Közeleg a Shakespeare Fesztivál - Ifj. Vidnyánszky rendezi a III. Richárdot

1616-ban, 400 éve halt meg William Shakespeare angol színműíró, költő. Emlékére idén kiemelt programokat kínál Gyulán a XII. Shakespeare Fesztivál július 7. és 17. között.

 

A Gyulai Várszínház ajánlója:

 

Ezen a fesztiválon a fiatalok lesznek a középpontban, ahova olyan tehetséges ifjú rendezőket, színészeket hívtak meg, akik új szemléletet, lendületet hoznak a 12 éves Shakespeare-ünnepbe. Ahogy azt már a gyulaiak és az érdeklődő közönség is megszokta, minden évben kifejezetten a Várszínház színpadára készülő produkció is helyet kap. Az ünnepi évben ifj. Vidnyánszky Attilát és alkotótársait kérte fel Gedeon József a Várszínház igazgatója a III. Richárd című produkció létrehozására.

 

IIIRichard ijfVidnyanszkyAttila rendezo foto SzkarossyZsuzsa

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

 

Az előadás szerepeit Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli, Trokán Nóra, valamint a Színház- És Filmművészeti és a Kaposvári Egyetem színész hallgatói játsszák a  A Kamarateremben és annak kertjében. Az ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsei Miklós és Kovács Adrián vezette alkotói csoport már több Shakespeare-előadást is létrehozott. A gyulaiak is láthatták az egyiket, a tavalyi Shakespeare Fesztivált ugyanis az Athéni Timon zárta.  

 

Shakespeare második leghosszabb műve is nagyrészt várban játszódik, a színpadra álmodott közel 40 szereplőt ez esetben alig húszan játsszák el. A Vecsei Miklós által készített új fordítást is először Gyulán láthatja a nagyérdemű. A próbák elkezdődtek, a POSZT után „összeköltözik” az alkotógárda, hogy tudásuk legjavát nyújtva tudják bemutatni a darabot.

 

szfentivaneji01 szkarossy

SZFEntivánéji álom (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

 

Dömötör Andrással már találkozhattunk Gyulán. Tíz évvel ezelőtt, az akkor még rendező-tanuló Shakespeare-vígjátékot vitt színre Vízkereszt, vagy amire vágytok címmel. Az előadásra még most is emlékszünk, hiszen tucatnyi mosógép között játszották az Örkény István Színház művészei. A fesztiválon a Színház és Filmművészeti Egyetem negyed éves hallgatóinak rendezett vizsgaelőadását, a SZFEntivánéji álom című produkciót láthatjuk.

 

Kulcsár Noémi koreográfus vezetésével tavaly a Miskolci Balett művészei a Tószínpadon adták elő a Rómeó és Júliát. Idén nehezebb témát választott az ifjú koreográfus: a Machbetet a Nemzeti Táncszínház és Kulcsár Noémi Tellabor közös előadásában tekinthetjük meg.

 

A magyar program keretében, mint az évad egyik legjobb előadásaként meghívott produkciót a Katona József Színház Ahogy tetszik című előadását nézhetjük meg a Junior Prima-díjas Kovács D. Dániel rendezésében. „Négy emberpár bolyong az ardeni erdőnek nevezett helyen, hogy ha sehol másutt, ott végre legyőzze a félelmeit, és próbára tegye magát és a másikat.” A szereplők között van Fekete Ernő, Újlaki Dénes és Ónodi Eszter.

 

romeo

Rómeó és Júlia (Latinovits Színház)


A fesztiválon három Rómeó és Júlia előadást is láthatunk különböző rendezésekben. Az egyik kapcsán még egy új fiatal rendező mutatkozik be Gyulán: Berzsenyi Bellaagh Ádám, a Budaörsi Latinovits Színház művészeivel vitte színre a szerelmesekről szóló drámát. Lőrinc barátnak Székely B. Miklóst kérte fel, a Dajka szerepében pedig az idei Kaszás Attila-díjra jelölt Spolarics Andreát láthatjuk. A fesztivál első napjaiban szintén a fiataloké a vár előtti terep: a Békéscsabai Jókai Színház Színitanházának másod éves hallgatói is a Rómeó és Júliát játsszák el utcaszínházi stílusban. A fesztivált a kaposvári egyetemisták félelmetesen lendületes Rómeó és Júliája zárja ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás után örömkoncert lesz az osztály rock-zenekarának előadásában Eric Clapton, Lady Gaga, Kylie Minogne, Tom Waits zenéivel.

 

süti beállítások módosítása