"Idén fajsúlyosabb darabok kerültek előtérbe" - Besenczi Árpád értékelte az évadot

Szakmai sikerek fémjelezték a 2015/2016-es évadot a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, a nézőszám viszont az elmúlt évhez képest mérsékelten csökkent - mondta Besenczi Árpad a társulat évadzáró ülésén pénteken Zalaegerszeg.

 

A zalaegerszegi társulat 305 előadást játszott az elmúlt évadban. A nézőszám megközelítette a 66 ezret, több mint 9900 színházi bérletet váltottak, a bevétel összege meghaladta a 102 millió forintot - ismertette az elmúlt évad adatait Besenczi Árpád. Beszámolt arról is, hogy a nézők száma a korábbi évhez képest 4 ezerrel csökkent, ennek az egyik oka, hogy egyetlen játéktér áll a társulat rendelkezésére: a nagyszínpad mellett csak a 24 embert befogadó lakásszínházban tudnak játszani.

 

A társulat szép szakmai sikereket ért el - a Vidéki Színházak Fesztiválján a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Közellenség című produkciója nyerte el a legjobb előadás díját -, ugyanakkor voltak olyan előadások is, amelyek nem arattak maradéktalan közönségsikert - tette hozzá. A színházigazgató szerint ez részben azzal magyarázható, hogy az elmúlt évadban a fajsúlyosabb darabok kerültek előtérbe, ami nem biztos, hogy mindenkinek tetszett. A nézők viszont befogadók, nyitottak, a kőszínháznak pedig vállalni kell az is, hogy fajsúlyosabb, elgondolkoztató, kérdéseket felvető produkciókat is színpadra állít.

 

hevesi

Fotó: Katona Tibor, zaol.hu


Kitért arra is, hogy a következő évadban a hét nagyszínpadi előadás közül négy könnyedebb produkció lesz, mindez azonban nem azt jelenti, hogy a könnyebb utat választják, mert ezeket az előadásokat is magas színvonalon kell színpadra állítani - hangsúlyozta.


A 2016/2017-es évadban hét nagyszínpadi előadást mutat be a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház. Október elején Francis Veber kortárs francia szerző Balfácánt vacsorára című vígjátékát mutatják be, októberben A dzsungel könyve című musicalt tűzik műsorra. Decemberben az Ötödik pecsét című színművet láthatja a közönség Csiszár Imre rendezésében. A 2017-es esztendő első bemutatója az Én és a kisöcsém című magyar operett lesz, Eisemann Mihály és Szilágyi László bohózatában ismét felcsendülnek a fülbemászó, népszerű, örökzöld dallamok. Molnár Ferenc Liliom című külvárosi legendáját februárban mutatják be Mihály Péter rendezésében.


Az új évad utolsó bemutatja Agatha Christie egyik legolvasottabb regénye, a Tíz kicsi néger lesz. A krimit az írónő adaptálta színpadra, a művet Galambos Attila, a Hevesi Sándor Színház egykori tagja fordította le magyar nyelvre. A műsortervben szerepel egy ifjúsági előadás is, Edward Bond Széttört tál című történetét Bethlenfalvy Ádám rendezi.


Folytatódik a Tantermi deszka című népszerű középiskolás színházi beavató színházi program, a következő előadás a Verona 1301 című előadás lesz.

 

(MTI)

 

 

süti beállítások módosítása