"Ez eddig nem egy álságos dolog" - Máté Gábor a POSZT-ról

Idei rendezése, Az Olaszliszkai bekerült a versenyprogramba, és tagja lett annak a tanácsadó testületnek, amely a POSZT szakmaiságáért felel. Máté Gábort a 7óra7 kérdezte.

 

 A 7óra7 cikkéből:

 

Arra a kérdésre, hogy mennyire más most lemenni a POSZT-ra, mint 10 éve, Máté Gábor így felelt: "Mindig más, de ezt nem lehet egyértelműen az új helyzetre fogni. Volt amikor majdhogynem örültem, hogy egyáltalán nem kell ott legyek, vagy csak a Zsolnay Negyedig kell elmennem."

 

A színházi találkozó díjaival kapcsolatban megjegyezte: korábban pénz is járt vele. "Volt egy elég furcsa külsejű, nyitható emlékkerámia, egy borítékot rejtett, amit nagyon jó érzés volt megtalálni. A kerámia megmaradt. Egy volt tanítványom múltkor díjat nyert, és én biztattam, hogy nyissa ki, mert van benne valami – de nem volt. Díjat nyerni jó, pénzt nyerni vele, az még jobb. Másrészt mindig kicsit blamás díjat kapni, mert sosincs, hogy mindenki szerint megérdemelné az ember vagy az előadás" - mutatott rá a Katona direktora.

 

Mate

Fotó: Martinek Ádám, 7ora7.hu

 

A tavalyi találkozóval kapcsolatban elárulta, akkor azt gondolta, önmagában nonszensz, hogy olyan valaki kerüljön a zsűribe, aki perben áll az egyik versenyelőadás rendezőjével (Csáki Judit néhány nappal a tavalyi POSZT előtt nyert első fokon abban a perben, ami a Kaposvári Egyetemről való, Vidnyánszky Attila hatáskörében történt eltávolítását vizsgálta). "Onnan datálva, hogy Pintér Bélától sem a 42. hetet, sem a Titkainkat, vagy akár korábban tőlünk A mi osztályunkat nem hívták meg, lehetett gondolni, hogy a háttérben különféle, nem szakmai jellegű egyeztetések folynak. Ezek után finoman szólva vicces, hogy éppen a zsűri összetételénél borult ki a bili. Miért nem korábban tiltakoztak azok, akik tavaly megtették? Őszintén szólva emiatt is örültem, hogy nem hívtak meg. Így nem kellett demonstrálni valami mellett, amivel én magam nem értettem egyet" - fejtette ki Máté Gábor.

 

A rendező is tagja annak a 16 tagú szakmai testületnek, amely a következő évtől a POSZT szakmaiságáért felel. A Katona igazgatója leszögezte: színházuk sem a Színházi Társaságnak, sem a Teátruminak nem tagja, független emberként vesz részt a testületben, és önmagát is folyamatosan kontrollálja, nehogy a szakmai meggyőződésével szemben bármiféle elfogultság vagy a szakmai szempontokon kívüli tényező miatt szavazzon. "A szakmai tanácsadó testületek nagy részénél teljesen mindegy, hogy mit javasolunk, úgyis felettünk döntenek. Itt viszont váratlanul az a helyzet, hogy amiben eddig megegyeztünk, az úgy is lett. Hogy ezután mi lesz, nem tudhatom, de ez eddig nem egy álságos dolog" - fogalmazott Máté Gábor, hozzátéve: egyetlen alkalommal sem vette észre, hogy bárkinek az érvelése mögött valamiféle politikai megfontolás állna.

A művész kitért a függetlenek helyzetére is, amit szomorúnak és elkeserítőnek lát. "Ami engem illet, nem azért hívok független alkotókat, mert rá vagyok kényszerülve, hanem mert az itt létük jót tesz a társulatnak. Annak idején a kőszínházaktól elvontak egy bizonyos arányú támogatási összeget, és átcsoportosították a függetlenek számára, most pedig ellehetetlenítik őket. Nem tudom, mennyi ebben a szándék és mennyi a nemtörődömség vagy a cinizmus. Mivel ezzel kapcsolatban semmit nem deklarált a kulturális vezetés. Miközben azt tudni kellene, hogy a független színházakból, természetüknél fogva valamiféle progresszivitás árad, amire az alkotóművészetnek szüksége van" - mondta Máté Gábor.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása