A Caligula-klán - Kárpáti Levente társulata a Bakelitben

Kárpáti Levente A Caligula-klán c. színdarabja májusban háromszor is látható lesz a Bakelit Multi Art Centerben.

 

Az alkotók ajánlója:

 

A darab, Graves Én Claudius c. regényének Caliguláról szóló fejezetéből készült, nincs köze Camus Caligula c. drámájához. Ez Kárpáti Levente magyar szerző által írt magyar dráma. A császár - darabunk kezdetekor az ismert világ uralkodója - mindent megtehet, amit akar, ily módon életében nincs kihívás. Ezért a tökéletességet a transzcendens síkon keresi, a legmagasabb mértékű harmónia elérésére törekszik, amelyet szemében a művészet és a mindent értő isteni filozófia testesít meg. Ennek elérésére művészeteket tanul, kora nagy színészeivel barátkozik, fellép előadásokon és szabadidejében az isteni tökéletességen filozofál. A probléma, hogy mindehhez nincs tehetsége, még nagyobb probléma, hogy mindezt tudja!  Kozmikus szellemi harcában azonban a földi élet teljesen jelentéktelenné válik számára, bárkit megöl, megölet, semmiféle humánus, vagy erkölcsi szabály nem irányítja a tetteit, ez a fogalom egyszerűen nem létezik. 

 

 caligula 03

 

Az őt körülvevő udvar és a család tagjai azonban nagyon is földi harcot folytatnak a túlélésért, nap mint nap szó szerint az életben maradásért küzdenek és ahhoz, hogy ezt elérjék idomulniuk kell Caligula minden földi értéket semmibe vevő szabályaihoz. A császárrevü cím az udvari élet lényegét adó haláltáncra utal, amelyben Caligula pillanatnyi szeszélye alapján bárkivel végeznek, de a Klán tagjai tudják, hogy ebben a korban Ez a hatalom ára.

 

Prózai műhöz képest nagyon sok zene, stilizált mozgás és tánckoreográfia található az előadásban, a fölfokozottabb részekben a pusztítás, vagy a féktelen orgiák képeit indusztriális rockzene kíséri, sok jelenetet nem realista ábrázolással, hanem koreográfiával jelenít meg, amely valahol a tánc és a mozgásszínház határán mozog.


A dramaturgiai szerkezet inkább filmes, az első felvonás egymáshoz lazán fűződő jelenetekben mutatja be az udvar életét, Caligula vívódását, isteni létért folytatott küzdelmét; a második felvonásban már előtérbe kerül a politikai harc, felgyorsulnak az események, Caligula ámokfutása egyre fékezhetetlenebb és egyre több áldozattal jár, több a halál és az erőszak is. A hanghatások néha brutálisak, idősebb nézők gyakran hátrahőkölnek, de a fiatalok értik és élvezik az előadást.

  

 caligula 04

 

A jelmezek eklektikusak, keverednek benne a korra jellemző fegyverek, eszközök és a mai öltözködés stílusjegyei, a miliő kortalan, a berendezés egyetlen fontos és kiemelt tárgya a trón, amely alatt Claudius lakik, mint valami fantom, amelyen Caligula ül és uralkodik, és amelyért a végső kockajátékban vetélkedik a jelenlegi és a későbbi császár.


A darab NEM aktualizál. Általános problémákat feszeget, amelyek a világ bármely országában, a történelem bármely szakaszában érvényesek lehetnek.
Nem célunk semmiféle direkt politizálás, nem képviselünk semmilyen politikai oldalt, egyszerűen csak művészek vagyunk, akiknek gondolatai vannak a minket körülvevő világról.


Az író és rendező Kárpáti Levente színművész pályájának főbb állomásai:
- színész a békéscsabai Jókai Színházban
- kultúrház-igazgató a Rákoskerti Művelődési Klubban.
- Makk Károly filmrendező mellett asszisztens a Székesfehérvári Színházban
- Pince Színház: színész, valamint író, zeneszerző, dalszövegíró és rendező
- A Duna Tv egyik állomáshangja
- Duna TV Kamasz útra c. műsor: ötletgazda, az első tervezet írója, majd műsorvezető
- “A” színház
- RTL Klub: Szeress most c. sorozat, szerep: Pintér Ferenc
- Szkéné Színház: színész, dramaturg és rendező
- RTL Klub: Barátok Közt, szerep: Hollman Valter
- Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza: színész, valamint dramaturg, az új szövegkönyv írója
Mindeközben főállású szinkronhangként és narrátorként dolgozik, hangjával a legtöbb csatornán találkozhatunk.

 caligula 05

 

A CALIGULA-KLÁN
írta és rendezte: Kárpáti Levente
(császárrevü 2 felvonásban)

 

Szereplők:

Dolmány Attila, Bacsa Ildikó, Jakab Csaba, Albert Gábor, Sipos Eszter Anna, Jezsó Krisztina, Bolla Róbert,

Laurinyecz Réka, Bognár Tamás, Kövesdi László, Boronyák Gergely, Lukács Tibor, Hegedűs Miklós, Bódis Dániel

+ táncosok, további szereplők és egy rockzenekar

 

2016. május 29. 19 óra
2016. május 30. 20 óra
2016. május 31. 20 óra


Bakelit Multi Art Center (Budapest IX. kerület, Soroksári út 164.)