Idén 1,4 milliárd forintot utal az Artisjus a NKA-nak

Az üres adathordozók után tavaly befizetett díjakból mintegy 1,4 milliárd forint folyt be, amelyet az Artisjus június közepén utal át a többek között a Cseh Tamás Programot is finanszírozó Nemzeti Kulturális Alapnak - jelentette be Szinger András, az Artisjus főigazgatója a Music Hungary zeneipari konferencián pénteken Egerben.

 

A negyedik alkalommal megszervezett szakmai rendezvényen a Cseh Tamás Program eddigi tapasztalatairól szóló beszélgetésen Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke felidézte: az első évben 500 millió forint, tavaly viszont már 960 millió forint állt a program rendelkezésére. Az NKA-nak most utalandó 1,4 milliárd viszont visszaesés a tavalyi 1,8 milliárdhoz képest, így a Cseh Tamás Programra is kevesebb jut majd.


Doncsev András kitért arra is, hogy a Cseh Tamás Programnak már az első évében sikerült megmozgatnia a magyar könnyűzenei életet. A zenekaroktól kapott visszajelzések szerint az együtteseknek a programot megelőzően nem, vagy csak ritkán volt menedzsere, illetve kiadója, most már a felüknek van. Korábban ezek a zenekarok évente alig 50 koncertet adtak, most átlagosan százat.

 

nka


Szintén beszédes, hogy a program révén idén már 34 klubban mintegy 500 koncert zajlott le - hangsúlyozta az alelnök, aki szerint a korábbi bírálók is elismerték már, hogy jó helyre került a pénz.


Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője kifejtette: a program egyik legnagyobb előnye, hogy minden pályázóval - a tapasztalatszerzés érdekében - igyekeznek folyamatosan kapcsolatot tartani.


Szóba került az is, hogy a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás énekes-dalszerző örökségét kezelő archívumot a Cseh Tamás Program eddig 35 millió forinttal támogatta. Bajnai Zsolt példamutatónak nevezte az archívum munkáját.


Doncsev András szerint fontos lenne, hogy a Cseh Tamás Program továbbra is megjelenjen a Petőfi Rádióban. Emlékeztetett: a programban sikerrel szereplő zenekaroknak eddig megjelenési lehetőséget biztosított az adó.

 

(MTI)

 

 

süti beállítások módosítása