Magvető-est a Radnótiban

Június 10-én, pénteken 19 órára várják a közönséget – a hagyományokhoz hűen – a Magvető Kiadó Ünnepi Könyvhétre megjelenő köteteinek premierjére a Radnóti Színházba.

 

Napjaink magyar irodalmának legfontosabb és legizgalmasabb szerzői idén is ekkor és itt olvasnak fel első alkalommal vadonatúj műveikből. A közönség ezen az esten szöveg-közelből találkozhat kedves szerzőivel, a nyomdából érkezett friss példányok pedig a helyszínen megvásárolhatók és dedikáltathatók.

 

Fellépő szerzők: Bán Zsófia, Bencsik Orsolya, Darvasi László, Esterházy Péter, Győrffy Ákos, Milbacher Róbert, Oravecz Imre, Tóth Krisztina, Závada Pál. Közreműködik: Kovács Márton (hegedű) és Rozs Tamás (cselló). Az est házigazdája: Bálint András és Szegő János.

 

magveto

 

Röviden a kötetekről:

 

A korabeli gondolkodáshoz, mentalitáshoz utat találva néz a történelem mélyére Darvasi László a 18. századi szegedi boszorkányperek világában játszódó Taligás című regényében - mondta el Szegő János szerkesztő, hangsúlyozva, hogy a krimibe illő történet egyben allegória is az értelmiségről, valamint "egy angyali alkatú szerző boszorkányos regénye" a szorongás és a képzelet összeszövődéseiről.


"Régi olvasói ismét teljes fegyverzetében találkozhatnak Tóth Krisztina költészetével" - fogalmazott a Világadapter című verseskötetről szólva Szegő János, aki szerint a költőnő új verseiben az olvasók továbbra is a forma olyan jelenlétét érzékelhetik, amely nem teszi túlírttá, túlságosan széppé vagy képszerűvé sorait, de mégis egészen más ragyogást adva emeli mindennapi életünk terétől távoli magasba a gyakran iróniával és furcsa groteszk humorral átitatott szövegeit.


Zavarba ejtő, nagy nyelvi humorral megírt könyvnek nevezte Szegő János az eddig a szakma által irodalomtörténészként ismert Milbacher Róbert Szűz Mária jegyese című elbeszélésciklusát. A történet szerint Józsika, egy ismeretlen magyarországi falu félkegyelmű lakója egy kockás füzetben jegyzi fel nem csupán települése eseményeit, hanem a különféle pletykákat, tabukat, félreértéseket és mendemondákat is. Mindez együttesen egy olyan mágikusan realista valóságot teremtenek, amelyben a falu titkai, elhallgatásai és görcsei egyedi fénytörésben mutatkoznak meg.


Új szerző a Magvetőnél a Vajdaságból érkezett Bencsik Orsolya, akinek az írásaiban a Tolnai Ottóhoz is hasonlatos lokális ízek, sajátos bájak érhetőek tetten. A Forum könyvkiadóval közösen megjelentett Több élet című elbeszélést Szegő János "empatikusan provokatív könyvnek" nevezte, amely valamiféle "agyassággal" és intellektussal is egyszerre rendelkező vérbő humorral, fanyar hangnemben ír generációs különbségekről, családi tragédiákról és a disznótenyésztés mindennapjairól.


Szintén a vidék tematikát erősíti a Magvető kínálatában Závada Pál Egy piaci nap című regénye, amely az 1946-os zsidóellenes magyarországi pogromok történetét dolgozza fel. A kötet rettenetes tablója annak, hogyan szikráznak fel bestiális cselekedetekhez, több ember halálához vezető irracionális indulatok a háborút követő cseppet sem egyszerű békében - mondta el Szegő János. Hozzátette: a számos korabeli dokumentumot, újságcikket és jelentést felhasználó szerző elsősorban a hisztéria mögötti lélektani mozgatórugókat kutatja regényében, nagyfokú hazaszeretetről tanúságot téve és ítélkezés nélkül néz szembe múltunk egyik tragédiájával.


A kiadó ünnepi kínálatát erősíti Győrffy Ákos dátumok nélküli naplója, A hegyi füzet is, amelyet a szerző korábbi írásaihoz hasonlóan ismét a szemlélődés, a csendre és a fényekre, valamint a létezés összetett kontrasztjaira fordított meditatív figyelem jellemez - fogalmazott Szegő János. Kiemelte: a civilként hajléktalanszállón dolgozó Győrffy Ákos egy feltört hétvégi házikóban talált üres füzetbe jegyezte fel gondolatait, emlékeit és félelmeit, amelyek a kötethez fülszöveget író Oravecz Imre szerint az megtisztulás reménye nélküli önmagunkkal való szembenézésre ösztönöznek.


Szegő János elmondta azt is: a képeknek a kulturális emlékezetben és a kulturális felejtésben betöltött szerepét vizsgálja Turul és dínó című új esszékötetében Bán Zsófia, amelynek végén új műfajt is teremt, közre adva az elmúlt hat-nyolc év utcai megmozdulásait vizuális performanszként értelmezve írt "tüntetéskritikáit".


MTI, Radnóti Színház, Színház.hu

 

 

süti beállítások módosítása