Szirtes Tamás: "A fő kérdésem továbbra is az, hogyan lehetne még jobban csinálni”"

Szirtes Tamás az RTL Klub Portré című műsorában mesélt arról, milyen tervekkel áll a jövő elé. A Madách Színház igazgatójától választ kapunk arra is, miért kell előleg a tehetségnek, és mi a véleménye a versenyhelyzetről.

“Tanulom, csodálom a színházat – a fő kérdésem pedig továbbra is az, hogyan lehetne még jobban csinálni” – fogalmazott Szirtes Tamás az interjúban, ahol arra is kitért, hogy a Madách Színház legutóbbi bemutatóját, A nyomorultak című musicalt kétszer is megrendezhette, a második alkalommal pedig már a kezdeti félelmek, apró bizonytalanságok is elmúltak.

 

9618037 082a8f3fc9de770903eadd464cafd12a wm

 

“Ismerős a darab, ráadásul a két bemutató között 17 év telt el, így áttekinthettem, mi minden történt velünk ebben az időszakban. 'Felnőtt' a Madách Színház, tökéletes a gépezetünk, a művészet minden területén olyan szakemberekkel dolgozom, akik a zenés műfajt tökéletesen ismerik és művelik” - fogalmazott.

 

Arra a kérdésre, hogy indult el a zenés színházi pályán, az igazgató elárulta, hogy minden a Macskák 1983-as bemutatójával kezdődött. “Én a Macskák próbaidőszakában tanultam meg az alapokat, mesterem ráadásul Seregi László volt. Nagyon szerettem a közös munkánkat. A zenés színház perfekcionizmusára a mai napig rácsodálkozom. Ez a műfaj ugyanis integrálja a művészeti ágakat, és ha az elemek összeállnak és egy célt szolgálnak, akkor létrejön a varázslat” – hangsúlyozta a Madách direktora.

 

szirtes2

 

Szirtes Tamás 12 éve igazgatja a színházat. “Amikor először, 2003-ban megpályáztam az igazgatói posztot, az önkormányzatnak az volt az elvárása, hogy európai szintű zenés színházként funkcionáljon a Madách Színház. Mi pedig kis lépésekkel indítottunk, kialakítottuk az alapstruktúrát...” – mesélte az igazgató, aki élete nagy ajándékának tartja Andrew Lloyd Webber barátságát.

 

“Webber a Fantom bemutatója után már megbízott bennünk, így a Madáchot érte a megtiszteltetés, hogy megkaptuk a Volt egyszer egy csapat jogait, amely nagyon komoly mű, az ír polgárháborúról szól, nehéz feladat. Óriási lehetőség volt azonban, hogy hozzányúlhattam a librettóhoz, tulajdonképpen a musical minden egyes eleméhez, ráadásul Webberrel hetekig együtt dolgozhattunk. Ezt sosem felejtem el...”

 

a155

 

Szirtes Tamás nem hisz abban, hogy a színházak gyengítenék egymást. Az interjúban erről is nyilatkozott. “Versenypárti vagyok, az egy műfajt képviselő színházak erősítik egymást, mert ha a néző jó színházi élményben részesül, akkor nyit és több előadásra is el fog menni teátrumtól függetlenül.”

 

A Madách Színház igazgatója a Portréban a jövő évadról is szót ejtett. Úgy véli a műfajok átjárhatók, jövőre pedig egy nagyszabású prózai produkcióval, a Szerelmes Shakespeare-rel készülnek a Madáchban. “Sokan szerettük a filmet. Az ebből készült színdarabot néhány éve bemutatták Londonban, itthon is sokan pályáztak rá, de végül a jogtulajdonosok, a Disney cég a Madáchot választotta. Jövő nyáron mutatjuk be, nagyon várjuk, igazi színházi kísérlet lesz. Egyben azt is szeretném, ha ez az előadásunk főhajtás lenne a szerző, Shakespeare előtt...” - számolt be Szirtes Tamás.

 

Az interjúban szó esett arról is, miért érdemes felkarolni a fiatalokat, miért jó sportolni, hogy zajlanak a castingok, és vajon bemutatják-e Az Operaház Fantomjának folytatását a Madáchban….

 

A teljes interjút itt megnézhetik!

 

 

süti beállítások módosítása