Utcaszínházzal is vár a Dunapest fesztivál

Tematikus séták, utcaszínház, koncertek – Dunapest címmel kortárs művészeti és urbanisztikai fesztivál mutatkozik be június 16-19. között Budapesten.

A Duna kulturális, funkcionális és közösségi szerepének középpontba állításával művészeti és urbanisztikai fesztivált rendeznek június közepén Budapesten: a dunai helyszíneken többségében ingyenes zenei, színházi, filmes, képzőművészeti, irodalmi, urbanisztikai, közösségi, családi és sportprogramokat szerveznek Budapest Főváros Önkormányzatával összefogásban.

 

 a Capella fesztival

 

A régiós kitekintéssel bíró rendezvénysorozat programjainak mindegyike kapcsolódik valamilyen formában a Dunához, akár a témát, akár a helyszínt tekintve. A négynapos esemény kilenc úszó és vízparti helyszínén összesen hatvan művészeti és urbanisztikai programot szervez a Kultúrkombinát Kft. Budapest Főváros Önkormányzatával és a BVA-val összefogásban. A rendezők szándéka, hogy fontos kortárs alkotókat mutassanak be és új együttműködéseket indítsanak el, miközben a Dunára és a városlakók folyóval való kapcsolatára irányítják a figyelmet: a koncertek, színházi előadások, képzőművészeti bemutatók, irodalmi felolvasások, filmvetítések mellett az amatőr hajóépítő workshoptól kezdve, a város és víz kapcsolatát feszegető szakmai beszélgetésen át a Dunát és a kapcsolódó városrészeket felfedező tematikus városi sétákig terjed a fesztivál urbanisztikai vetülete.

 

A szervezők és a főváros célja, hogy közvetlenebb módon hívják fel a figyelmet közös értékeinkre, és arra buzdítanak, hogy gondolkozzunk közösen Budapestről, fedezzük fel, használjuk és értékeljük azt az örök természeti és városarculati adottságot, amelyet a Duna közvetít. „Szeretnénk, hogy a Duna életünk szervesebb részévé váljon. A Duna nemcsak Budát és Pestet köti össze, hanem Európát is, szimbolikusan megteremtve a folyamatos kulturális párbeszédet az egyes országok között. Célunk, hogy megmozgassuk a Budapesten és közelében élőket, kicsiket és nagyokat, mindenkit, aki fel akarja fedezni a Duna adta lehetőségeket. Új utakat, művészi válaszokat, inspirációt keresünk a város és folyó folyton megújuló kapcsolatára, kapcsolódási lehetőségeire” - nyilatkozta Kulcsár Andrea, az esemény főszervezője.

 

„A Duna a város szerves része, aminek fejlesztésén érdemes együtt gondolkodnunk. Budapest jellemzően infrastrukturális beruházásai az elkövetkezendő években a Duna köré szerveződnek, gondoljunk csak a Margitsziget megújítására, a rakpartok rendezésére, vagy a Dagály fejlesztésére. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy ezekbe az új és megújuló terekbe életet vigyünk, hogy valóban közösségi terek legyenek a Duna mentén. Ebben a szellemben hívtuk életre a Dunapestet, amelyen igyekszik maga az Önkormányzat is minél több saját intézményeinél meglévő érdekes és izgalmas tartalmat megmutatni, mintegy dunai köntösbe bújtatni – legyen szó színházról, vagy épp közművállalatról” - mondta el Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes.

 

Irrwisch Wegenstreits Gaste 1

 Irrwisch Theater, Ausztria

 

A programokról:

 

Színház, utcaszínház


A színházi programok között több előadás is használja helyszínéül a várost: a Teatr Porywacze Cial a kortárs lengyel színházi világ egyik legeredetibb színfoltja, utcaszínházi előadásaikban humorral reflektálnak a modern városi kultúrára és közegre. Cyclists című groteszk performanszukban egy csapat őrült karakter esküvői násznépként randalírozza végig a várost felspécizett kerékpárokon: a menyasszony két keréken szökik az ajándékokkal a vőlegénye elől. Funny Faces előadásukban másfél méter magas papírmasé figurák ütemes zenére maszkabáloznak a járókelők között, bevonva őket a produkcióba.


