Elindult az Egészséges Művészekért Mozgalom

A rapszodikus étkezés, az éjszakai életmód, a közönségnek való megfelelni akarás, a túlhajszoltság korántsem jelentenek garanciát a hosszan tartó életre. Ráadásul a színpadi lét által megkívánt, állandó készenlét, az előadásonként változó mozgásfeladatok sokszor egészségügyi kockázatokat is rejtenek magukban. Aigner Iván írása.

 

Amikor már megvan a baj (egy kificamodott boka, egy zúzódott testrész, egy törött végtag vagy borda, a nagyfokú igénybevételből adódó fokozott ízületi és porckopás stb.), a művészember óhatatlanul visszavesz egy fokozatot a tempóból, ám az újabb száguldás szinte elkerülhetetlen, ha nem tesz ellene tudatosan a saját egészsége érdekében. Az EGÉSZség ugyanis ez esetben is letéteményese a szép kort megélő karriernek, a hálás szerepeknek, a megérdemelt őszidőnek.

 

Különös szerencse, amikor valaki már fiatalon felismeri a szakma adta veszélyeket, s időben felkészül azokra, azaz a prevenciót részesíti előnyben. Kerekes Kristóf táncművészként és trénerként egyaránt nagy hangsúlyt fektet az esetleges sérülések, megbetegedések megelőzésére, így egy mozgalmat hívott életre, amely reflektorfénybe állítja a kérdéskört.

 

EMM Kerekes Mihalyfi Nagy web 

Kerekes Kristóf, Mihályfi Balázs és Nagy Dániel Viktor

 

„Táncművészként számos sérülésnek voltam elszenvedője, illetve tanúja a színpadi munkáim során. Sajnos ez sokszor a nem rendesen felkészített és/vagy karbantartott test eredménye, azaz többségük megelőzhető lett volna. Trénerként feladatom a prevenció és a rehabilitáció módszereinek precíz alkalmazása, esetleges fejlesztése, személyre szabása, amire egyre nagyobb igényt látok a színházi közegben is. Szerencsésnek mondhatom magamat, hiszen sok kolléga keres fel kérdéseivel, céljaival, problémáival” - mondta a táncművész.

 

Az Egészséges Művészekért Mozgalomhoz elsőként a május 01-jei FitBalance Aréna rendezvényén is jelen lévő Mihályfi Balázs és Nagy Dániel Viktor, valamint Csomor Csilla és Csonka András színművészek csatlakoztak. Bár különböző (élet)körülmények terelik a művészeket az életmódváltás irányába, az okok az esetek többségben egybevágnak.

 

Az örökké aktív Csomor Csilla úgy tartja, hogy hivatásukban különösen elengedhetetlen követelmény a jó kondíció, a test és a lélek egészsége, a külső-belső egyensúly. "A színész munkaeszköze a teste, akárcsak a hangja; mindkettő gondos ápolást igényel. Sokszor a karrier végét jelentheti, ha nem állunk mindig vértezetten, felkészülten a kihívásokra” - tette hozzá.

 

EMM Csomor Csilla web

Csomor Csilla

 

Csonka András például művészként is pont úgy gondol az egészségére, mint magánemberként. „Mindent elkövetek, hogy elkerüljem a betegségeket, a létező összes szűrővizsgálaton részt veszek, az életmódomat pedig próbálom leginkább az egészség irányába kormányozni. Művészként óriási a felelősségem, hiszen egy csapat részeként sokaknak problémát okozhatok, ha nem ügyelek rá” - hangsúlyozta.

 

A generációja jövőjét nem túl biztatónak látó Mihályfi Balázs szerint a színpadi munka meglehetősen komoly fizikai igénybevételt jelent. "Ha szerencsém van, életem végéig lehetőségem lesz – végzettségemnek és képességemnek köszönhetően – színészi feladatokat ellátni” - mutatott rá.

