Dömötör-díjak - Szonda Éva kapta az idei életműdíjat

Átadták a szegedi színházi élet szakmai elismeréseit, a Dömötör-díjakat szombaton este, az idei életműdíjas Szonda Éva opera-énekesnő lett.

 

Szonda Éva zeneakadémiai diplomájának megszerzését követően 1984-ben szerződött Szegedre. A mezzoszoprán mai is a társulat magánénekese, 2012 óta örökös tagja. Emlékezetes szegedi fellépései mellett sokat turnézott, és a koncertpódiumokon és oratórium-szólistaként is gyakran találkozhatott vele a közönség. Korábban két alkalommal kapta meg a Dömötör-díjat, mint az évad legjobb opera-énekesnője.


A teljes szegedi színházi életet lefedő Dömötör-díjat 1999-ben civil kezdeményezésre alapították, 2006-ban bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. A kategóriák többségében a nézők szavazatai alapján dől el a díjazott személye. A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, ezt idén Czene Zoltán rendezőasszisztens kapta.

 

szonda

Fotó: szinhaz.szeged.hu


A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron a legjobb férfi színészi alakításért járó díjat Pataki Ferenc kapta a Tartuffe címszerepének megformálásáért. Az előző évadhoz hasonlóan a legjobb női színészi alakításért járó elismerés Szabó Gabi nyerte el Egressy Zoltán Szimpla szerda című drámájának egyik főszerepéért.


A legjobb opera-énekesnőnek az évadban Kovács Évát választották, a legjobb operaénekesnek járó elismerést Szélpál Szilveszter kapta, mindkettőjüket Mozart A varázsfuvola című művének főszerepéért díjazták. Az opera színpadra állításáért Alföldi Róbert elnyerte a legjobb rendező díját. A legjobb táncos az idén Zsadon Flóra lett a Moderato Cantabile-ben nyújtott alakításáért. A legjobb látványtervező díját Stadler Ferenc (Baby Boy) ítélték oda, a legjobb jelmeztervező Libor Katalin (Árgyélus királyfi) lett.


A gyermekközönség díját Ferencz Nándor vehette át a Rózsa és Ibolya egyik főszerepéért, az év művészeti teljesítményéért járó elismerést pedig a Szegedi Szimfonikus Zenekarnak ítélte oda a kuratórium.

 

(MTI)

 

 

süti beállítások módosítása