Gáspár Kata és Pavletits Béla is díjat kapott a Magyar Színházban

A Pesti Magyar Színház megtartotta évadzáró társulati ülését. A lezárt évad értékelésén és a következő évad terveinek ismertetésén túl kiosztották a 2003-ben alapított Főnix-díjakat és az Iglódi István-gyűrűt.

 Gaspar Kata
 
Évadzáró társulati ülésen értékelte Zalán János igazgató a Pesti Magyar Színház 2015/2016-os évadát. A direktor elmondta: a fizető nézők száma 30 ezerrel - az előző évadbeli 56 ezerről több mint 86 ezerre - nőtt, az előadások nézettsége pedig 44 százalékról 70 százalékra emelkedett. Az évadban ünnepelte a Pesti Magyar Színház társulata a Rumini című mesejáték 125. előadását, a Házasságon innen, házasságon túl című házasságdráma 125., az Égigérő fű című mesejáték 50., valamint a Holdvilág és utasa 50. előadását. 
 
Ezután köszöntötték azokat a munkatársakat, akik jeles évfordulóhoz érkeztek a 2015/2016-os évadban. Tahi József színművész pályája negyedszázados évfordulójához érkezett. Boda Jenő zsinóros pályájának 40 éves jubileumát és Tóth Lovász Mónika súgó pályájának 25 éves jubileumát ünnepelte idén, nyugdíjba vonulása alkalmából pedig köszöntötték a 41. évadát befejező Roskó János öltöztetőt.
 
Pavletits Bela
 
A társulat szavazatai alapján kiosztották a Pesti Magyar Színház által 2003-ban alapított Főnix-díjakakat. A legjobb női főszereplő 2016-ban Gáspár Kata színművésznő, a legjobb férfi főszereplő Pavletits Béla színművész lett. Az igazgatóság döntése alapján a Főnix-különdíjat Mátyás István gondnokságvezető kapta.
 
Iglódi István Jászai Mari-díjas, Kossuth-díjas, Érdemes Művész, a színház egykori igazgatója emlékére felesége, Iglódiné Fábry Zsuzsanna 2011-ben díjat alapított. Döntése értelmében az idei évad végén az Iglódi István-emlékgyűrűt Méhes László Jászai-díjas színművész vehette át. A 2015/2016-os évadban magas állami kitüntetést vehetett át Magony Enikő korrepetítor, aki a Magyar Ezüst Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetésben részesült.
 
Boda J2
 
Az igazgató beszélt a színház akadálymentesítési programjáról is, amelynek keretében bevezették az audionarrációt a vakok és gyengénlátók számára. Az idei évadban 60 előadást kínáltak audionarrációval. Emellett a hallássérültek számára bevezették a jelnyelvi tolmácsolást, és vannak olyan előadásaik, amelyen egyszerre jelenik meg az audionarráció és a jelnyelvi tolmácsolás. Hozzátette, hogy a European Theatre Convention (ETC) elnevezésű színházi szövetség más tagszínháza is érdeklődött már a Pesti Magyar Színház akadálymentesítési programjának szakmai és technikai háttere iránt.
 
Az ünnepi megemlékezések sorát a Nemzeti Stúdió megalapításának 50. jubileuma zárta – Zalán János kezdeményezésére, a Pesti Magyar Színiakadémia, Benkő Nóra, Tóth Sándor és Szalay Tímea szervezésében közel négyszázan emlékeztek együtt 2016. június 11-én a legendás színészképző intézményre a Pesti Magyar Színházban. 
 
Forrás: Pesti Magyar Színház
A fotókat Zsigmond László készítette.

 

süti beállítások módosítása