Alföldi Róbert: "Kiváltságos helyzet, hogy mindenfelé dolgozhatok"

Vendégjátékkal tér vissza a Nemzeti Színházba Alföldi Róbert. A rendezőt a HVG kérdezte.

 

A HVG cikkéből:

 

Alföldi Róbert hangsúlyozta, nem dolgozik a Nemzetiben, csak egy előadása jön vendégjátékra. "Ez pusztán egy technikai dolog. Azért lesz ott az előadás, mert ott biztosítottak a feltételek a két egyfelvonásos opera (Eötvös Péter Senza Sangue és Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája) egymás utáni lebonyolítására. Ez az Armel Operafesztivál vendégjátéka, egy budapesti megfelelő technikai adottságú színházban, semmi különös nincs ebben. (...) Olyan, mintha hazamennék. Nem szorongok, nem izgulok, nem remeg jobban a szívem, hogy be kell menni oda. Nekem az a természetes közeg. A vendégjáték egyébként azt jelenti, hogy egy-másfél napot leszünk ott" - tette hozzá.

 

Alfoldi

Fotó: 24.hu


Alföldi 2008 és 2013 között vezette a Nemzeti Színházat. "Én végtelenül büszke vagyok arra az időszakra. Azt viszem tovább magammal, hogy az emberek sorbaálltak a jegyekért. Hogy ez most ekkora ügy, az nem annak szól, hogy én visszamegyek, hanem annak, hogy ott mi volt. (...) De én tényleg lezártam azt a korszakot. Nem azért, mert elárultam, nem azért mert nem érdekel, hanem azért, mert mást nem lehet tenni. Ellene nem tudok tenni, a sértettséget, a bosszút lehetne továbbvinni, de nem túl kifizetődő. Ha azt mondják nekem, hogy Nemzeti Színház, én mosolygok, és boldog vagyok. Ami velünk történt a Nemzetiben, és az, amit a Nemzeti jelentett akkor, és jelent ma is, az nagyon keveseknek adatott meg az elmúlt 150 évben" - mondta az egykori direktor.

 

A rendező három éve járja a világot, Koreától Németországon, Ausztrián át Franciaországig számos helyen dolgozott. "Nagyszerű, kiváltságos helyzet, hogy mindenfelé dolgozhatok, hogy más típusú kultúrákban próbálhatom ki magam. És ezek a munkák ráadásul sikeresek, hiszen sok helyre visszahívnak. De nagyon jó hazajönni. Mindig azt érzem, hogy kint 'csak' egy speciális érdekesség maradok. Azt a fajta társadalmi mozgást, amit itt sikerült egy-egy előadásban bemutatni, azt ott nem tudom megcsinálni, mert nem ismerem a viszonyokat, nem ott élek" - mesélte a rendező.

Azt is keszögezte, biztosan nem indul két év múlva a Nemzetiért. "Én ma Magyarországon biztos nem kapnék színházat. De ha kapnék is, ugyanúgy a nulláról kellene elkezdeni felépíteni. Az csodálatos, hogy az előző Nemzetit a hiánya után körbelengi egy ilyen legenda. Sőt nem is legenda, hanem az volt a valóság. De nem lehetne ugyanott folytatni. Nulláról kéne indulni, és nem biztos, hogy sikerülne. Nem tudom, hogy meg tudnám-e még egyszer ezt csinálni" - fogalmazott Alföldi Róbert.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása