Dobó Kata: "Olyan jó itt és most a jelenben”

Dobó Katát az Origo kérdezte. Lapszemle.

 

“Sok munkám van, próbálok a Karinthy Színházban, nemrég lett vége egy másik próbafolyamatnak, amiből már előadás van az Orfeumban, közben forgattam egy kisfilmet, nyáron pedig három tévésorozatban és egy mozifilmben is kaptam szerepet. Nem panaszkodom” – számolt be Dobó Kata az Origo interjújában.

 

Arról is beszélt, a prögés nem mindig jellemző, színésznek lenni rettenetesen kiszolgáltatott dolog, szabadúszóként még inkább. “Tavaly például nem volt ennyi munkám, volt egy komoly szakmai mélypontom, ami nagyon fejbe kólintott. Rá kellett jönnöm, hogy bizony előfordulhat olyan időszak, amikor nem csörög a telefon hetekig, hónapig. Ebből is tanul és tapasztal az ember, nincs ezzel gond, de mégis szívszorító érzés, hisz elsőként az merül fel, hogy valamit mégsem csinálok elég jól” – vetette fel a színésznő.

 

 forgatas

Gárdor Éva, Dobó Kata, Anger Zsolt, Tenki Réka és Kolovratnik Krisztián, a Budapest Noir c. film forgatásán, fotó: index

 

Az Orfeumban látható Anyád kínja c. darab kapcsán arról kérdezték, jó ötletnek tartotta-e, hogy készül egy darab az anyaságról. “Későn lettem anya, a húgom sokkal előbb kezdte, mint én, volt rálátásom arra, hogy az anyaság nem egy rózsaszín, habkönnyű, szivárványos csuda dolog. Persze van ilyen oldala is, de a legkomplexebb dolog a földkerekségen. Én már bátran felvállaltam a közvetlen környezetemben a rosszabb napjaimat, azt, hogy mennyire el tud fáradni az ember, azt, hogy olyankor felemeli a hangját, és hiába fogadja meg, míg nincs gyereke, hogy ez meg ez biztos nem lesz, bizony úgy alakul, hogy mégis lesz. A gyerekek egyrészt roppant kitartóak, ha valamit akarnak, másrészt nagyon fifikásak, tudják, hogy kell a szülőnél valamit elérni. Húsz esetből ötször az ember nem az észérvekre és Vekerdyre hallgat, hanem türelmetlen lesz, és kiabál. Mindenkinél így van, aki letagadja, az hazudik. A darab is arról szól, hogy ez milyen nehéz. Jónak tartom, hogy olyan kérdéseket feszeget, amelyeknek van létjogosultságuk, amelyekről beszélni kell. Egyetlen tökéletes anya sincs a világon” – fejtette ki Dobó Kata.

 

Annak kapcsán, elégedett-e magával, az életével, úgy nyilatkozott: “Inkább azt mondom, hogy vannak boldog pillanataim. Huzamosabb elégedettségérzés nincs, mert mindig ott lebeg az ember feje fölött a bárd. Oké, most a nyaram kipipálva, de utána mi lesz? Ilyeneken agyalok. Mostanában inkább az foglalkoztat, hogy elő kellene venni a jobbik eszemet, és elkezdeni azon gondolkodni, hogy lehetne úgy felépíteni az életemet, hogy legyen benne egyfajta stabilitás ezen a szakmán kívül. Egyébként ugyanaz az ember vagyok, aki húsz évvel ezelőtt elindult, talán egy kicsit több önbizalommal. (…) Nem mennék vissza a tizenéves koromba, rettenetesen hülye voltam, és naiv. Olyan jó lett volna többször nemet mondani, de nem akartam másokat megbántani. Ezt majd megpróbálom megtanítani Szofinak, elmondom neki, hogy kell kiállnia magáért. Nagyon idegesít ez a felesleges kivagyiság, ami a világot jellemzi, félek tőle, hogy őt is elkapja egy ilyen, és el fog hinni olyan dolgokat hiteltelen embereknek, amiket nem szabadna. Nehéz világot élünk, nagy fordulópont előtt lehetünk. Azt érzem, nem a valós értékek a fontosak, és azoknak az embereknek áll a zászló, akik nem feltétlenül a megteremtett értékekre alapozzák az önértékelésüket” – vélekedett a színésznő.

 

Azt is elárulta, a nyáron sokat forgat, három sorozatban is szerepel, de emellett lesz ideje pihenni is. “Félretettem egy hetet a próbaidőszakok között, akkor majd elutazunk Szofival. Hogy hova, az attól is függ, milyen állapotban lesz akkor épp a világ, merek-e repülőre ülni, vagy csak a Balatonra megyünk arra a pár napra. Számomra nagyon fontos a ma, megtanultam, hogy nem érdemes a múlton rágódni, reménykedni a jövőben viszont jó dolog, de meg kell élni, hogy olyan jó itt és most a jelenben” – összegzett Dobó Kata.

 

A teljes interjút az ORIGO-n olvashatja.

 

 

süti beállítások módosítása