Az ügynök halála - Mácsai Pál rendezésében az Örkényben

Június 3-án mutatja be az Örkény Színház Arthur Miller: Az ügynök halála című drámáját Mácsai Pál rendezésében, Gálffi Lászlóval és Kerekes Évával a főszerepben.

 

Ajánló a darab elé:

 

Willy Loman egyre több időt tölt a múltban, képzelet és valóság határán. Pénzt már nem keres, tartaléka nincs. Fiai sodródó léhűtők, nagy tervekkel, amiket ő maga ültetett a fejükbe. Neki is nagy tervei voltak, pénz, dicsőség, boldogság, de csak háromszáz havi letörlesztett banki részlet lett belőlük. Az álmok álmok maradtak – és felfalták a maradék jövőt.

 

 ugynok 01

 Fotó: Gordon Eszter

 

Az ügynök halála (Death of a salesman) Arthur Miller egyik legismertebb drámája, amelyet 1949-ben írt. Művéért megkapta a Pulitzer- és a Tony-díjat. A darabot először a Broadwayn mutatták be 1949 februárjában, Lee J. Cobb főszereplésével, Elia Kazan rendezésében. Magyarul először 1963-ban, az Európa Könyvkiadó által kiadott Drámák című Miller-kötetben jelent meg Ungvári Tamás fordításában, de már korábban, 1959-ben bemutatták a Nemzeti Színházban. A Rácz Jenő által fordított darabot Marton Endre rendezte, Willyt Timár József, Lindát Somogyi Erzsi, Biffet Kálmán György, Happyt Kállai Ferenc játszotta. Az előadásról felvétel is készült. Ez volt az első magyar színházi közvetítés.

 

1985-ben Volker Schlöndorff készített a műből filmes adaptációt Dustin Hoffman, Kate Reid és John Malkovich főszereplésével.

 

 

Amikor 1959-ben hazánkban is színre került Arthur Miller darabja, a hivatalos kritika a kapitalista társadalom farkastörvényeinek és az amerikai életforma öncsaló voltának kíméletlen leleplezését tartotta a legnagyobb erényének. Csupán a dráma különös – a valóságos időrendet bátran megbontó, az emlékeket, illúziókat és a kézzelfogható realitást szétválaszthatatlan szövevénnyé bogozó – szerkezetét furcsállották. Pedig ez hordozza az írói mondandó lényegét: Miller szerint az egész dráma a főhős fejében játszódik le, díszletéül is legszívesebben egy óriási koponyát képzelt volna el. Amikor pedig az egyik broadwayi előadás után egy néző fölrótta neki, hogy nem lehet tudni, milyen mintákat is cipel Willy, az ügynök két hatalmas bőröndjében, ingerülten így fakadt ki: „Hát önmagát! Ő maga az áru.”

 

A próbáról képekben:

Fotók: Gordon Eszter

 

ugynok 02

1.

ugynok 03

2.

ugynok 04

3.

ugynok 05

4.

ugynok 06

5.

ugynok 07

6.

ugynok 08

7.

ugynok 09

8.

ugynok 10

9.

ugynok 11

10.

ugynok 12

11.

ugynok 13

12.

 

 

ARTHUR MILLER:

AZ ÜGYNÖK HALÁLA

fordította: Hamvai Kornél


Willy Loman Gálffi László
Linda Kerekes Éva
Biff Molnár Áron m.v.
Happy Ficza István
Bernard Patkós Márton e.h.
Kerekes Viktória
Charley Epres Attila
Ben bácsi Csuja Imre
Howard Wagner Dóra Béla e.h.
Stanley Novkov Máté e.h.
Miss Forsythe Kókai Tünde e.h.


dramaturg: Ari-Nagy Barbara
díszlet, jelmez: Kálmán Eszter
zene: Egervári Mátyás, Kákonyi Árpád

súgó: Kanizsay Zita
ügyelő: Sós Eszter
a rendező munkatársa: Tóth Péter

rendező: Mácsai Pál

 

Bemutató: 2016. június 3.

Örkény Színház

 

 

 

süti beállítások módosítása