Először adták át a Mátyás Irén Emlékdíjat

Június 4-én Mátyás Irén és Bicskei Gábor tiszteletére rendeztek emléknapot Zsámbékon. A helyi Színházi és Művészeti Bázis alapítóiról szóló, közel fél órás emlékfilm online teljes egészében megtekinthető.

 

Az emléknapon először került átadásra a Mátyás Irén Emlékdíj, amelyet szakmai döntés alapján Hegymegi Máté kapott, a Kohlhaas című előadás rendezéséért, amely az elmúlt évben a Szkéné Színházzal koprodukcióban készült a Zsámbéki Színházi Bázison.


A zsámbéki Művelődési Házban kiállítás nyílt Koncz Zsuzsa és Ilovszky Béla zsámbékon készült előadásfotóiból. A kiállítást Balázs Csilla, a Művelődési Ház igazgatója nyitotta meg.

 

Matyas Iren

Mátyás Irén


Sándor L. István kritikus „A Romtemplomtól a Bázisig. Mátyás Irén zsámbéki színháza” című új kötetét mutatta be.


A zsámbéki temetőben megemlékezést tartottak, ahol beszédet mondott Nánay István kritikus. Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatójának nekrológját Lázár Kati, az AlkalMáté Trupp – Máté Gábor és osztályának – levelét Jordán Adél olvasta fel.


Az emléknap konferenciával folytatódott a Műemlék Rakétabázison. A résztvevők megtekintették a Mátyás Irén és Bicskei Gábor tiszteletére készült emlékfilmet.

 

 

Ezt követően kerekasztal beszélgetésre került sor Nánay István kritikus, Jámbor József rendező, Simon Balázs rendező és Horváth Mihály volt bázisparancsnok részvételével. A beszélgetést Sándor L. István moderálta.


A konferencia második részében először került átadásra a Mátyás Irén Emlékdíj. Az emlékdíjat szakmai döntés alapján Hegymegi Máté kapta a Kohlhaas című produkció rendezéséért, amely az elmúlt évben a Szkéné Színházzal koprodukcióban készült a Zsámbéki Színházi Bázison. A díjat Mátyás Kató és Árkosi Árpád művészeti vezető adták át.

 

zsambek 2


A konferencia hátralévő részében beszélgetés zajlott a zsámbéki színház jelenéről, a jövőbeli tervekről és megalakult a Mátyás Irén Baráti Társaság is. Este Bruno Schulz: Értekezés a próbabábukról avagy a Genezis Második Könyve című előadását mutatta be a Kompánia Színházi Társulat.

 

 

süti beállítások módosítása