Elindult a közönségszavazás a Nemzeti VERSenyen

Az élő döntőbe bejutó versenyzők a Nemzeti Színházban lépnek fel 2016. november 13-án, a magyar nyelv napján. 

 

A Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház szakemberei az első fordulón 92 előadót juttattak tovább a több mint 200 versenyzőből. A Nemzeti VERSeny videós versenyzői között akad 5 éves, de több 90 éven felüli versmondó is. A sok professzionális módon előadó mellett vakok és gyengén látók, siketek és értelmi fogyatékosok is beneveztek, határon innen és túl: anyaországi, erdélyi, szilágysági, vajdasági, felvidéki és kárpátaljai magyarok egyaránt. A továbbjutók között állami gondozott, idősek otthonában élők és pszichiátriai gondozás alatt álló versmondók is vannak. A szervezők a teljes nyitottság és az esélyegyenlőség jegyében, ugyanakkor a szakmaiság mentén hirdették meg a VERSenyt.

 

VERSeny logo


Vigaszágon a közönség újabb 10 versenyzőt juttathat tovább azok közül, akiknek produkciói a zsűri megítélése alapján nem jutottak be a középdöntőbe. Ezek a videók a vers.hu/nemzeti-verseny linken egy külön oldalon, illetve önálló YouTube-csatornán érhetők el. A YouTube-on a szervezők által újra feltöltött videókra leadott like-ok (pozitív értékelések) száma dönti majd el a versenyzők továbbjutását. (A megtekintések számának és a negatív értékeléseknek nincs jelentősége.) Mindenki azonos eséllyel indul, szavazategyenlőség esetén a zsűri dönt a döntetlenre álló versenyzők között. A közönségszavazás időintervalluma: 2016. június 6. reggel 8:00 óra - 2016. július 1. éjfél.

A továbbjutott előadók az általuk választott újabb versből videoklipet készítenek. Itt is a szakmai zsűri juttatja tovább a legjobbnak vélt versenyzőket a következő fordulóra, míg a közönség is beszavazhat vigaszágon három versenyzőt. A továbbjutott versenyzők versklipjeinek beküldési határideje: 2016. augusztus 10., eredményhirdetés augusztus 20-án várható.

A „Nemzeti VERSeny” célja a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése. A verseny egyik védnöke a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, a zsűri tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei: Bakos-Kiss Gábor színművész; Kiss László rendező; Lutter Imre előadóművész, producer; Nagy-Kálózy Eszter színművész; és Szabó László kommunikációs szakértő.

A versenyt három fordulóban rendezik meg. Az élő döntőbe bejutó versenyzők a Nemzeti Színházban lépnek fel 2016. november 13-án, a magyar nyelv napján. A versenyt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

A VERSeny és a közönségszavazás elérhető a hivatalos oldalról: www.vers.hu/nemzeti-verseny

süti beállítások módosítása