Sci-fi performansszal épül a Ferenc tér - Városi expedíció holland művészekkel

Május 24-én egy sétaperformanszon nézheti meg a közönség, hogy festene egy sci-fiben a IX. kerületi Ferenc tér.

 

Városi expedíció holland művészekkel, lakossági fórum egy újraértelmezett ferencvárosi közösségi tér jövőjének érdekében. A smART! XTRA két alkalmas köztéri különkiadással jelentkezik májusban a nyílt adatforrások kreatív használatának jegyében. Az első etapban, 21-én a Ferenc téren szavazhattak az érdeklődők az új tér házirendjéről, megoszthatták vágyaikat a jövőbeni használati funkciókról is. Ezek a kívánságok 24-én a holland Expodium és a Járókelő csapatának jóvoltából utópisztikus formát öltenek, és a városlakók álmai egy dramatizált sétaperformanszban köszönnek vissza – cseppet sem szokványos köntösben.

 

A program célja, hogy a Ferenc teret használó helyi (nem feltétlenül kerületi) lakosokat olyan informális párbeszédre ösztönözze, amely egy közös víziókon alapuló, multifunkcionális IX. kerületi közteret hozzon létre. Egy olyan minioázist, ahol lazítani vágyó fiatalok, kutyás és kisgyerekes családok együtt töltődnek fel szabadidejükben.

 

A téralakításba és a performanszba kétféle módon szólhatnak bele a városlakók. Az alkotók a Mission Possible sci-fi történetbe beépítik a www.jarokelo.hu oldalon közzétett hibabejelentéseket, felhasználják a közösségi park felújításáról szóló lakossági kérdőívek eredményeit, és azokat a kívánságokat is, amelyeket a 21-én 15.00-kor tartandó lakossági fórumon mondtak el az érdeklődök.

 

imp

 

A program május 24-én folytatódik a Trafóban, amikor az ide látogatók egy interaktív prezentációval alapozhatják meg az estét, melyen a jarokelo.hu és az Expodium csapata mutatják be városfejlesztő tevékenységüket. Az ő előadásuk után veszi kezdetét az expedíció, amelyen új jelentést kap a Liliom, a Páva és a Bokréta utca, sci-fibe illő karakterekké változnak az útjelző oszlopok, a résztvevők pedig hasznos tippeket kapnak arra, hogy okos városlakóként hogyan szólhatnak bele közvetlen környezetük jövőjébe.

 

A Mission Possible az utrechti Expodium urbanisztikai kollektíva projektje, akik egyesítve erőiket a helyi közösségekkel több várost is újraálmodtak már Kínától Amerikán át Európig. Az akció városonként eltérő: Budapesten egy scifibe csöppenünk, ahol a vágyak találkoznak a fikcióval, az elképzelt jövő a reménybelivel párosul majd.

 

A séta kiindulópontját a K-Monitor, a Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület és a Kitchen Budapest által szervezett tavaszi DataBoom Hackaton keretében feldolgozott adatbázisok képezik. Így a performanszban többek között visszaköszönnek majd légszennyezettségre és négylábúakra vonatkozó számadatok és statisztikák is… A holland Expodium egy magyar dramaturggal, hazai digitális művészetet kutatóval és egy szintén magyar multimédiás applikációkat fejlesztő csapattaggal egészül ki.

 

A smart city, azaz okos város tematikájú holland EU-elnökségi eseménysorozat keretében valósul meg a program, amit a Trafó a FEV IX Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt-vel együttműködésben hozott létre.

 

 

 

MISSION POSSIBLE – smART! XTRA // Open Data!
az Expodium, a Járókelő és a Trafó közös programja

Prezentáció és performansz: 2016.05.24. 19.00

Ferenciek tere

 

Meghívott előadók: Nikos DOULOS, Friso WIERSUM, Bart WITTE, LE Marietta
Közreműködők: CSERNE Klára, CSISZÁR Mátyás
Sorozatszerkesztő: KOVÁCS Andrea


Kreatív koncepció: Let it Be! art agency
Támogató: Holland Királyság Nagykövetsége

Együttműködő partnerek: K-Monitor, Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület, Ferencváros Főépítészi Csoport,

FEV IX Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt, Budapest Activated

Külön köszönet: FLEISCHER Judit, HURTÁK Gabriella, SZŰCS Balázs, KOVÁCS Erszébet

 

 

 

süti beállítások módosítása