 

Idealista ifjú titánhoz hűen, a júniusban bemutatásra kerülő, Egy fenékkel két lovat című Orlai darab főszerepére készülő Nagy Dániel Viktor mindeközben tisztán látja a céljához vezető utat. „Az egészség számomra elégedettséget jelent, belső harmóniát és a képességeim maximális kihasználását. Sok odafigyelést, tudatosságot igényel. Szabadúszó színészként többnyire magam osztom be az időmet, és ahhoz, hogy a különböző szellemi és fizikai kihívásoknak eleget tehessek, szükségem van arra a bizonyos harmóniára, ami a tudatos táplálkozás, a rendszeres testedzés és a meditáció hármasával már szépen fenntartható” - mesélte a színész.

 

A mozgalomhoz csatlakozó művészek elhivatottsága példaértékű és követendő, hiszen az egységben az erő alapon képesek hegyeket is megmozgatni annak érdekében, hogy hosszú évtizedekig szórakoztathassák, ríkathassák, gondolkoztassák el a nagyérdeműt.

 

„Magam is aktívam mozgok, odafigyelek az étrendemre, igyekszem magammal megfelelő mennyiségű, minőségi időt tölteni, s szívesen veszek részt olyan aktivitásokban, amelyeknél a prevenció, az arra való figyelemfelkeltés elsődleges szempont” – magyarázza az Édes Rózám! és A nemzet csalogánya (Blaha Lujza-est) nevű, egyszemélyes színdarabjaival a magyar nyelv ápolásáért is tevékenykedő Csomor Csilla.

 

EMM Csonka Andras web

Csonka András

 

Az "ország Picije", aki számos színházi produkcióban játszik, énekel és táncol, azért tartja nagyszerűnek a kezdeményezést, mert „más példájából mindig könnyebben tanulunk, és egyébként is könnyebb minden, ha közösen próbálunk tenni magunkért; ezen keresztül pedig a közönségért is, akiknek így talán kedvet, motivációt adhatunk, hogy figyeljenek magukra”.

 

Az Őrült Nők Keterecében ultrakonzervatív politikust alakító Mihályfi Balázs fontosnak tartja, hogy felhívja kollégái figyelmét az előbbiekben megfogalmazott probléma egy lehetséges megoldására. "Mindent meg kell tennünk az egészségünk megőrzéséért!” - hangsúlyozta.

 

Kiváló indulási alap egy ígéretes pályához, amikor a művészember – nevezetesen Nagy Dániel Viktor – időben felfigyel az intő jelekre, s nemcsak változtat, hanem tettel és szóval is jelzi a másik, küzdelmesebb, ám vélhetően tartósabb és biztosabb irányt.


„A foglalkozásomból fakadó rendszertelenség (a késő esti előadások, a korai szinkronmunkák, a napközbeni üresjáratok), a leterheltségem azt eredményezte, hogy magam is rendszertelenül kezdtem élni. Ez egy ideig szabadságnak tűnt, aztán rájöttem, hogy hiába minden erőfeszítésem, saját magamnak nem tudom kialakítani azt az életmódot, ami szellemileg, lelkileg és testileg egyaránt kielégít; egyszerűen, mert nincs rá időm és energiám.
Amióta Kristóffal és csapatával közösen alakítjuk az életvitelemet, megtaláltam azt a harmóniát, amire szükségem volt. Így hallottam erről a remek kezdeményezésről. Mivel sokan járunk egy cipőben, üzenem minden kollégámnak, és ezzel együtt mindenkinek, aki magára ismert a történetemben, hogy az egészség nemcsak fontos, hanem felemelő érzés is” - mesélte.


Zárszóként az ötletgazda Kerekes boldogan adta hírül, hogy Bajári Levente, a Magyar Állami Operaház magántáncosa és Csepregi Éva, a Neoton Família népszerű énekesnője is támogatásáról biztosította a mozgalmat, ami talán mutatja a kezdeményezés létének jogosultságát, hiánypótló mivoltát. A kezdeményezők örömmel fogadják művésztársaik, kollégáik, illetve az EGÉSZség iránt elkötelezettek csatlakozó és hírvivő támogatását.


Aigner Iván 

 

 

 

süti beállítások módosítása