Operarendezőként debütál Sofia Coppola - Producere és tervezője Valentino

Operarendezőként debütál Rómában Sofia Coppola amerikai filmrendezőnő, aki Verdi remekművét, a Traviatát viszi színre az olasz főváros operaházában. 

    coppola

 

A Teatro dell'Opera zenekarát Jader Bignamini olasz karmester vezényli, Violetta szerepét felváltva énekli Francesca Dotto és Maria Grazia Schiavo a darabban, amelyet 15-ször adnak elő a május 24-i premier és június 30. között. Alfredo szerepében Antonio Poli, Arturo Chacon-Cruz és Matteo Desole váltja egymást. A jelmezek a 84 éves divatcézár, Valentino műhelyében készültek. 
    

Az előadás pénteki római sajtótájékoztatóján a 45 éves rendezőnő elmondta, hogy bár ez az első operarendezése, apja, az Oscar-díjas Francis Ford Coppola már gyerekként megszerettette vele az operát, különösképpen a Traviatát, ráadásul távoli rokona Riccardo Muti olasz sztárkarmesternek, és úgymond "büszke erre a kapcsolatra". 
    

A Coppola család a dél-olaszországi Bernaldából, Basilicata tartományból származik. A rendezőnő 2011-ben itt ment férjhez élettársához, Thomas Marshoz, a Phoenix nevű francia alternatív zenekar énekeséhez, akitől két gyermeke született.


coppola stab

    

Violetta ruháit személyesen Valentino tervezte, aki amúgy már tíz éve visszavonult az aktív munkától. A többi szereplő kosztümjét a divatház főtervezői, Maria Grazia Chiuri és Pier Paolo Piccioli kreálták.
    

A produkciót együtt finanszírozta Valentino és üzlet- és élettársa, Giancarlo Giammetti. A divatcézár elmondta, hogy Verdinek ez az operája mindig is elbűvölte őt, már kisfiúként is. 
    

Fontos elhozni fiatalokat az operába, és Coppola nagyon kedvelt rendező. A műfajban sok potenciál van, de növelni kell a nézők számát - mondta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter, amikor megtekintette az operaházban folyó munkát.
    

A pénzügyi nehézségekkel küszködő római operaházat 2014-ben faképnél hagyta addigi tiszteletbeli elnöke, a sztárkarmester Riccardo Muti a színház vezetésével támadt vitái miatt. A zenés teátrum azóta radikális átalakításon esett át, és jelenleg egyfajta reneszánszát éli Carlo Fuortes intendáns vezetése alatt.

 

süti beállítások módosítása