127/

www.stereoakt.hu/kezfogo

a tavalyi Kézfogó flashmobról készült videó: https://www.facebook.com/szemtolszembekampany/videos/1583914391864100/

 

süti beállítások módosítása