"Megdarált minket az élet" - Villáminterjú Hernádi Judittal és Jordán Tamással

Romain Gary (Émile Ajar): Salamon király szorong című darabját tűzi műsorra a Rózsavölgyi Szalon június 9-én. Hernádi Judittal és Jordán Tamással készült interjú a premier kapcsán.

 

Ajánló a darab elé:

A címadó nem Dávid és Betsabé bölcs fia, hanem a párizsi illetőségű, nyolcvanöt éves Salomon Rubinstein, visszavonult nadrágkirály, aki a konfekcióiparban szerzett vagyonából ajándékküldő és lelkisegély-szolgálatot finanszíroz, sőt álmatlan éjszakáin maga is odaül a telefonhoz, enyhíteni halálfélelmét, illetve tagadni annak elkerülhetetlenségét.

Ez a Salamon király rokon lélekre talál Jean-ban, a huszonöt éves fiatalemberben, aki elkeseredett küzdelmet folytat a természet törvényei ellen, és egyáltalán, minden állatért és emberért, amelyet vagy akit kihalás vagy meghalás fenyeget.

Veszélyeztetett egyed például Madame Cora Lamenaire, az egykor szebb napokat látott, hatvanöt éves sanzonénekesnő, aki a német megszállás alatt egy gestapós szépfiúra cserélte Rubinstein urat, és a hetvenes évekre már nagyon mélyre süllyedt, egészen egy söröző alagsoráig, vécésnéninek. Jean nem személyre szóló, hanem általános humanizmusból felkarolja, és táncolni, majd ágyba viszi Madame Corát, ami bizonyos megaláztatásokkal és igen áldozatos kompromisszumokkal jár, de végül minden jóra fordul…

 

1981631

Fotók: Rózsavölgyi Szalon

 

Villáminterjú Hernádi Judittal és Jordán Tamással:

 

Tamás, meséljen Salamon királyról.

 

Jordán Tamás: Salamon nadrágkirály, konfekcióiparral foglalkozott, nagyon gazdag, de aztán azt abbahagyta a szakmát, és most csinál egy jótékonysági egyesületet, rengeteg munkatárssal, hogy segítsen a megnyomorodott, szerencsétlen embereken. Közben van neki egy régi szerelme, Madame Cora, akit ő istápol, pénzt küld neki. Szerez egy fiút, Jeant, akit Mohai Tamás játszik, akit szerződtet az SOS egyesületbe és őt bízza meg azzal, hogy pátyolgassa a spinét, aki Salamon szíve közepén van. Salamon egyébként kicsit mogorva, magányos életet él egészen addig, míg végül a sors törvénye szerint a legvégén Cora és ő találkoznak.

 

Csak a legvégén.

 

Jordán Tamás: Igen, Salamon királynak és Jordán Tamásnak egyaránt rendkívül fájdalmas az, hogy ebben a történetben ők alig találkoznak, ennek a folytatását kéne jól megírni: csónakáznak, együtt vannak.

 

Hernádi Judit: Végül is ott kezdődik minden, milyen jó lenne, miért nem írunk egyet?

 

Jordán Tamás: Elmennek ide-oda, kikötnek a csónakkal itt-ott, és borzasztó boldogan élnek, de mi ezt csak sejtetjük.

 

Hernádi Judit: Igen, sajnos ott van vége a darabban, ahol nekünk elkezdődik.

 

1981701

 

Judit egy dívát alakít….

 

Hernádi Judit: Nem, valamikor énekelt egy énekesnő, akiből nem lett díva, de a nyomait hordozza magán, hogy mi szeretett volna lenni. A SOS Segélyszolgálat, amit a Salamon úr működtet, segít nekem, és például virágcsokrot kapok, ami nekem fáj, mert milyen alapon, nem szorulok rá, egyébként pedig dehogynem, abból élek, de ez tipikus, nem?

 

Jean-nal aztán van egy kis affér.

 

Hernádi Judit: Tulajdonképpen Salamon azért küldi rám Jean-t, hogy pátyolgasson, és akkor… hát akkor úgy, igen. Szerintem nem biztos, hogy ezt akarta a Salamon.

 

Jordán Tamás: Mondjuk úgy, hogy benne van a pakliban.

 

1981641

 

A darab két fiatal színésze, Sipos Vera és Mohai Tamás elmondta, hogy sokszor csak hallgatják a bölcsességet, az élettapasztalatokat.

 

Jordán Tamás: Muszáj közbekérdeznem, kinek a bölcsességéről van szó?

 

Juditéról, Tamáséról.

 

Hernádi Judit: Látod, bölcseket mondunk, de nem direkt bölcseket, hanem egyszerűen megdarált minket az élet, és abból átadunk néhány dolgot.

 

Jordán Tamás: Szerintem egészben jöttél ki. Hozzáteszem, hogy ez egy nagyszerű, Hernádinak való szerep.

 

Hernádi Judit: Ő dumált rá. Tényleg az, igaza van.

 

Jordán Tamás: Annyi színt tud eljátszani benne és annyira örülök, hogy Hernádi Juditot olyannak látják, egyre többen, amilyen színésznő ő. Megszokták ezt a vigyorgó, mosolygó, felületesnek tűnő, linkóci színésznőt, és én meg tudom, milyen nagy mélységei vannak, és tudja mindazt, amit egy felnőtt, komoly színésznőnek tudnia kell.

 

Hernádi Judit: nahát, látod?

 

1981841

 

Hogy érzik magukat a Rózsavölgyi Szalonban?

 

Jordán Tamás: Nekem ez a hatodik Szalonbeli előadásom, elfogultan szeretem, eddig csak sikerem volt itt, és azt remélem, most is az lesz. Régóta imádok pár centire lenni a nézőtől, szinte leülnék, és ennék a kajájukból.

 

Hernádi Judit: Hát, ha adnak! Ne haragudj! Én most játszom itt a Rózsavölgyiben először, amúgy nekem sincs semmi bajom a közelséggel, érdekel az ilyesmi, nem zavar.

 

 

Forrás: Rózsavölgyi Szalon

 

süti beállítások módosítása