Mensáros börtönnaplói alapján is készül darab Debrecenben

Várhatóan a következő teljes színházi évad előadásait még a nagyszínházban tartják, de jövő tavaszra elkészül a debreceni Csokonai Nemzeti Színház épületének teljes felújítási terve, s még abban az évben megkezdődnek a kivitelezési munkák is - jelentette be a város kulturális alpolgármestere hétfőn, a 2016/17-es évadot ismertető sajtótájékoztatón.

    

Komolay Szabolcs elmondta: a Modern Városok program keretében a színházi felújításra rendelkezésre álló ötmilliárd forintból 200 millió forintot használnak fel a teljes tervdokumentációra.
    

Az alpolgármester szerint a Csokonai Színház minden szempontból sikeres évadot tudhat maga mögött, amely többnyire az ünneplésé volt a 150 éves kőszínház és a 10 éves, kortárs drámákat bemutató Deszka fesztivál okán.

 

csokonai szinhaz
    

Ráckevei Anna, a színház igazgatója felidézte: a színház adott otthont az országos évadnyitónak, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlésének, de bélyegkiadással, alkalmi postabélyegzéssel, Csokonai-történetekkel és Vámos László egykori főrendező emléktáblájának a felavatásával is megünnepelték a jelentős évfordulót.
    

A 150. jubileumi évadban csaknem 86 ezer nézője volt az előadásaiknak, látogatottságuk elérte a 80 százalékot, s több mint 13 ezer bérletesük volt - jelezte az igazgató.
    

A következő, 2016/17-es évadban - amelynek szlogenje: Szabadság, szerelem - az Erkel Ferenc által megálmodott, eredeti formában mutatják be a Bánk bán operát, az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját méltóképpen megünneplő ősbemutató lesz a Mensáros László börtönnaplói alapján színpadra 
állított Szélfútta levél című előadás, a kortárs magyar tematikából pedig a nemzetiségi problematikát összetetten és felelősen felmutató Jadviga párnája és az erdélyi népballadát alapul vevő Kőműves Kelemen rockballada kerül színpadra - sorolta Ráckevei Anna.
    

Gemza Péter, a színház művészeti vezetője és Szabó Sipos Máté, az operatagozat vezetője egyaránt kiemelte a két tervezett operabemutatót: a Bánk Bán mellett A varázsfuvolát láthatja a közönség.
    

Vadász Dániel, az Operettissima producere a sajtótájékoztatón bejelentette: a Csokonai Színház három, koprodukcióban készült előadással októberben a Ravenna fesztiválra utazik, ahol a Szegedi Nemzeti Színházzal közösen Lehár Ferenc A vígözvegy, a Budapesti Operettszínházzal karöltve pedig Johann Strauss A denevér és Kálmán Imre Marica grófnő című operettjeit mutatja be.
    

Ismét rendez a debreceni színházban Pinczés István, a Csokonai Színház egykori főrendezője, aki a következő évadban David Pownall Mesterkurzus című kétrészes zenés "kihallgatását" állítja színpadra - hangzott el a tájékoztatón.
   

Komolay Szabolcs alpolgármester bejelentette: a Debreceni Nyári Színház az idén a Csokonai Színház előadásában a Kőműves Kelemen című rockopera bemutatójával kezdődik június közepén a Nagyerdei Szabadtári Színpadon.
    

Ezentúl minden évben a Csokonai Színház egy-egy bemutatójával kezdődik majd a szabadtári szezon Debrecenbe - jelezte a város kulturális alpolgármestere.

süti beállítások módosítása