"A váltás nem jött könnyen" - László Zsolt válaszolt

László Zsoltot többek közt a Lear királyról és a Radnóti Színházba szerződéséről kérdezte a 7óra7.

 

A 7óra7 cikkéből:

 

László Zsolt a Lear királyról elmondta, régi a kapcsolata a darabbal, mert a főiskolán másodévben egy félévig foglalkoztak több Shakespeare-művel is, köztük a Learrel. Az órákon jeleneteket készítettek belőle, és már akkor érezte, hogy egyszer el kéne játszania a címszerepet. Egy másik meghatározó élmény is érte ekkoriban a Lear királlyal kapcsolatban: az osztályfőnökükkel megnézték a főiskolán Peter Brook Lear-filmjét, amely revelatív élményt jelentett számára. "Pszichológiailag tűpontos elemzése a darabnak, mindenféle sallang nélkül, természetesen, kiemelve a lényegét. Később a Jordán Tamás vezette Nemzeti Színházban futottam bele a darabba, amikor Bocsárdi László rendezett Lear királyt, amelyben én Edgart játszottam. Érdekes módon akkor már nem éreztem, hogy milyen jó lenne egyszer Lear szerepét eljátszan" - mesélte László Zsolt.

 

lear radnoti

Fotó. revizoronline.com

 

Arra a kérdésre, hogy mitől működik ilyen jól az Alföldi Róberttel immár hosszú múltra visszatekintő munkakapcsolat, László Zsolt így felelt: "Ezt már próbáltam máshol is megmagyarázni, de azt hiszem, nincs racionális oka. A szimpátiáról és az antipátiáról nem tehet az ember, az jön vagy nem. Alföldivel a Budapesti Kamaraszínházban kezdtem együtt dolgozni, és már ekkor jó viszony alakult ki köztünk, aztán jött a Nemzeti Színház, ahol pedig Stohl Andrással együtt jött létre a hármasunk. Nagyon jól együtt tudunk működni. Amikor elkezdünk próbálni, már szinte sejtem, hogy Alföldi egy instrukciónál mit akar, hová szeretne vinni minket."

 

A színész elmondta, a Radnótiban újra együtt dolgoznak egy kortárs darabban. Most viszont már nem csak egy előadásra megy a színházba, a jövő évadtól társulati tag lesz. "A váltás nem jött könnyen. A Nemzeti után három évadot töltöttem a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, és most, az utolsó évadom vége felé depresszióhullámok törtek rám, mert nehéz elszakadni a székesfehérvári kollegáktól. Jól dolgoztunk együtt, és nem tudom, mikor találkozhatom velük újra színpadon. Aztán féltem is visszajönni: nem akartam, hogy úgy tűnjön, ez keretbe foglalja a pályámat: itt kezdtem, és lám, itt fejezem be. De meg kellett hoznom ezt a döntést. Nagyon szimpatikus volt számomra Kováts Adél programja, az, hogy a közéleti témákra szeretné helyezni a hangsúlyt, azokhoz keres darabot. Szerintem fontos, hogy a színház aktuális társadalmi problémákkal foglalkozzon, ahogy az Alföldi-féle Nemzeti Színház utolsó három évében tettük. Rokonszenves az is, hogy Kováts Adél a fiatalok felé fordul: jövőre két pályakezdő rendező is dolgozni fog nálunk, ami jó kihívás lehet számomra is" - számolt be László Zsolt.

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása