"Óvatosan lépegetünk egyik történettől a másikig" - Hajdu Szabolcs válaszolt

A filmrendező egy ideje ismét a színházhoz fordult. Hajdu Szabolcsot a 061.hu kérdezte.                                      

 

A 061.hu cikkéből:

 

Az Ernelláék Farkaséknál című darab a kisgyerekes szülői létről, gyereknevelési vitákról és párkapcsolati válságról szól. Hajdu Szabolcs írója, rendezője és főszereplője is az előadás folytatásaként készülő új produkciónak, épp zajlik a próbaidőszak. Az új előadást párhuzamosan mutatják be ősszel a fővárosi B32-ben és a Páholy szobaszínházban Debrecenben. A tervek szerint mindkét helyen repertoárban játsszák majd, a napokban pedig felmerült egy harmadik vidéki helyszín lehetősége is - számolt be az alkotó.

 

"Mindig minden mindennek a folytatása – valahol minden mindennel összekapcsolódik. Ez a forma 12 évvel ezelőtt jelent meg először a Tamara című előadásunkban. A szereplők is fedik egymást. Ezek a történetek, a többi színházi előadásainktól vagy filmjeinktől eltérően, igazi kamaradarabok, mindig valamilyen párkapcsolati kérdésfelvetéssel a középpontban. Az adott emberi életkor esszenciális problémáit járjuk körbe, mint a Tamara esetében a párválasztás, vagy az Ernelláéknál a kisgyerekes szülők párkapcsolati válsága, és a gyereknevelési viták. Az új előadás, ami a Van, ami sokáig tart címet viseli, arról az életszakaszról szól, amikor az ember felismeri, hogy innentől kezdve minden csak ismétlődés" - tette hozzá Hajdu Szabolcs.

 

Hajdu Szabolcs 1 HPGy

Fotó: Horváth Péter Gyula, 061.hu

 

A rendező műveiben visszatérő motívum a külföldön élés. "Az egyéni fejlődés sajnos nem azonos ütemű a társadalom fejlődésével, így mint sokakban, bennem is felmerül, hogy esetleg másutt kellene élni. Mi szerencsére nagyon sok helyen megfordulunk a világban, éltünk már külföldön, és jelenleg nincs bennem ezzel kapcsolatos nyugtalanság. Megvannak az emberek körülöttem, akikkel szót értek. Soha nem láttam ennyire pontosan hol és mit kell tennem. Most Magyarországon van dolog: rengeteg a talajvesztett, értékrendet és mértéket vesztett ember. Ha én homályosan is, de valamiféle tájékozódási pontokat tudok felvillantani ezekben a filmekben vagy színházi előadásokban, és megkapom a visszaigazolást a közönségtől, megerősít, hogy van értelme csinálnom. Függetlenül mindentől: pénzektől, díjaktól, kritikáktól" - hangsúlyozta Hajdu Szabolcs.

 

Az interjúban azt is elárulta, most forgatták le az Ernelláék filmváltozatát, és készülnek a következőre, csak "nem a bejáratott útvonalon" - fogalmazott. "Egyébként a történetek egyszerűsége, amit én nagyon szeretek, nem mindig arat sikert a pénzosztók körében. Az Ernelláék például egy kis semmiség, végtelenül hétköznapi eset, apró ügy. Nem hinném, hogy egy pályázaton tolerálták volna a forgatókönyvét. De én pontosan ezt a picit szerettem volna megmutatni, mert hiszek benne, hogy ami a papíron láthatatlan, a színpadon és a filmen láthatóvá válik, az apróság nagy lesz, éppen akkora méretű, ami már elég ahhoz a beazonosíthatósághoz, amiről az imént beszéltem" - mondta a rendező.

 

Hajdu Szabolcs úgy látja, a következő két év programja összeállt. "Óvatosan lépegetünk egyik történettől a másikig, színházból filmbe, filmből színházba. Szűk körben, barátokkal. Valószínűleg sűrűbben fogunk jelentkezni új produktumokkal, mint az elmúlt években" - tette hozzá.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása