Menekülj okosan! - Újabb színházi társasjátékra hívnak Fábián Gáborék

A Szociopoly nézői megtapasztalták a szegénységgel kapcsolatos döntési helyzeteket, a Menekülj okosan! – MigrAction a menekültek helyzetével szembesít. Fábián Gábor és alkotótársai új interaktív színházi társasjátékra hívják a közönséget.

 

Az előzmények:

 

Magyarországon 2015-ben 177 135 menedékkérelmet nyújtottak be, a három legnagyobb kibocsátó ország: Szíria, Afganisztán és Irak – háborús övezetek. Ezzel Magyarország a második a benyújtott menedékkérelmek számát illetően Európában, Németország után.

 

2015-ben 2 393 kérelmező volt őrizetben, vagyis fogdán, és nem nyitott menekülttáborban.

 

Tavaly több mint 1,2 millió ember érkezett Európába.

 

Több mint 3 700-an haltak meg a Földközi tengeren.

 

A Political Capital elemzése szerint a bevándorlókkal szemben érzett előítéletesség és a jóléti sovinizmus magasnak mondható. Lengyelország és Szlovénia kivételével a térségi országok mindegyikében 30 % feletti a bevándorlást ellenzők aránya, a legelutasítóbb állam Magyarország (52 %).

Az elemzők szerint a régióban a bevándorlás-ellenesség nem a migránsokkal való együttélésen, hanem elsősorban az ismeretlentől való félelmen alapul.

 

menekulj

Ketten a színházi játék szereplői közül: Rezai Mohammed Amin és Kurta Niké (fotó: Bartha Máté)

 

Menekülj okosan!

 

Az előadás a The Great Escape című társasjátékon alapul, amelyet az Amnesty International angol szervezete fejlesztett ki.

 

Az interaktív színházi társasjátékban négy csapat foglal helyet a nézőtéren: négy család, vagyis egy falu közössége. A csapatok menekülni kényszerülnek, mert a falujukat elpusztította a polgárháború. A játék első részében a háborús övezetből való kijutás a céljuk, majd a túlélés a menekülttábor feltételei között, és a kitoloncolás elkerülése. Útjuk során a játékosok súlyos döntéseket hoznak, amelyek következtében időt veszítenek, vagy embereket hagynak hátra.

Rezai Mohammed Amin fiatal afgán menekült egyedül maradt a háborús övezetben, ezért hozzácsapódik a játékosok közösségéhez – velük menekül, de mégsem teljes jogú tagja a csapatnak. Vajon ér-e annyit az ő élete is, mint a többieké?

 

Az alkotók célja, hogy a játékon keresztül alapvető emberi jogi dilemmák átgondolására bírják a közönséget. Ezek a döntési helyzetek a játékban a menekültek sorsához kapcsolódnak, de sokkal általánosabb kérdéseket vetnek fel a demokrácia vagy a diktatúra működése, az önbíráskodás vagy a szolidaritás, a tolerancia és a befogadás vagy éppen a kirekesztés kapcsán.

 

Az előadásban a Magyar Helsinki Bizottság szakértője, Iván Júlia vesz részt játékvezetőként és szakértőként. Ő köti össze a játékot a valósággal; segít értelmezni a menekültek élethelyzeteit, problémáikat, körülményeiket és valós információkkal szolgál a jogi környezetet illetően.

Az előadás – a Szociopolyhoz hasonlóan – diákok és felnőtt nézők érdeklődésére is számot tart.

 

fabian nagy gergo

Fábián Gábor, fotó: Nagy Gergő

 

Interjúrészlet Fábián Gáborral:

 

Mi az, ami spoilerezés nélkül elmondható az új színházi társasjátékotokról? Kinek az ötlete volt? Hogyan viszonyul a The Great Escape nevű társasjátékhoz, és mi az a játék?

 

Az ötlet az enyém volt, mert nagyon szerettem volna, ha a következő színházi társasjátékunk egy menekültekkel kapcsolatos előadás. A Menekülj okosan! a The Great Escape című társasjátékot veszi alapul. Ez az Amnesty International brit szervezete által fejlesztett érzékenyítő társasjáték középiskolás diákok számára. Egyáltalán nem színházi anyag, hanem társasjáték, viszont nem is egy klasszikus tábla-társasjáték. Eseménykártyákat húznak benne a résztvevők, azokban döntési lehetőségek vannak különböző helyzetekre, csak ott ugye ezeket nem egy-egy jelenetből kell megérteni, hanem oda van írva a kártyára, és a lehetőségek közül kell választaniuk, folyamatos időnyomás alatt. Az eredeti társasjátékban 11 eseménykártya szerepel, és összesen 40-45 perc alatt szokták lejátszani a játékot, tehát nagyon kevés időt hagynak a diákoknak a gondolkodásra.

 

Vannak, akik azonnal felszisszennek, amikor egy színházi előadásnál (vagy bármiféle művészeti alkotásnál) konkrét célokról hallanak. Te, illetve az előadás mit gondol erről? (Merthogy a sajtóanyag is beszél célról, és a színházi nevelés egyik alapvetése éppen az, hogy a színházat „felhasználjuk valamire”.)

 

Igen, nekünk felvállaltan célunk, hogy érzékenyítsük a nézőinket a menekültek élethelyzetére. A Szociopoly előadásain kiderült, hogy nagyon is van értelme a színházat felhasználni valamire, például érzékenyítésre. Ha az ember nem direkt fogalmaz meg valamiféle üzenetet, hogy márpedig erről ezt és ezt kell gondolni, hanem inkább kérdéseket tesz fel, méghozzá olyan helyzetben tesz fel kérdéseket, ahol a nézőnek egyes szám első személyben kell elgondolkodnia, hogy ő akkor – na én most csináljak? én mit tennék ebben a helyzetben, azzal egy nagyon fontos dolgot adunk: új szempontot nyitunk meg a nézők számára, amiből egy másik optikán keresztül gondolhatják át a kérdést. Ez nem csak az én véleményem szerint hasznos, hanem az egész Mentőcsónak működésének ez az alapja.

 

A teljes interjút a 7óra7-en olvashatja.

 

menekuljj

  

A Mentőcsónak Egység, a Füge Produkció és a

Magyar Helsinki Bizottság bemutatja:

 

Menekülj okosan! – MigrAction

interaktív színházi társasjáték

Bemutató: 2016. május 20. (19h)

További előadások: május 21. és 30. (19 h)

Jurányi Közösségi Produkciós Inkubátorház, 123-as labor (II. Jurányi u. 1.)

 

Résztvevők:

Szöveg: Fábián Gábor

Dramaturg: Ivanyos Ambrus

Látvány: Schnábel Zita

Szakértő, játékvezető: Iván Júlia

Színészek: Rezai Mohammed Amin, Kurta Niké, Fábián Gábor

Asszisztens: Szabó Júlia

Konzulens: Bass László

Rendező: Fábián Gábor

 

 

süti beállítások módosítása