Jön a myStory! – Nemzetközi színházi fesztivált rendez a Kolibri

myStory – International Theatre Festival and Conference címmel június 16-19. között nemzetközi színházi találkozót rendez a Kolibri Színház 10 európai partnerszínház részvételével.

A négynapos nemzetközi találkozó hazai társszervezője a Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház, fővédnöke Tarlós István főpolgármester.

 

A rendezvény a Platform Shift+európai uniós együttműködés keretében valósul meg, amelyben a Kolibri Színházon kívül 9 európai partnerszínház és egy egyetem vesz részt. A négy éves program olyan ifjúságnak szóló produkciók létrejöttét támogatja, amelyek témája és színházi megvalósulása szorosan kapcsolódik az internet és a digitális kultúra világához. A fesztivál első három napján a partnerszínházak az elmúlt évadban készült előadásaikkal mutatkoznak be, az utolsó napon pedig a színházi szakemberek, pedagógusok és egyéb érdeklődők számára tartunk konferenciát neves előadók közreműködésével.

 

Novák János igazgató beköszöntőjében így fogalmaz:

 

„Életünk első percétől fogyasztói és formálói vagyunk annak a kulturális környezetnek, amibe beleszülettünk. A folyamatos változás minden korosztály esetében jól megfigyelhető. Ha alkotóművészként érvényesek akarunk maradni, ha azt szeretnénk, hogy előadásainkban magukra és saját problémáikra ismerjenek a fiatalok, a változásokhoz kell igazítani témaválasztásainkat, meglepő és vonzó formai újdonságokat kínálva nézőinknek az interpretáció során.

A folyamatos változás és megújulás folyamatában új korszakot nyitott a világszerte bámulatos gyorsasággal elterjedő digitalizáció, a szociális hálózatok világa. Az életünk minden pillanatát átszervező digitális kommunikációs tér ma már a fiatalok mindennapi valóságának része. Az idősebb generációk ebből gyakran csak annyit vesznek észre, hogy ebből a térből ki vannak zárva. Legtöbbjük számára ma már nyilvánvaló, ha újra közös platformot akarnak a fiatalokkal, meg kell barátkozni a digitalizált kommunikáció, a szociális hálózatok új világával.

Az az otthonosság, ahogy a fiatalok ezeket az eszközöket mindennapjaikban használják, az az intenzitás, amit ezeknek az eszközöknek a használata során a fiatalok megélnek, színházi adaptációjuk során alkalmassá válhatnak az egyetemes színházi nyelv megújítására, a korosztályokat leginkább foglalkoztató tartalmak színházi megjelenítésére.”

 

myStory Budapest Fesztiválon szereplő előadások idegen nyelven, angol felirattal láthatóak, így ezekre az előadásokra elsősorban angolul és németül beszélő fiatalokat illetve családokat várnak.

 

MyStory creative

 

Mi lesz a program?:

 

Június 16. csütörtök 10:00 – Operettszínház – Raktárszínház (1065 Budapest, Nagymező utca 17.)

Pilot Theatre (York, Nagy-Britannia): The Machine stops (A gép leáll)

E. M. Forster novelláját színpadra alkalmazta: Neil Duffield

Az 1909-ben íródott novella 2016-ban is aktuális, egy hátborzongató jóslatról szól, amely a technikával való egyre szorosabb kapcsolatot tárja fel. Anti-utópia, melyben az emberek a föld alatt élnek. Kuno az egyetlen, aki megkérdőjelezi a technológia korlátlan hatalmát. Eléri-e a célját, visszaküzdi-e magát a Föld felszínére, mielőtt a Gép leáll?

Az előadás nyelve angol, hossza 75 perc. 14 éven felülieknek ajánlják.

 

Június 16. csütörtök 10:30 – Eötvös10  (1067 Budapest, Eötvös utca 10.)

Theater Junge Generation (Drezda, Németország): Schlussmachen (Ne hájdolj!)

Néhány évvel ezelőtt érzéketlen tuskónak titulálták azt, aki SMS-ben vetett véget egy kapcsolatnak. Manapság a – többek között e célból is alakult – német „Knigge Társaság” tanácsokat ad azoknak, akik üzenetben szeretnének véget vetni a kapcsolatuknak. Suzanne Zaun rendező az internetes szakítási formákat kutatja.

Az előadás nyelve német, hossza 45 perc. 14 éven felülieknek ajánlják.

 

Június 17. péntek 19:30 – Kolibri Színház  (1061 Budapest, Jókai tér 10.)

Teatro Elsinor (Forlí – Milánó, Olaszország): SmartStone („OkosKő”)

Több millió évvel ezelőtt az emberek feltalálták a tüzet, a vadászatot, az írást és még számos dolgot, amely könnyebbé tette az életüket. Ám az emberi történelem valódi fordulópontja az SmartStone („okoskő”) feltalálása volt, amely hihetetlen lehetőségeket rejtett. A dinoszauruszoknak olyannyira szenvedélyévé vált a SmartStone, hogy használata során elfelejtettek táplálkozni és szaporodni – míg végül kihaltak. Ettől fogva ez az értékes eszköz határozta meg az emberi történelmet…

Az előadás nyelve olasz, angol felirattal, hossza 45 perc. 12 éven felülieknek ajánlják.

 

Június 18. szombat 17:00 – Budapest Bábszínház  (1062 Budapest, Andrássy út 69.)

VAT Theater (Tallin, Észtország): Web Demon (A Webdémon, avagy utazás a web rejtett zugaiba)

Egy 14 éves lány nyomtalanul eltűnik a számítógépe elől. A web-nyomozó feladata, hogy megtalálja őt. A nyomozó minden figyelmeztetés ellenére konzervatív módszerekkel akarja megoldani a rejtélyt. Sajnos az interneten nem úgy működnek a dolgok, ahogyan azt a régi szép időkben megszoktuk – minden nagyobb, fényesebb, gyorsabb lett. A szokásos internet mellett ráadásul a web sötét oldala is megjelenik. Annak érdekében, hogy megmentse a lányt, a nyomozónak a web legsötétebb zugaiba kell alámerülnie.

Az előadás nyelve észt és angol, angol felirattal, hossza 95 perc. 14 éven felülieknek ajánlják.

 

 

A jegyár minden előadásra 900 Ft.

Jegyek kaphatók a Kolibri Színház szervezésén, illetve honlapján keresztül ide kattintva.

 

A magyar és angol nyelvű fesztivál ajánló pdf formátumban letölthető innen: 

myStory Nemzetközi Színházi Fesztivál Programajánló

myStory International Theatre Festival Program Guide

 

 

 

süti beállítások módosítása