"Csalamádé van a fejünkben" - EztRád címmel rendezett Scherer Péter

Scherer Péter zenés esztrádot rendezett a Szkénében csapatának, a Nézőművészeti Kft.-nek. Ennek kapcsán nyilatkozott a Népszavának. Lapszemle.

“Előadásunk egy zenés színházi kísérlet a világról alkotott benyomásaink alapján: a nézővel való aktív játék sok humorral, zenével és talán annál is több felkiáltó- és kérdőjellel. Az előadás létrehozásában Dragomán György, Háy János, Tasnádi István és Vinnai András is segítségünkre voltak.” /Nézőművészeti Kft./

 

“A Nézőművészeti Kft. csapata szerencsére egy önálló gondolkodásra szocializálódott, kreatív társaság. Amikor bedobtunk egy témát, azonnal érkeztek rá megoldási javaslatok. Ráadásul olyan témákat gyűjtöttünk össze, amikhez mindenki a személyes élményeivel is kapcsolódni tudott, és szerettem is volna, ha személyes vallomások is szerepelnek az előadásban, aztán ezt általában ötvöztük fikciós, vagy más műfajú elemekkel, és ezekből állt össze a végső textus, ami a színész sajátja is, meg nem is. Egy korábbi előadásunk, a Sárosdi Lilla által játszott Vakság például ugyanilyen módszerekkel készült. Ez kicsit játék a tűzzel, de a bennünk lévő történetek nagyon fontos elemei egy produkciónak” – árulta el Scherer Péter.

 

A színlapon az előadás műfajaként zenés alternatív társadalomkritika szerepel. Ennek kapcsán elmondta: “Kaptunk is olyan kritikát, amely szerint a társadalomkritika nem elég markáns az előadásban. Lehet, hogy így van, de hogy az kijön belőle, hogy mekkora mocsárban tocsogunk, azt hiszem, nem vitas”.

 

A felvetésre, miszerint Hofi után mintha a közéleti kabaré műfajában is mutatkozna egyfajta hiány, még akkor is, ha bizonyos televíziós műsorok és színpadi próbálkozások is erre kívánnak építeni, a színész-rendező úgy reagált: “De ott van a például a Duma Színház! Egyébként sokan azt mondják, hogy a stand up műfaja Amerikából érkezett, de szerintem ez tőlünk indult Nagy Endre kabaréjával. Megjegyzem, Hofi a világ egyik legjobb stand uposa volt, sőt még énekelni is tudott. Mi el szerettük volna kerülni a direkt aktuálpolitizálást, de eközben azt meg akartuk mutatni, hogy mekkora összevisszaság, "csalamádé" van a fejünkben. Mi ebbe az előadásba igyekeztünk beletenni az összes olyan "zöldséget", amelyet megetetnek velünk vagy mi magunk megesszük” – fejtette ki Scherer Péter, aki úgy véli, a sok információ szétveri a gondolkodásunkat.

 

Arról, a Nézőművészeti Kft., mennyire bizonyul életképesnek, elmondta: “Négy színész, Mucsi Zoltán, Katona László, Kovács Krisztina és jómagam vagyunk a tagjai a társulatnak, és hozzánk csatlakozott még Gyulay Eszter dramaturg. Ez a forma nagyon is működőképesnek látszik. Mindig vannak saját ötleteink és terveink, emellett mi magunk rendelkezünk tizenkét előadásunk jogaival. Ezeket a produkciókat folyamatosan tudjuk játszani. Tavaly ezekből kétszázegy előadást tartottunk. Különösen az ifjúsági darabjaink iránt, amelyekhez feldolgozó foglalkozások is tartoznak, nagy az érdeklődés vidéken is, ezért ezeket állandóan utaztatjuk”. 

 

A teljes interjút itt olvashatja.

 

Az előadásról képekben:

12 

1.

1 

2.

2 

3.

3 

4.

4 

5.

5 

6.

6 

7.

7 

8.

8 

9.

9 

10.

10

11.

11

12.

Fotó: Szkéné Színház / Mészáros Csaba

 

 

 

süti beállítások módosítása