Piros Ildikó lesz az idei POSZT díszvendége

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó díszvendége a Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, Piros Ildikó, aki 2016. június 9. és 18. között folyamatos jelenlétével tiszteli meg a POSZT látogatóit, és a találkozón többször is fellép.

 

Piros Ildikó többek között verseket és Szabó Magda-idézeteket ad elő interaktív közönségtalálkozón, valamint ő lesz a Momentán Társulat Főhősének címszereplő sztárvendége is.

 

 PirosIldiko foto SzabadosZsuzsanna

Fotó: Szabados Zsuzsanna

 

Piros Ildikó pályájáról röviden:

 

Piros Ildikó Kecskeméten született 1947-ben. Szülővárosában érettségizett, majd elsőre felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. 1200 jelentkezőből választották ki a legjobb tizenkettő közé.

 

A Főiskolán egy osztályba járt többek között Kern Andrással Sunyovszky Szilviával és Verebes Istvánnal. Mint harmadéves hallgató 1968-ban a Madách Színház-ban Dürrenmatt Nagy Romulus című darabjában lépett először színpadra. 1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, azóta a Madách Színház és a Soproni Petőfi Színház örökös tagja. 2010-től a Turay Ida Színházban is játszik. 2000 óta a Magyar Táncművészeti Főiskola színészi játék tanára. Legismertebb szerepeinek egyike a Szabó Magda regényéből készült, 1978-ban bemutatott Abigél című tévésorozat, melyben Zsuzsanna nővér szerepét formálta meg.

 

Az idei POSZT zsűrije:

 

A 2016-os versenyelőadásokat elbíráló zsűri tagjai a Szakmai Tanácsadó Testülete javaslatára következők:

Szakmai zsűri (feladata a legjobb előadás, rendező, férfi és női fő- és mellékszereplő kiválasztása):
- Boros Kinga (kritikus)
- Bozóki Mara (díszlet- és jelmeztervező)
- Czajlik József (rendező)
- Dobák Lívia (dramaturg)
- Garaczi László (író)
- Kiss Mari (színésznő)
- Kocsár Balázs (karmester)
- Sztarenki Pál (színész)

Színészzsűri (a Mozaik Művészegyesület és a MASZK Egyesület javaslatára összeállt színészzsűri dönt a legjobb harminc év alatti színészekről):
- Tímár Éva
- Vasvári Emese
- Rácz Tibor

Közönségzsűri (a Versenyelőadások alkotói és színészei közül választja ki azt, aki a Közönségdíjat kapja):
- Bélteky Orsolya
- Hűbér Zoltán
- Adamikné Novák Andrea

 

 

 

süti beállítások módosítása