Az osztrák Irrwisch Theater lassan 25 éve járja a nyári fesztiválokat színes és akrobatikus színházi előadásaival, amelyekben a humor keveredik az elképesztő fizikai mutatványokkal. Wegenstreits vendégei című darabjukban gólyalábas színészek szavak nélkül kommunikálnak a publikummal, majd az általuk teremtett „interaktív káoszt” katartikusan oldják fel. A Mudjumping címűben pedig vagabond vándorbohóccsapattá áll össze a társulat, akik mindig úton vannak, a bőrüket viszik vásárra az utcán, és mert ebből élnek, kihozzák magukból a maximumot: az akrobatát, a mesemondót, a dobost, a dalost.


A Szkénében Kárpáti Péter, Benkó Bence és Fábián Péter improvizációi alapján készült Dongó, illetve Dányi Viktória és Nelson Reguera Perez táncszínháza, a Keep in Touching lesz látható. Utóbbi két előadás a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.


Irodalom


Az irodalmi műsor része például a Dunának, Oltnak egy a hangja című est, amelyen Bartis Attila, Dragomán Görgy és Filip Florian beszélgetnek a folyók apropóján hatásokról és hagyományokról, a térség történelmi örvényeiről és jelenlegi vízállásairól, régi és új hullámokról - természetesen egy hajón. De lesz slam poetry is, Sodrásban címmel: fellép a lengyel Bohdan Piasecki, valamint Gábor Tamás Indiana, Horváth Kristóf (Színész Bob), Kemény Zsófi, Pion István és Simon Márton, valamint az Amoeba zenekar.


Képzőművészet


Különlegesnek és nagyon látványosnak ígérkezik a német Julius Popp szöveget formáló vízesés installációja, amelynek megnyitója egyben a fesztivál első eseménye is - a Ludwig Múzeum a művészet és a tudomány határait kutató világhírű alkotó nagyszabású, helyspecifikus installációjával csatlakozik a programsorozathoz. A londoni olimpián és a New York-i MoMA kiállításán is bemutatott Bit.Fall című munka egy látványos vízfüggöny: a lehulló vízcseppek folyamatosan változó, „folyékony” szavakat formálnak, amiket egy számítógépes algoritmus választ ki magyar honlapok leggyakrabban előforduló tartalma alapján. Az installáció a fesztivált követő időszakban is látható lesz a Ludwig Múzeum előtti téren.

 

Julius Popp bit fall 2k


Könnyűzene


A könnyűzenei előadók közül fellép többek között az osztrák Dorian Concept Trio, a Mius és Jónás Vera is. A Hangvető szervezésében pedig fesztivál lesz a fesztiválban: nemzetközi Budapest A Cappella Fesztivál a Várkert Bazárban. A hangszer nélküli csoportos éneklésnek színes hagyományai vannak szerte a világban, és a Hangvető célja, hogy a legszebb, elsősorban többszólamú énekes hagyományokat megismertesse a magyar közönséggel és különleges kulturális eseményként a külföldi turistákkal is. A Várkert Öntőház Udvarát három napig zengik be a finn, grúz, svéd, zimbabwei, bolgár és magyar dallamok.


Kenuépítés, tematikus séták és beszélgetések, sport, családi programok
A Duna nemcsak helyszíne, de témája is a fesztiválnak: a folyóval kapcsolatos közösségi programok célja, hogy a városlakók újra felfedezzék a folyót, szervezett sétákon, beszélgetéseken, vagy akár futás közben. A BUPAP sétáján például Dunajcsik Mátyás író, költő mutatja meg, hol volt a város világítótornya és az egykori hajóhidak a Dunán, a Design Terminál City of Design sorozatának részeként pedig egy hajón lesz a város és víz kapcsolatát körüljáró beszélgetés. Sőt, a pesterzsébeti, gyönyörűen felújított Hullám Csónakháznál a TECHNIKA1 Nyitott Műhely és az Amatőr Hajóépítők Közössége tart közös hajóépítő workshopot: az itt, a résztvevők által készített hajók haza is vihetőek. De sportolni magán a fesztiválon is lesz lehetőség: a SUHANJ! mozgásukban vagy látásukban korlátozottakkal együtt szervez rövidebb közösségi futást, a Kvázibárki futóközösség pedig „gerilla” félmaratonnal és maratonnal készül a Duna mentén.


A szervezők természetesen a családokra is gondoltak: többségében a Kopaszi-gáton, a BVA Öbölben készülnek sok gyerekprogrammal, például művészeti és kézműves foglalkozásokkal, ügyességi játékokkal és Rutkai Bori Bandájával.


A részletes műsor elérhető a dunapest.hu oldalon, illetve a rendezvény Facebook oldalán (facebook.com/dunapest).

 

 

süti beállítások módosítása