Több volt mint múzsa - Zelda Fitzgerald története elevenedik meg a Radnótiban

Június 9-én este F. Scott Fitzgerald felesége, Zelda Fitzgerald történetét tekinthetik meg a Radnóti Színházban Liana Ceterchi rendezésében és Ioana Pavelescu színésznő előadásában az érdeklődők.

zelda

 

A dzsesszkorszak legendás párosának női tagja sokoldalú tehetség volt: írt, táncolt, festett; impulzív és színes személyiség. A címben is szereplő flapperek a húszas évek Amerikájának lázadó asszonyai voltak, akik fittyet hányva az illem szabályaira rövid szoknyát hordtak, ittak, dohányoztak és a szexuális szabadságot hirdették.

 

zelda2

 

F. Scott Fitzgerald maga nevezte feleségét az utolsó flappernek. Férje számára több volt mint múzsa: Fitzgerald regényeiben gyakran visszaköszönnek a nő naplójából vett mondatok. Férje alkoholizmusa, saját művészi ambícióinak meghiúsulása, önpusztító hajlama idegösszeroppanáshoz vezetett, hosszú időn keresztül pszichiátriai kezelés alatt állt, szkizofréniát diagnosztizáltak nála.

 



zelda3Az előadásban Zelda a pszichiátriai intézetben emlékszik vissza életére és házasságára. A szerző, William Luce Zelda Fitzgerald naplói és egyéb szövegei alapján írta monodrámáját. 

A Teatrul Mic vendégjátéka a Budapesti Román Kulturális Intézet szervezésében.

 

 

süti beállítások módosítása